3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hadházy Ákos mai posztjában tovább piszkálgatja a művesekezelés körüli furcsaságokat. Lehet, hogy nemsokára valaki kezében landol a jól fialó szektor?

"Titkolja a kormány azt a szerződést, amivel nagy hirtelen megvette az egyik nagy művese szolgáltató céget, így egyelőre azt sem tudjuk, mennyit fizettek művese állomásokért" - jelenti ki péntek reggeli Facebook-posztjában a független országgyűlési képviselő.

Mint írja, azért kérte ki a dokumentumot, mert valami nagyon bűzlik az egészben: a TritonLife Dialízis Kft alig egy éve vette meg a németektől a 23 dialízis központot üzemeltető hálózatot, most meg már el is adta az államnak. Amit még tudni kell: a Fidesz kormány hosszú évek óta alulfinanszírozza a művese kezeléseket, még Albániában is többet fizetenek érte, mint nálunk. 

A művesekezlések körül zajló furcsa változásokkal tavaly mi is hosszan foglalkoztunk. Hadházy Ákos egyébként már 2022-ben arra figyelmeztett, hogy a művesekezelés levegőben lógó államosítása után valószínűleg jóval több összeg juthat majd a szektorra, de akkor már egy jó pozícióban lévő cégen keresztül, hogy a profit ott maradjon.

2022-ben öt céget világítottak át, hogy alkalmas-e az államosításra, ezért is volt váratlan a hír, hogy a 2021 augusztusában alakult TritonLife Holding - melynek fő tevékenysége a vagyonkezelés - felvásárolta a magyar dialízispiac 40 százalékát ellátó FMC-t. Most pedig Hadházy azt írja, már túl is adtak rajta, és a vevő az állam. 

Magyarországon tavaly egyébként több hazai cég mellett már csak két külföldi magántulajdonban lévő vállalkozás végzett művesekezelést. A tavaly felvásárolt német Fresenius Medical Care Kft. mellett a szintén német gyökerű B. Braun Avitum Hungary Zrt., illetve a svédországi alapítású Diaverum magyarországi leányvállalata, a Diaverum Hungary Kft. Tavaly a B. Braun Avitum Hungary Zrt.-t azt nyilaktozta lapunknak, hogy őket nem keresték még felvásárlással, s nem folytatnak tárgyalásokat erről a kormánnyal. A Diaverum Hungary Kft.-t sajnos nem sikerült elérnünk.

Ezért Hadházy Ákos most három dologra tud gondolni a gyors tulajdonváltás kapcsán. 

1) véleménye szerint fideszes strómannak akarják átjátszani a szektort, és az addig alulfinanszírozott területet majd hirtelen elkezdik rendesen finanszírozni.

2) A Tritonlife magánszolgáltató keres rengeteget az ügyön azzal, hogy sokkal drágábban veszi meg tőlük az állam, mint amennyiért ők vették a németektől.

3) A Tritonlife elszámolta magát, rájött, hogy ő sem tudja nyereségesen üzemeltetni az állomásokat, ha ilyen keveset fizet az állam, és inkább gyorsan túlad az egészen (ettől még az első két verzió egyike is igaz lehet)

Hadházy tegnap egyébként arról posztolt, hogy a Szent Margit Kórház eddig is állami kezelésű dialízis központjában létszámhiány miatt nem tudják vállalni az addig náluk kezelt betegek egy jelentős részét,. Viszont onnan pont a Péterfy Kórház területén levő, eddig teljesen magán cégként működő intézménybe mehetnek a betegek. 

Hadházy Ákos azt írja, ki fogja perelni a dokumentumokat. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!