2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormány ellenkérelmét a normális üzletmenet részének tekinti az eutanázia hazai jogi szabályozásának megváltoztatásáért küzdő, gyógyíthatatlan beteg jogász.

Sajtótájékoztatón reagált Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász a kormány ellenkérelmére, amelyet strasbourgi beadványához nyújtott be a magyar vezetés. Mint ahogy korábban lapunknak is elmondta, Karsai Dániel azért fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, hogy elérja a magyar jogszabályok megváltoztatását az eutanáziával kapcsolatban. Jelenleg a magyar törvények nemcsak ezt tiltják, de értelmükben egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az is, aki mondjuk egy eutanáziát kívánó embernek segít külföldre utazni, egy olyan országba, ahol legálisan végrehajtható az eutanázia.

A gyógyíthatatlan ALS betegségben szenvedő Karsai most arról beszélt a Telex beszámolója szerint, hogy az ellenkérelmet, amelyben a magyar kormány amellett érvel, hogy a bíróságnak elfogadhatatlanná kéne nyilvánítania a kérelmét, nem tekinti ellenséges, "vérszomjas" lépésnek.

"Az ellenérdekelt fél teszi a dolgát. Nem kerültünk át háborús üzemmódba"

- mondta Karsai, hozzátéve hogy az ellenkérelemre reagálásra Strasbourgból kapott november 2-ai határidót szeretnék november 6-ára módosítani - ezt a kérelmet éppen a sajtótájékoztató alatt jóvá is hagyták.

A korábban sportos Karsai Dánielnek már a hétköznapi teendőkhöz is segítségre van szüksége - de nem dönthet úgy, hogy nem várja ki a folyamat végét. Fotó: Bánkuti András
A korábban sportos Karsai Dánielnek már a hétköznapi teendőkhöz is segítségre van szüksége - de nem dönthet úgy, hogy nem várja ki a folyamat végét. Fotó: Bánkuti András

A per kimeneteléről szólva az alkotmányjogász azt mondta, hogy nehéz az esélylatolgatás, de "nem lenne bombameglepetés", ha nyerne, mert szerinte ez az európai jog fejlődését nézve "benne van a pakliban". Úgy gondolja, hogy a kormány ellenkérelmének központi eleme, miszerint a strasbourgi bíróság már egy húsz évvel ezelőtti perben döntött az ő felvetéseiről is, pont ezért nem állja meg a helyét: az életvégi döntésekkel kapcsolatos társadalmi és jogi állásponti is sokat változott az eltelt időben.

Karsai és csapata egyébként közvetlenül nem kommunikál a magyar kormánnyal, ám ha csörögne a telefonja, felvenné, és nyitott lenne erre, már csak azért is, mert a magyar kormány a pertől függetlenül is megváltoztathatná a kérdéses jogszabályokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!