5p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az eddigi legnagyobb orvosi tanulmány azt jósolja, hogy hiába nő az átlagéletkor hossza, a betegség miatti halálozások száma 85 százalékkal fog emelkedni a nem is olyan távoli jövőben. 

A prosztatarák már most is a halál és a rokkantság egyik fő oka, és több mint 100 országban a leggyakoribb férfidaganat. Az új elemzés szerint a népesség elöregedésével és a várható élettartam növekedésével a következő 15 évben drámaian megugrik az esetek előfordulása és a halálozások száma.

Az előrejelzések szerint a rossz diagnózisok a 2020-as évi 1,4 millióról 2040-re 2,9 millióra fognak növekedni, ami azt jelenti, hogy óránként körülbelül 330 férfiról állapítják meg a betegséget.

Az előrejelzések szerint a halálozások száma világszerte 85 százalékkal fog növekedni a 20 éves periódus alatt, a 2020-as 375 000 főről 2040-re csaknem 700 000 főre. A szakértők szerint a valódi halálozások száma valószínűleg még magasabb lesz az aluldiagnosztizáltság és a hiányzó adatok miatt, főleg a közepes jövedelmű országokban.

Meg kell tanulni a korai tünetekre való odafigyelést
Meg kell tanulni a korai tünetekre való odafigyelést
Fotó: Depositphotos

Az eredményeket a Lancet orvosi folyóiratban tették közzé, amelyet április 6-án, szombaton adnak elő az Európai Urológiai Szövetség éves párizsi kongresszusán.

A népesség elöregedése és az egyre magasabb várható élettartam azt jelenti, hogy világszerte növekszik azoknak az idősebb férfiaknak a száma, akik tovább élnek. Mivel a prosztatarák fő kockázati tényezői – például az 50 év feletti kor és a családban előforduló hajlam – kivédhetetlenek, ezért

a szakértők szerint az esetek megugrását egyszerű életmódváltással vagy népegészségügyi beavatkozásokkal nem lehet megakadályozni.

A 40 oldalas jelentés szerzői szerint azonban a betegség tüneteinek szélesebb körű ismerete, a minél több vizsgálat, a korábbi diagnózis és a kezelések fejlesztése továbbra is segíthet a betegség terheinek csökkentésében és az életek megmentésében.

"Mivel világszerte egyre több férfi él közép- és időskorig, elkerülhetetlenül nőni fog a prosztatarákos esetek száma. Tudjuk, hogy mindez egyre közeledik, ezért most kell elkezdenünk a tervezést és a cselekvést” - mondja Nick James professzor, a tanulmány vezető szerzője.

A bizonyítékokon alapuló beavatkozások, mint például a korai felismerés és oktatási programok életeket menthetnek meg és megelőzhetik a prosztatarák okozta betegségeket az elkövetkező években – teszi hozzá a brit Rákkutató Intézet prosztatarákkutató professzora.

James szerint globális az igény a betegség új és továbbfejlesztett vizsgálati módszereire, a félrediagnosztizálások és a félrekezelések csökkentésére, valamint a potenciálisan halálos daganatok minél korábbi felismerésére.

A jelentés szerint az is kulcsfontosságú, hogy a férfiak és családjaik jobban megismerjék a jellegzetes tüneteket.

A prosztatarák jelei közé tartozhat a gyakoribb vizelés, főleg éjszaka, ha rohanni kell a WC-re, a vizelés nehézségei, amikor a férfiak úgy érzik, hogy a hólyaguk nem ürült ki teljesen, esetleg vér van a vizeletében vagy a spermájában.

Bár fontos tudni, hogy ezek a tünetek nem mindig jelentik azt, hogy prosztatarákról van szó. Sok férfi prosztatája megnő, ahogy idősödik, és úgynevezett jóindulatú prosztata-megnagyobbodása lesz. A prosztatarák terjedésének jelei közé tartozhat még a here-, a hát- vagy csontfájdalom, az étvágytalanság és a nem szándékos fogyás.

A tanulmány arra is rávilágított, hogy több kutatásra van szükség a fekete férfiak prosztatarákjának jobb megértéséhez, mivel a legtöbb kutatás a fehér férfiakra összpontosított eddig.

Alfred Samuels, Beyoncé és Bob Dylan egykori biztonsági őre egy új terápiának köszönheti az életét
Alfred Samuels, Beyoncé és Bob Dylan egykori biztonsági őre egy új terápiának köszönheti az életét
Fotó: Facebook

Alfred Samuels például 54 éves volt, amikor 2012-ben megtudta, hogy előrehaladott prosztatarákja van. Három évtizeden át dolgozott a szórakoztatóiparban, biztonsági őre volt Beyoncé-nak és Bob Dylan-nek– de a sokkoló diagnózis egyik napról a másikra véget vetett karrierjének. Az orvosok kizárták a műtét lehetőségét, mert a vizsgálatok kimutatták, hogy a rák elterjedt, ezért a hatgyermekes apa kezdte elveszíteni a reményt.

Ekkor csatlakozott egy klinikai vizsgálathoz, és kezdte meg a kezelést egy olyan gyógyszerrel, amely ma már több ezer férfi életét hosszabbítja meg világszerte. Tizenkét évvel később Samuels elmondhatja, hogy egy második karrier felé fordult, és munkájával a rákkutatásra hívja fel a figyelmet.

„A prosztatarákom diagnosztizálásának késői stádiuma miatt ma nem lennék itt, ha nem fértem volna hozzá egy klinikai vizsgálathoz. Ez volt az én mentőövem” – mondja a most 66 éves Samuels.

Hozzáteszi: „Kötelezővé kell tenni az etnikai hovatartozás rögzítését a klinikai vizsgálatok során, hogy tükrözzék a lakosság etnikai sokszínűségét, hogy minél többen kaphassanak jobb kezelést, úgy, mint én.”

Amy Rylance, a brit Prosztatarák jótékonysági szervezet egyik vezetője szerint a Lancet-jelentés „felhívás arra, hogy ideje cselekedni”. Hozzátette, hogy az egészségügyi rendszereknek jobban fel kell ismerniük a legmagasabb kockázatnak kitett személyeket: a családi hajlammal rendelkezőket és a nem fehér férfiakat. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!