5p

A hibrid munkavégzésnek vannak hátulütői is, amit egyre több cég lát. Ezért már elkezdődött az otthoni munkavégzés korlátozása. Egyes cégeknél heti egyetlen napot engednek távol az irodától. Az érdekes, hogy ebben a tekintetben követjük a kormány által lesajnált Nyugatot.

A Covid alatt felgyorsult a home office hódítása és az irodát bérlő cégek lassan átálltak a heti 2-3 napos otthoni munkavégzésre. A vállalat és a munkavégzés jellegétől függött, illetve függ most is, hogy mikor mennyire szigorú a főnök. De a munkaközösségek kezdtek erősen lazulni, a középvezetők egyre nehezebben ellenőrizték a dolgozókat, a vállalat iránti lojalitás is sérült, nőtt a fluktuáció. És ez így nem mehet tovább! – csapott az asztalra sok igazgató.

Irodahegyek Budapesten. Visszatérnek a dolgozók? Fotó: Mfor/Mester Nándor
Irodahegyek Budapesten. Visszatérnek a dolgozók? Fotó: Mfor/Mester Nándor
Ma már mind több helyről hallani, hogy egyre több nagyvállalatnál vizsgálják, milyen mértékben lehetne növelni az irodai jelenlétet. Azt mondják a cégvezetők, hogy több szempontból is pluszhozadékot látnak az irodai munkavégzésben. Például jobban érvényesíthető a vállalati kultúra összetartó ereje, könnyebb képezni a tehetségeket, tervezni a munkavállalók előmenetelét, fejleszteni a szociális készségeket és nem utolsósorban vannak információbiztonsági szempontok is. 

Egyes cégeknél törekvés, hogy a most jellemző heti 2-3 napos otthoni munkavégzést 1 napra redukálják. Ezt megerősítették a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi, októberben közölt piaci jelentésében idézett bérlők és ingatlanfejlesztők is. Még nem tudni, milyen következményekkel jár ez, hiszen lehet olyan reakció is a munkavállalók részéről, hogy inkább más vállalatnál keresnek állást, ahol lazábbak a munkafeltételek. 

A McKinsey tanácsadó rá is kérdezett erre a saját felmérésében. A megkérdezett munkavállalók tizede úgy nyilatkozott, hogy felmondana, ha munkáltatója mindennapi bejárást követelne meg, illetve jelentősebb bércsökkenést is elfogadna azért cserébe, ha a saját belátása szerint dolgozhatna otthonról. 

A CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó cég a nyár elején készített egy nagyobb tanulmányt a témában. A túlnyomórészt ezer főnél többet foglalkoztató közép- és kelet-európai vállalatokra vonatkozó felmérése alapján megállapították, hogy a vállalatok kicsivel több mint fele legfeljebb 40 százalékos átlagos irodai jelenlétet tapasztalt, 60 százaléknál magasabb arányról pedig mindössze 9 százalékuk számolt be. Ugyanakkor a felmérésben résztvevők fele szerint az irodahasználati arány egyelőre nem stabilizálódott, és 2024 első feléig még annak növekedésére számítanak. 

Irodabérlet és távmunkaarány Budapesten. Forrás: MNB
Irodabérlet és távmunkaarány Budapesten. Forrás: MNB
A régiós vállalatok lényegében egységesen a hibrid munkavégzés fennmaradását várják, 38 százalékuk átlagosan heti 3 vagy annál több irodában töltött napot, felük az irodai és otthoni munkavégzés egyenlő részesedését, 12 százalékuk pedig az otthoni munkavégzés dominanciáját tartaná kívánatosnak a jövőre vonatkozóan.

A McKinsey egyébként elég borús képet festett fel az irodaházak fejlesztői és üzemeltetői előtt. Európai, amerikai és távol-keleti metropoliszokban működő irodabérlők irodahasználati szokásait feltérképezve arra jutott, hogy az irodai jelenlét mai – a koronavírus-járvány előttihez képest jóval alacsonyabb – szintje hosszabb távon is fennmaradhat. 

A jelenléti arány 2022 közepe óta viszonylag stabil, másrészt a munkavállalók is azt várják, hogy csak minimálisan fog nőni az irodában töltött napjaik száma, preferenciájuk szerint pedig a mostaninál is valamelyest kevesebb időt töltenének bent átlagosan. Az irodák kihasználtságának alakulását ugyanakkor az is befolyásolhatja, ha a munkaerőpiaci viszonyok érdemben megváltoznának, vagy a vonatkozó kutatások a hibrid munkavégzés egyértelmű termelékenységi előnyeiről vagy hátrányairól számolnának be.

A hibrid munkavégzés terjedése és a metropoliszokból való kiköltözés egymást erősítő folyamatokként jelentkeztek a pandémia éveiben. A nagyvárosokból való nettó kivándorlások üteme 2022-re lassult, de továbbra sem állt meg. A költözéseket többnyire a megfizethetőbb lakhatás, a saját lakástulajdon szerzése és a jobb lakhatási körülmények motiválták, az otthoni munkavégzés pedig lehetővé tette őket. 

Lapunkban korábban több cikkben is utaltunk arra, hogy Budapesten már a járvány előtti években is negatív volt az oda- és elköltözők nettó egyenlege, és ez a folyamat 2020-2021-ben felgyorsult. Ezzel szemben a főváros agglomerációs településeinek döntő többségén a költözések eredőjeként növekedett a népesség, öt településen 7,5 százaléknál jobban gyarapodott két év alatt a költözések hatására a lakók száma, míg 14 településen 5 és 7,5 százalék közötti bővülést lehetett megfigyelni. Mindez természetesen kihat az irodaigényekre, feltehetően csökkenti azokat, hiszen a munkavállalók nálunk is szeretnének kevesebbet ingázni és minél többet otthonról dolgozni, ha erre mód van.

Az irodák iránti keresletet nézve ezzel együtt elmondható, hogy Magyarországon még nem olyan drámai a helyzet, mint sok világvárosban. Londonban, Münchenben, New Yorkban, Párizsban, Pekingben vagy Tokióban 2030-ra várhatóan 12-13 százalékkal lesz alacsonyabb az irodaterület iránti kereslet a járvány előtti, 2019-es szinthez képest. Az irodai jelenlét mértékét övező bizonytalanság a bérlőket rövidebb futamidejű szerződések kötésére ösztönzi, ez pedig a bérbeadók számára megnehezítheti a finanszírozást, mivel a banki kockázatértékelésekben a meglévő bérleti szerződések hossza is szerepet játszik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!