4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Egy nagyobb lakás is összejöhet, ha jól választ.

A gyermekvállalást tervező házaspároknak kézenfekvő megoldás az első lakás megvásárlásához az állami támogatásnak köszönhetően kedvezményes Babaváró kölcsön, amelyből múlt évben több mint 457 milliárd forint került az érintettekhez. A Babaváró hitelpiaci jelentőségét jelzi, hogy ez az új lakáshitelek 1195 milliárdos összegének 38 százalékát teszi ki. Figyelni kell ugyanakkor a részletekre és az eltérő banki gyakorlatokra – hívja fel a figyelmet elemzésében a money.hu. Például arra, hogy bár önrészként beszámítható, de az igénylés után közvetlenül csak 75 százalékban veszik figyelembe a bankok. Később már akár a teljes összeget is önerőként lehet felhasználni. Ez pedig több mint 10 millió forinttal drágább ingatlanok előtt is megnyithatja az utat.

A gyermekvállaláshoz kötött Babaváró hitel az egyik legkedvezőbb hitelkonstrukció az állami támogatásnak köszönhetően. Eredetileg a múlt év végéig lehetett kérelmezni ezt a kölcsönt, de a meghosszabbított határidővel most 2024 végéig igényelhető. A szakportál emlékeztet, tavaly összesen 457 milliárd forint értékben kötöttek ilyen szerződést a bankok. Jól mutatja a Babaváró népszerűségét, hogy a múlt évben az új lakáshitelek összege 1195 milliárd forintot tett ki, amiben 38 százalékos arányt képvisel a konstrukció.

Vagyis közkedvelt termékről van szó, amely iránt a jelenlegi magasabb kamatkörnyezet miatt továbbra is nagy lehet a kereslet. Bár szabad felhasználású kölcsönről van szó, a gyermekvállalást tervező házaspároknak komoly segítséget jelenthet az első lakás megvásárlásához vagy a másik lakásba történő költözéshez is. 

A Babaváró maximális, 10 millió forintos összegéből ugyan nem jön ki egy átlagos lakás, de jelentősen megkönnyíti a vásárlást. Különösen azért, mert önerőként is beszámítható a Babaváró, emellett pedig lakáshitelből finanszírozhatják a vásárlást azok a házaspárok, akik hosszabb távon is megfelelő anyagi háttérrel rendelkeznek, és így vállalni tudják a törlesztést. A Babaváró igénylésére és törlesztésére szigorú, jogszabályban meghatározott feltételek vonatkoznak. A bankok azonban különböző módon kezelhetik a Babavárót, ha a fiatal pár más hitelt is szeretne felvenni a lakásvásárláshoz – hangsúlyozza a money.hu.

A banki gyakorlat szerint – egy korábbi jegybanki ajánlásnak megfelelően – a Babaváró igénylése után közvetlenül az összeg 75 százalékát veszik önerőként figyelembe, később – 90 nap letelte után – azonban az arány 100 százalékra emelkedhet. Mindez 20 százalékos önrészt feltételezve azt jelenti – húzza alá a pénzügyi szakportál –, hogy a 75 százalékos aránynál 37,5 milliós, a 100 százalékosnál viszont 50 millió forintos lakások is szóba jöhetnek. Tehát nem feltétlenül érdemes a folyósítás után azonnal belevágni a babaváró mellett lakáshitellel finanszírozott lakásvásárlásba, akik kivárnak, országrésztől, várostól függően jóval nagyobb alapterületű ingatlanok közül is választhatnak.

Aki türelmes, akár egy 50 milliós ingatlant is tud venni a Babaváróval. Fotó: Depositphotos
Aki türelmes, akár egy 50 milliós ingatlant is tud venni a Babaváróval. Fotó: Depositphotos

Az eltérő banki gyakorlat miatt nem mindig érdemes ugyanattól a banktól igényelni a Babavárót és a lakásvásárláshoz szükséges hitelt. A portál rámutat, vannak bankok, amelyek a Babaváró törlesztését lényegében személyi kölcsönként veszik figyelembe addig, ameddig meg nem születik a vállalt baba. Ez pedig a havonta törlesztésre fordítandó teljes összeget is befolyásolhatja. Emellett, ha a lakáshitelt folyósító bank magasabb összeggel terheli be a hiteligénylő jövedelmét, akkor a túlzott eladósodást gátló adósságfék szabályok miatt a felvehető lakáshitel összege kisebb lesz.

Bankonként különböző lehet a Babaváró mellé igényelt lakáshitelek esetében a kritériumrendszer, és komoly eltérések vannak a kamatok között is. Éppen ezért alaposan körül kell járni a kérdést, azaz megnézni a lehető legtöbb bank ajánlatát, hogy milyen feltételekkel kínálják együtt a Babavárót és lakáshitelt – hívja fel a figyelmet a money.hu.

Mint írják, az is lényeges, hogy az állami támogatásnak köszönhetően a feltételek teljesülése esetén kamatmentes hitelről van szó az adós szempontjából, de a Babavárónak van kamata, mégpedig bőven 10 százalék feletti, csak a feltételeket teljesítő családoknál azt az állam fizeti. A Babaváró fontos feltételei közé tartozik többek között, ha az igénylés benyújtása után 5 éven belül legalább egy gyermekkel bővül a család, akkor 3 évig nem kell a Babaváróhoz tartozó törlesztést fizetni, és a teljes futamidőre kamatmentessé válik a kölcsön. Ha még egy gyermek érkezik, akkor további 3 évre szüneteltethető a törlesztés, emellett az állam az aktuális tartozás 30 százalékát átvállalja. Ha pedig harmadik gyermek is születik, akkor a fennálló teljes tartozást elengedik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!