4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Annyira drágák a hitelek és az új és használt lakások.

Az év egyik újdonságáról számolt be hétfőn a legnagyobb hirdetési portál, az ingatlan.com. Arról, hogy megugrott a kereslet a bérlakások iránt, most novemberben két év óta először fordult elő, hogy a kiadó és az eladó lakásokra ugyannyian voltak kiváncsiak.

Megdobja a panel árát, ha napelemes házban van, de már ezt sem tudják sokan megfizetni. Fotó: MTI
Megdobja a panel árát, ha napelemes házban van, de már ezt sem tudják sokan megfizetni. Fotó: MTI

Ez egyértelmű üzenet a kormányzatnak, azt jelzi, hogy már elértük azt a határt, amikor a potenciális vásárlók nem hajlandók vagy nem tudják megfizetni a kínálati árakat. Az új építésű fővárosi lakások átlagos négyzetméterára 1,3-1,4 millió forint között van, Budán nem ritka a kétmilliós átlagár. A használtaknál a belső pesti kerületekben szintén elérte az egymillió forintot, de a külső körzetekben is meghaladta a 750-800 ezer forintot, főleg, ha felújított ingatlanról van szó.

Bár sokan az év elején még reménykedtek, hogy idén már nem olyan ütemben drágulnak a lakások, mint 2021-ben, de ez csak remény maradt. A NAV idei első kilenchavi adatai ezt támasztják alá. Az átlagos drágulás a tavalyi év hasonló időszakával összevetve 21,1 százalékos volt. A tempósabb felértékelődést a megyei jogú városok mutatták 24 százalékkal, de még a kisebb városok is lehagyták a maguk 21 százalékos ütemével a 20 százalékos ütemet produkáló Budapestet.  

Egyelőre még nem országos a budapesti trend
“November eleje óta lényegében azonos volt a budapesti társasházakban lévő eladó és kiadó lakások iránti kereslet. Már idén nyáron is meghaladta a bérelhető lakásokra érkező érdeklődések száma az eladó lakások keresletét országos viszonylatban, ami korábban nem fordult még elő. Erre viszont részben magyarázatot adott az albérletszezon intenzitása. Arra viszont utoljára a koronavírus-járvány idején volt példa, hogy a kiadó és eladó lakások iránti érdeklődések fej-fej mellett haladjanak egymáshoz képest. Fontos megjegyezni azonban, hogy egyelőre nem országos trendről van szó, csak a budapesti társasházi lakásokra igaz. A budapesti lakáspiac viszont sok esetben előre jelzi az országos folyamatokat.” - állította Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője. 

Az ingatlan.com adatai idén november négy hetében 2-4 százalékos különbség volt csak a kiadó és eladó budapesti társasházi lakások között. Ez annak ellenére történt, hogy az eladó lakások kínálata többszöröse a kiadókénak: a budapesti vevők 31 250 lakásból válogathattak, míg a fővárosi albérletet keresők viszont 7150-ből. A változás méretét jelzi, hogy a mostani fej fej melletti eredménnyel szemben 2020 novemberében a bérlőre váró lakások iránt 30-40 százalékkal, 2021 novemberében pedig 45-50 százalékkal volt alacsonyabb a kereslet az eladó lakásokhoz képest. 

A szakértő szerint a jelenség mögött egyértelműen a vevők kivárása áll. A mostani bizonytalan gazdasági környezet, a lakáshitelek magas kamata miatt még azok is letettek egy időre a lakásvásárlásról, akiknek muszáj költözniük, közülük sokan bérléssel hidalják át azt az időszakot. Ráadásul az év végén hagyományosan is kisebb az eladó lakások iránti érdeklődések száma. 

Egyelőre kérdés, hogy mennyire lesz tartós ez a helyzet. Arra szintén a következő időszak ad majd választ, hogy a különböző országrészekben, például az egyetemvárosokban is megjelenik-e a folyamat.

A lakásvásárlások visszaesését a Duna House (DH) is megerősítette novemberi jelentésében. Alig 8 ezer tranzakció volt, ez 4 százalékkal kevesebb mint októberben és nem kevesebb mint 27 százalékkal volt kisebb érték mint 2021 novemberében. 

Az egész éves mutatók is mélyen az előző évek alatt maradhatnak, erre utal, hogy 11 hónap alatt csupán 118 ezer adásvétel történt. Ha a decemberi szám a novemberihez lesz hasonló, akkor 30-35 ezerrel kevesebb lesz a végső elszámolásnál annak ellenére, hogy az első félévben még szinte a tavalyi szinten állt a piac.

Az ingatlanpiac átalakulása a fővárosi kerületek iránti kereslet változásából is kitűnik. Visszaszorult a harmadik helyre a korábbi csúcstartó, Angyalföld és átvette az uralmat a pesti belváros. A Duna House ügyfelei körében végzett felmérés szerint a lista végét is átrendezte a fordulat, a pandémia alatt népszerű XVII. kerület a sereghajtók táborába került. 2022 augusztusa óta az érdeklődők mindössze 3,7 százaléka keresi célzottan a rákosmenti ingatlanokat.
 


 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!