3p

Aki házépítésre vállalkozik, bizony komoly kihívásokkal kell szembenéznie. Rengeteg eldöntendő kérdés van, tanácsra szorulunk az építőanyag, a nyílászáró, a tetőcserép kiválasztásában, és akkor még a megfelelő szakemberek becserkészéséről még szót sem ejtettünk.

Tervezői szolgáltatás kiválasztása

Sok felesleges idegeskedéstől szabadulunk meg, ha olyan tervezőirodát választunk, ahol minél szélesebb körű műszaki segítségnyújtás várható. A kulcsrakészház.hu mérnökei vállalnak családi ház tervezés mellett kivitelezést is, igaz, ez utóbbit jobbára Pest megyében, de épületterveket országosan is készítenek.

Tervezés folyamata

Körülbelül fél évet vesz igénybe, míg a végleges műszaki dokumentáció elkészül. A tervezés hónapjaiban a következő feladatai lesznek az építészmérnöki irodának. Először, egy helyszíni szemlét követően rögzítik a megbízó igényeit és sor kerül a szerződéskötésre is. Ezután a mérnökök alkotói időt kérnek, amelynek végén bemutatják az első vázlatterveket, 3D látványterveket, videókat. Ha szeretnénk megkímélni az építészünket és megőrizni vele a későbbiekben is a jó kapcsolatot, akkor a folyamatnak ebben a fázisában rukkolunk elő változtatásainkkal. Ha mindenben megegyeztünk, a teljes mérnöki díj 50%-ának megfizetésével tudjuk véglegesíteni megrendelésünket.

A maradék körülbelül három hónapban folynak le az engedélyeztetések. Első körben a település önkormányzatánál kell bejelenteni és engedélyeztetni a tervet, azután a szakemberek megvizsgálják, hogy a benyújtott vázlat illeszkedik-e a településképbe. A megjegyzéseket, problémákat orvosolni kell a tervrajzon, ezután történik meg a mérnöki szolgáltatás második részletének a kifizetése.

Az épület tervezéséhez szakági tervezőre is szükség van, akit megválaszthat maga az építtető, de legtöbb esetben a tervezőiroda alvállalkozók bevonásával maga készíti el ezeket a terveket. Ide sorolandó a statika, az épületgépészet, az épületvillamosság és az energetika. A tervezési folyamatban fontos lépés, hogy a dokumentációt az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszerbe is feltöltsük. Először, ha hiánytalan a bejelentésünk, igazolást kapunk, a későbbiekben pedig itt találjuk az építési engedélyt is.

A tervezői iroda kiválasztása előtt legyünk körültekintőek, kérjünk be akár több helyről is árajánlatot, és az ár-érték aránynak leginkább megfelelővel kezdjük el a közös munkát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!