5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Budapesten lassan visszaáll az egyensúly, a korábbi túlértékeltség a múlté. További árcsökkenésnek már nincs tere, az új lakások még drágábbak lesznek és a jó használtakért is többet kell fizetni – tették egyértelművé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakemberei a szokásos őszi Lakáspiaci Jelentés csütörtöki ismertetésekor.

A jelek szerint minden elveszni látszik azoknak, akik abban reménykedtek, hogy a következő pár héten vagy hónapban még lejjebb mennek majd a lakásárak. Az év eddigi részében az egész országban jellemző volt az árak apadása, de ennek heteken belül vége lesz.

Egyrészt vannak olyan vevőjelöltek, akik nem jogosultak a januártól életbe lépő új CSOK Pluszra, ezért előrehozzák vásárlásaikat. Akik viszont igen, azok januárra vagy kicsit későbbre halasztják a vásárlást, de nem nyárra, nehogy elfogyjon a központi hitelkeret. Mindkét csoportnak örülnek azok az eladók, akiknek nem sürgős, mert a vevőjelöltek növelik a keresletet, s ezzel legalább stabilizálják, egyes helyzetekben növelhetik is az árat.

Most vegyünk vagy jövőre? Fotó: depositohotos
Most vegyünk vagy jövőre? Fotó: depositohotos

Mindezt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakemberei is érzékelik, akik elkészítették a jegybank szokásos őszi Lakáspiaci Jelentését. Nagy Tamás igazgató a makrogazdasági háttérről egyetlen pozitívumot tudott kiemelni: a feszített munkaerőpiacot.

Minden más negatívba fordult.

Az árak például - kilenc év után most először - országosan 0,8 százalékkal csökkentek a második negyedévben, a községekben 8 százalék volt az átlagos mérséklődés, ami már zuhanásnak is mondható. Sovány vigasz, hogy az egész EU-ban korrekciót látni, a legnagyobbat Németországban (9,9 százalék). Az európai folymatokról a Klasszis Média csoporthoz tartozó Privátbankár is rendszeresen közöl elemzéseket a Privátbankár Európai Lakásmonitorban. 

„Jövőre már kis mértékben növekedhet a reálbér, várhatóan tovább csökken az infláció, ennek eredőjeként nagyon kicsi az esélye a további árcsökkenésnek a lakáspiacon” – mondta Nagy, ami lefordítva azt jelenti, hogy tavasztól  kezdődően már biztos nem lehet olcsóbban vásárolni, mint most.

Érdekes, hogy a forgalom leginkább a falusi CSOK-ban érintett településeken apadt nagyon, 23 százalékkal az előző év azonos időszakához képes, míg országosan 30 százalék körüli a tranzakciószám-csökkenés. Most az látszik, hogy 116 ezer adásvétel lesz idén, tehát visszatért a 2013-as esztendő mélysége.

A bankok 2023 harmadik negyedévében már élénkülő keresletet tapasztaltak a lakáshitelek iránt, döntő többségük az élénkülés folytatódásával számol, ugyanakkor az új hitelszerződések volumene még 41 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától. A városi CSOK kivezetése és a babaváró kölcsön igénybe vevői körének szűkítése 2024-től a lakáshitel-kereslet csökkenése irányába hat, ugyanakkor e hatást tompíthatja a CSOK Plusz program - vélték.

Átlagos négyzetméterárak a lakáspiacon. Forrás: MNB
Átlagos négyzetméterárak a lakáspiacon. Forrás: MNB

"Budapesten a kétgyermekes háztartások számára 2023 folyamán javult, vidéken viszont kedvezőbb szintről ugyan, de romlott az új lakások hitelből történő megvásárlásának elérhetősége. A gyermeket nem vállaló háztartások számára az új lakások elérhetősége alacsony szinten tartózkodott a fővárosban és vidéken is." - állapították meg.

Az MNB azzal számol, hogy a következő 2-3 évben évi 13 ezer hitelfelvétel lesz, ez mintegy évi 380 milliárd forintos hitelkihelyezést feltételez. Ha ez megvalósul, akkor harmadával bővülhet a hitelpiac, s lassan ledolgozhatja a tavaly és idén „összeszedett” hatalmas mínuszokat. Ennél rosszabb a helyzet a projekthiteleknél, azok aránya, darabszáma és összértéke is tovább apad 2024-ben, ugyanis a beruházók nem sietik el az új építkezések indítását, ez jól látszik az építési engedélyek drámai visszaesésén is.

A kereskedelmi ingatlanok terén hasonlóan látja a helyzete például az Erste Bank is, ami tudatosan visszafogta ezen a téren az aktivitását.

Idézték az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) becslését. Eszerint idén legfeljebb 16-17 ezer új lakást fognak átadni, ami durva elmaradás a csúcsnak számító évi 28 ezerhez képest, de még az öt évvel ezelőtti 21-23 ezerhez képest is. Az új lakások átlagára jelenleg 1,46 millió forint/négyzetméter, ez 8 százalékkal több, mint 2022-ben volt.

Az építőipari kivitelezők kereslethiánnyal küzdenek, csak nehezen őrzik meg a kapacitásaikat, ezen kívül megfigyelhető, hogy a munkaerő már nem feltétlenül megy külföldre, hiszen ott is kevesebb munkás kézre van szükség. Sokan szakmát váltanak itthon, így nehezebb lesz a visszatérés, amikor már megint szükség lenne rájuk.

A lakáshitelezés helyzete. Forrás: MNB
A lakáshitelezés helyzete. Forrás: MNB

Mindehhez jön a Duna House friss adaléka Budáról! Nem csak az érdeklődés, de a megvalósult ingatlantranzakciók tekintetében is erősödött a budai kerületek jelenléte az idei év során: a tavalyi 11,5 százalék után idén az első három negyedévben végbement eladások közel negyede, 24 százaléka Budán történt.

A Budán vásárlók közel harmada a XI. kerület mellett döntött, de jelentős arányban, 23 százalékban szerződtek II. kerületi és 21 százalékban óbudai ingatlanra. Érdekes, hogy nem Budafok, hanem az I. kerület lett a sereghajtó, mindössze a vevők 6 százaléka köteleződött el a kerület mellett.

A hat budai kerületben 2023 első három negyedévében zárult adásvételek alapján átlagosan közel 1,05 millió forintba került az otthonteremtés négyzetméterenként, ami 8 százalékos áremelkedést mutat a 2022-es adatokhoz képest. Az ingatlanra fordított átlagos összeg 2022-ben mindössze 61 millió forint volt a budai kerületekben, az idei évben azonban közel 30 százalékkal, 78,5 millió forintra nőtt ez az érték.

Nagyobb alapterületű otthonokat választottak ugyanakkor idén a vásárlók, a tavalyi átlagos 61 négyzetméternél 14-gyel tágasabb ingatlanokra szerződtek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!