5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Mostanában fejezik be az elcsúszott beruházásokat, közben durván drágul a kivitelezés és növekszik a bérleti díj.

Ma elkészült a dán Jysk cég új szupermodern logisztikai központja Ecseren, új egységeket épít a Futureal az M0 körgyűrű mentén és további nagy tempót akar diktálni egy másik fejlesztő, a CTP. Nem győzzük kapkodni a fejünket, sok száz ezer négyzetméterrel bővül a kínálat, ami az erős kereslet kiszolgálását célozza.

Az e-kereskedelem megdobta a raktárigényeket. Fotó: pixabay.com
Az e-kereskedelem megdobta a raktárigényeket. Fotó: pixabay.com

Méreténél fogva kiemelkedő a dán bútorcég ma felavatott 143 ezer négyzetméteres ecseri raktára, de mivel ez egyetlen bérlőé, így nem része a bérleti piacnak, ugyanakkor jelzi, hogy mekkora potenciál van még a Budapest környéki ipari telkekben. Nem messze onnan, Gyál határán, az M0 autóúttól pár méterre a térségünkben hiperaktív nemzetközi CTP 33 ezer négyzetméteres komplexumot húzott fel. A vállalat új vezetéssel készül további beruházásokra, természetesen főleg a fővároshoz közeli településeken, például Dunaharasztiban.

Alapítása óta már hat ipari csarnok-fejlesztést indította el a Futurealhoz tartozó HelloParks Fóton, Maglódon és Pátyon, amiből kettőt 2022 első felében át is adott a vállalat. A maglódi megaparkban jelenleg a második, 45 ezer négyzetméteres csarnok építése zajlik, Fóton az első City Flex típusú, 26 ezer négyzetméteres csarnok építési munkálatai folynak, mindkét projekt átadása 2022 végére várható. 

A piacot figyelők egyöntetűen azt láthatják, hogy az elmúlt negyedévekben tapasztalt csúszások miatt az év második felében tetőzik az új kínálat szintje. 

„Idén a 3 millió négyzetméteres budapesti piacon félmillió négyzetméter fölött lesz mind a bérbeadási, mind az építési volumen, ami erősödést jelent az előző évhez képest. Óvatosabb a becslésünk a jövőre vonatkozóan, de a jelenlegi 5 százalék alatti kihasználatlansági szint bizalomra ad okot, a bérleti díjak pedig reálértékben is tartják magukat, ami más szektorról nem elmondható.” - mondta Borbély Gábor, a CBRE kutatási igazgatója a cég harmadik negyedévre érvényes összefoglalója szerint.

Más forrásokból azt látni, hogy szerencsére Budapesten kívül is van élet a raktárpiacon, ezt bizonyítja, hogy összesen 256 ezer négyzetméternyi ipari bérleményt vagy saját célú épületet adtak át az első félévben. Az új területek 43 százaléka a Nyugat-Magyarország régióba, 40 százaléka a Kelet-Magyarország régióba és 17 százaléka a Közép-Magyarország régióba esett. A folyamatban lévő fejlesztések adatai alapján, 2022 második félévében országos szinten 1 millió négyzetméter ipari-logisztikai ingatlan átadása várható. A második hat hónapra tervezett raktárnyitások más sorrendet mutatnak: 37 százalékos részesedéssel első a fővárost is magába foglaló középső országrész, 32 százalékkal ezüstérmes Nyugat-Magyarország, és 31 százaléka van a keleti régióknak. 

Némileg hűti viszont az optimizmust az MNB e héten kiadott kereskedelmiingatlan-jelentése, amiben a kockázatok növekedésére figyelmeztetett a jegybank az ipari-logisztikai ingatlanoknál is. A nagy fejlesztési hullám közepette megint 5-6 százalék fölé nőhet a kihasználatlanság, illetve strukturális változások is lehetnek a közeljövőben, amit nem csupán a jegybank elemzői, de más szakértők is régóta jósolgatnak. Ezek szerint több lehet a kisebb, 1-3 ezer négyzetméteres bérlemény és a városhatárokon található big boxokhoz képest felértékelődhetnek a városokon belüli raktározási lehetőségek. Várható, hogy felhagyott ipari csarnokokban fognak kialakítani kisebb raktárbázisokat.

A továbbra is erős kereslet és emelkedő kivitelezési költségek miatt az ipari-logisztikai ingatlanok bérleti díjai egyelőre emelkedőben vannak. Most, ősszel a 4,95–5,50 euró/négyzetméter/hó sávban mozogtak. A jellemző bérleti díjsáv középértéke 2021 végéhez képest 10 százalékkal, 2021. júniushoz képest pedig 12,4 százalékkal emelkedett. Új fejlesztések esetén a növekvő kivitelezési költségek hatására a bérleti díj is emelkedik.

Európa több országában viszont más ritmusban mennek a dolgok, ott a kínálat épp most esett a mélypontra. Nem meglepő ezért, hogy szinte csurig vannak a raktárak, a kihasználatlanság jobb mint a magyar, mindössze 2,3 százalék, ami 50 bázispontos csökkenést jelent az előző évhez képest.

A rendelkezésre álló eszközök alacsony szintje korlátozza a bérlőknek felajánlható egységek számát, így a tulajdonosok számos igényt nem tudnak kiszolgálni. A lassabb negyedév ellenére az év végéig a bérbeadás 2022 harmadik negyedévében 19,56 millió négyzetmétert tett ki. Ez 2,2 százalékos csökkenést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest, amikor a kihasználtság elérte a 20 millió négyzetmétert. Ez azt mutatja, hogy a kereslet továbbra is erős, különösen a termelési és feldolgozóipari ágazatokban. 

A kereslet és a kínálat közötti egyensúlyhiány továbbra is nyomást gyakorol a bérleti díjakra, és a harmadik negyedévben több helyen is további emelkedésről számoltak be a prémium bérleti díjak tekintetében. 2021 harmadik negyedévéhez képest Amszterdamban 25 százalékkal nőttek ebben a kategóriában a bérleti díjak, Lyonban 13 százalékos, Bristolban 12 százalékos, Koppenhágában pedig 8 százalékos emelkedés volt tapasztalható.

Európa sok piacán egyszerűen nem éri meg vagy csak nagyon magas költségekkel az új raktárak építése. Drágul a kivitelezés, a hitelfelvétel és a munkaerő. A szűkös szabad kínálat az egekbe löki a bérleti díjakat, s ezt a bérlők kénytelen átterhelni a végfelhasználókra, vagyis a gyártó és kereskedő cégekre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!