4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Pontosabb képet kaphatunk az ingatlan állapotáról. Ez tisztább feltételeket teremt az árakkal kapcsolatos alkuhoz is. 

2012 óta kötelező energetikai tanúsítványt készíteni egy ingatlan adásvétel előtt, 2016-ban pedig azt a bérbeadásoknál is bevezették. Novembertől lépünk egy újabbat a kulturált viszonyok irányába. Megváltozik az épületek energiahatékonyságát értékelő rendszer, valamint átláthatóbb és részletesebb lesz a kiállított energetikai tanúsítvány felépítése is. Az új dokumentum hatékonyan támogatja az ingatlanok eladását és bérbeadását is, ugyanis például külön értékeli a fűtést, a légkondicionálást és a világítást.

Sokat számít, hogy milyen a szigetelés és a gépészeti rendszer. Fotó: Cordia
Sokat számít, hogy milyen a szigetelés és a gépészeti rendszer. Fotó: Cordia
Megváltoznak az energiaosztályok, az eddigi AA++-tól JJ-ig terjedő skála helyett A+++-tól I-ig terjedő lesz a skála. Két energetikai besorolást kap egy ingatlan: az eddigi jellemzőkre vonatkozót és a szén-dioxid kibocsátása alapján elkészítettet.

A tulajdonosoknak továbbra is kötelező lesz a vásárlók vagy bérlők számára a szerződéskötés előtt bemutatni és legkésőbb a birtokbaadással egyidejűleg átnyújtani a tanúsítványt. Könnyítés lesz azonban, hogy az okmány számát és átvételét már nem szükséges szerződésbe foglalni. És még valami, ami előny lehet: a lakás finanszírozási lehetőségei sokat javulhatnak, hiszen a bankok a döntéshozatali folyamatban ezeket a jellemzőket is mérlegelik. Gyorsabban és nagyobb hitelre lehetnek jogosultak az ügyfelek. 

A vevők túlnyomó része előzetes energetikai tanúsítvány nélkül már nem is áll szóba az eladóval. A vevők tájékozódását a nagyobb hirdetési portálok azzal segítik, hogy ahol a tulajdonos megadta, ott közlik az energetikai besorolást, legalábbis azt az állapotot, amikor a hirdetést feladták. Novembertől csak ilyen hirdetést vehetnek fel. Ezen kívül arra sarkallják a hirdetőket, hogy módosítsák a hirdetésüket, ha időközben megtörtént az ingatlan felmérése és elkészült a tanúsítvány, így azt nagyobb eséllyel tudják eladni. 

A már tanúsítást szerzett ingatlanok megoszlása. Forrás: OTK
A már tanúsítást szerzett ingatlanok megoszlása. Forrás: OTK
Egyes közvetítők mézesmadzagnak gondolják, amikor úgymond ingyenesként tüntetik fel ezt a szolgáltatást. Léteznek olyan vállalkozások, amelyek ki sem mennek az adott címre, egy, a tulajdonos által kitöltött űrlap alapján hozzák meg a verdiktet. Szerencsére nem ez az általános.

Kötelező a helyszíni szemle. Ennek során le kell fotózni az épület négy homlokzatát kívülről, egy-egy jellemző nyílászárót közelről, az összes telepített hőtermelő berendezést és az épületgépészet egyéb berendezéseit. Az adatokat fel kell vinni egy központi adatbázisba, ahol ezek alapján „kijön” a besorolás.

Az energetikai tanúsítvány egy független szakvélemény, amely jogszabályban meghatározott tartalommal és számítási módszerrel készül. Kiállítására csak a Magyar Építész vagy a Mérnöki Kamara névjegyzékében szereplő diplomás szakembernek lehet engedélye. A dokumentum tíz évig érvényes, ha ez idő alatt nem építik át az épületet. 

Az Országos Tanúsító Központ felhívja a figyelmet: a szakvélemény kötelező része a még jobb energetikai mutatók elérését szolgáló javaslat, mely az energiahatékonyság fejlesztésére irányuló korszerűsítési lehetőségeket sorolja fel. Ide azok a lehetőségek kerülnek, amelyeket a készítő mérnök leginkább indokoltnak vél. Részletezni kell, hogy a gépészeti és építészeti szerkezeteken milyen fejlesztést lehet elvégezni gazdaságos módon. Rögtön meg is jelölhető, hogy milyen fokozatra javulhat a minősítés.

Nem kell tanúsítvány az alábbiakra:

  • 50 négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű, különálló épületek
  • üdülők, nyaralók, hétvégi házak
  • bizonyos mezőgazdasági rendeltetésű épületek
  • bizonyos műhely rendeltetésű épületek
  • legfeljebb 2 évi használatra szánt felvonulási épület, fólia- vagy sátorszerkezet
  • hitéleti (vallási) célra használt épület
  • ha ugyanabban az ingatlanban résztulajdonnal rendelkező tulajdonos szerez ellenérték fejében további tulajdonrészt
  • a használatbavételi engedélyt megelőző tulajdon-átruházáskor
  • ajándékozás esetén.

A Duna House ezzel kapcsolatban emlékeztetett: bevett szokás, hogy a tulajdonosok az eladásra vagy kiadásra szánt ingatlanok energiafelhasználását szolgáltatói számlák bemutatásával szemléltetik. Ez a módszer azonban az ott lakók változatos szokásai és igényei miatt nem mutat valós képet az ingatlan állapotáról. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!