2018. július 16. 19:06
mfor.hu

Néhány médiasztár techgurut leszámítva csaknem az összes dollármilliárdos magasról tesz az emberiségre, a közjóra, a bolygó állapotára és a közös jövőnkre. Egyedül az érdekli őket, hogyan fognak túlélni, amikor beüt a ménkű, és azok, akiknek kevesebb jutott, elkezdenek fellázadni ellenük.

Sötét hangulatú véleménycikket publikált az emberiség jövője kapcsán a medium.com-on Douglas Rushkoff, a médiaelmélet-tudományág egyik legismertebb képviselője. Saját tapasztalataiból kiindulva Rushkoff arról ír, hogy bár a társadalom töredékét kitevő szupergazdagok azok, akiktől várhatnánk, hogy beszállnak a globális problémák megoldásába, és segítségükkel sikerülhetne egy fenntarthatóbb és emberibb jövőt kialakítani, a többségük mégis magasról tesz az egészre, és csak a saját túlélésével törődik.

A szakember azután jutott erre a megállapításra, hogy részt vett egy zárt körű konzultáción öt szupergazdag befektetési bankárral. Rushkoff-ot azért hívta meg a társaság, hogy meghallgassák a gondolatait a technológia fejlődésének irányairól, ám vendéglátói nem a blokkláncról, a 3D-nyomtatásról vagy valami hasonló, kurrens fejlesztésről tettek fel neki kérdéseket, hanem olyanokat, mint

  • melyik régiót érinti majd kevésbé a klímaváltozás, Alaszkát vagy Új-Zélandot?
  • tényleg átmenthető-e az agy egy új testbe?
  • ha igen, azt a tudat az élet folytatásként élné-e meg vagy a halál utáni új kezdetként?

Végül az egyikük azt kérdezte, hogyan tudná megőrizni a tekintélyét a privát földalatti bunkerje biztonsági személyzete fölött, amikor beüt "az Esemény?" - Az Esemény megnevezést ezek az emberek olyan természeti katasztrófára, társadalmi összeomlásra, atomtámadásra és hasonló kataklizmára használják, ami alapjaiban változtatná meg a bolygót.Rushkoff mindezek után kénytelen volt levonni a következtetést, hogy ezek az emberek legyenek bármennyire is gazdagok, nem hisznek abban, hogy megváltoztathatják a jövőt, és az emberiség jóléte helyett a saját túlélésükre koncentrálnak, illetve a közösség felemelése helyett az emberi faj meghaladása áll a fókuszukban.

Ez az álláspont viszont Rushkoff szerint túl könnyedén puszta adatokká redukálja a valóságot, ahol az emberek nem többek mint információ-feldolgozó egységek, az evolúció pedig egy videojáték, ahol valaki megtalálja a csapóajtót, amin keresztül elmenekülhet, és viszi magával a barátait.

A '90-es évek elején ez a felfogás még nem gyűrűzött be a techvilágba. A cikk szerint akkor, egy rövid ideig a technológia az ellenkultúra játékszere volt, mely annak a lehetőségét látta meg benne, hogy létrehozzon egy inkluzív, igazságosan felosztott és emberségesebb jövőt. Ehelyett a digitális jövő hamar tulajdonképpen szimpla tőzsdézéssé vált. A morális oldalnak pedig ezzel a váltással lőttek is, a technológia azóta már nem a közös fejlődésről és felvirágzásról, sokkal inkább az egyéni túlélésről szól. Aki erre felhívja a figyelmet, azt Rushkoff szerint rögtön a piac ellenségének vagy ludditának bélyegzik.

Ma a tudósok, újságírók és sci-fi szerzők ahelyett, hogy azt vizsgálnák, hogy a kevesek nevében hogyan használják ki, és szegényítik el még jobban a sokakat, olyan kérdések kerültek előtérbe, mint: fair-e, ha egy bróker okosdrogokat használ, kapják-e meg az idegennyelv-tudást a gyerekek implantok segítségével, vagy tanuljanak továbbra is, melyik élet legyen fontosabb az önvezető autónak, a gyalogosé vagy az utasé, demokráciák legyenek-e az első marsi kolóniák, megváltoztatja-e az identitásom, ha módosítják a DNS-em, adjunk-e a robotoknak jogokat, és így tovább.

Ezek filozófialiag szórakoztató kérdések Rushkoff szerint, de a valóban égető problémák nem ezek, hanem az, hogy az okostelefonok összeszerelői még mindig rossz körülmények között robotolnak, a különböző techcikkek gyártáshoz szükséges ritka ércek kitermelése tönkreteszi a környezetet: a szegénység és a bolygó megmérgezése nem múlik el attól, hogy VR-szemüveggel fedjük el a szemünket. Minél tovább hagyjuk figyelmen kívül a társadalmi, gazdasági és környezeti eróziót, azok annál nagyobb problémává híznak. Ez további visszavonulásra, bezárkózásra készteti a szupergazdag elitet, az izoláció még nagyobb lesz, ami viszont még kétségbeesettebb tech- és üzleti tervek kidolgozására ösztönöz: a kör bezárul.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.