1p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ma ismét Kormányinfó volt, ezúttal Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és Vitályos Eszter kormányszóvivővel.

 

Az eseményt élőben tudósítottuk, itt olvashatja vissza közvetítésünket: 

Bejelentésekre várva

Üdvözöljük Olvasóinkat!

Tegnap Nagy Márton rendkívüli sajtótájékoztatón már közölte, hogy a kormány ismét belenyúl az üzemanyagárakba. Felszólította az üzemanyag-kereskedőket arra, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz önkéntes alapon. Ha két héten belül nem teljesítik a kérést, akkor a kormány „kemény eszközökkel be fog avatkozni,” mondta. 

Reméljük, hogy a Kormányinfón ezzel kapcsolatban és persze más aktuális ügyekről is újabb részleteket tudunk meg. Tartsanak velünk!    

Orbán Viktor az M1-en

Az M1-en egyelőre Orbán Viktor miniszterelnök beszél az EP-választásról - annyira nem lepődünk meg. 

Még mindig Orbán Viktor

Az M1 11 órás Híradója szintén Orbán Viktorral indul, aki arról beszél, hogy nemzeteinket el akarják tüntetni a Föld színéről, de ők majd elkergetik Brüsszelből azokat, akik ezt akarják.

Indul az adás

Kezdődik a Kormányinfó, ülve!

Nem veszünk részt a NATO-misszióban

Gulyás Gergely szerint a magyar kormányt aggodalommal tölti el, hogy a NATO is aktív szereplő lesz az ukrajnai háborúban. Uniós tagállami vezetők pedig már arról beszélnek, hogy csapatokat is küldenének Ukrajnába. Ez világháborúval fenyeget szerinte. A kormány folyamatosan egyeztet a NATO-val, a NATO-misszióban nem kíván részt venni. Nem szállít fegyvereket, nem enged át fegyverszállítmányokat.   

Benzinár-csökkentés

Gulyás Gergely szerint a benzinárban is megfizetjük a háborúk árát. A cél, hogy a háborús árakon ne lehessen nyerészkedni. A magyar benzinárak magasabbak a régiós átlagnál, ezért az árak csökkentésére szólítja fel a kereskedőket. Ha nem teszik ezt, a kormány érvényt szerez ennek. 

Gyermekvédelem

Az alaptörvénymódosítás ki fogja zárni, hogy kegyelmet kapjon az, aki gyermekek ellen szexuális bűncselekményt követett el, vagy ebben közreműködött. A szigor az ilyen bűnözők ellen növekedni fog, mondta Gulyás Gergely.  

Budapestre jön a kínai elnök

Május 8-10. között Budapestre jön a kínai elnök. 20 éve nem volt erre példa. Kína már erősebb, mint az EU, mondja Gulyás Gergely. Az előkészítés zajlik, ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter teszi meg, aki Pekingben tartózkodott a napokban. (Laptársunk, a Privátbankár interjújában ez is szóba került.)     

Jönnek a kérdések

Már az újságírói kérdéseken a sor. Gulyás Gergely nem szolgált részletekkel azzal kapcsolatban, hogyan szerez érvényt a kormány a benzinár-csökkentési kívánalmának a kereskedőkkel szemben.   

EP-határozat

Gulyás Gergely szerint hazugságoktól hemzseg az az európai parlamenti (EP) állásfoglalás, amelyet tegnap fogadott el az EP Strasbourgban Magyarországgal szemben.   

Változás a kegyelmi döntéseknél

"A valós helyzethez igazítják az alkotmányt, a jövőben nem kell a köztársasági elnök kegyelmi döntését az igazságügyi miniszternek ellenjegyeznie Gulyás Gergely szerint. Úgy véli, erre már nincs szükség.

Megint benzinár

Visszatérve a benzinárhoz: "a kormánynak megvannak az eszközei", hogy az árcsökkentésre rábírja a kereskedőket. Szerinte az EU-ban az 5. legkisebb a magyar adótartam a benzináraknál.

"Magyar Péter ennyire nem hülye"

A Kormányinfó 24. percében kerül először elő Magyar Péter neve. Gulyás Gergelynek egy korábbi, Magyar Péterre vonatkozó mondatával kapcsolatban kérnek bővebb felvilágosítást a minisztertől. "Van egy baloldalon belüli küzdelem, ez minket nem érint", válaszolja Gulyás Gergely. Arra a felvetésre, hogy a mondatot Magyar Péter fenyegetésként értékelte, azt válaszolta: "Magyar Péter ennyire nem hülye." Értette ő ezt, mondta Gulyás Gergely.

Arra a megjegyzésre kérdezett rá az újságíró, amit Gulyás Gergely a múltkori Kormányinfón mondott Magyar Péterrel kapcsolatban: "Ami most történik, ahhoz nekem nincs közöm. Ha mégis, akkor nagyon hálásak lesznek nekem. Ezt jól jegyezze meg mindenki." 

Erasmus-program

Mi lesz az Ersamus-programokkal? Gulyás Gergely reméli, hogy lesz megállapodás az EU-val. Szerinte elfogadhatatlan, hogy a magyar diákokat megkülönböztetik. A jó megoldás a megállapodás. 

Spar

A Spar elleni eljárás meg fog indulni, mondja Gulyás Gergely. 

Ismét benzin

Lapcsoportunk kérdez. A dinamikus ársapkán túl milyen eszközök lehetnek a benzinár csökkentésére? Gulyás Gergely ezúttal sem szolgál részletekkel. Majd fog, ha szükségesz lesz élni ezekkel az eszközökkel, mondja.  

Költségvetési hiány

Idén 4,5 százalékra csökkentjük a költségvetési hiányt, így az elsődleges egyenleg nulla körül van. Két éven belül 3 százalékra csökkentjük, mondja kérdésünkre. 

"Brüsszelben a jog nem számít semmit"

A Bizottság minden eredeti követelését teljesítettük az uniós pénzek ügyében. De "Brüsszelben a jog nem számít semmit", hiába teljesítjük a feltételeket, mondja kérdésünkre. Ez politikai kérdés, nem akarnak velünk megállapodni, mondja. Szerinte Brüsszel folyamatosan újabb, addig nem feltett kérésekkel, követelésekkel áll elő. (Laptársunk, a Privátbankár háttéranyaga a témában itt érhető el.)

Orbán Viktor a kampányban

Miért nem nyilvánosak előre a miniszterelnök fellépésének helyszínei? Valamelyik az, valamelyik nem az, mondja Gulyás Gergely. De lehet találkozni a miniszterelnökkel az utcán, kávézókban.   

Hangfelvétel

Hazudott-e Varga Judit a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvételen? - szól a kérdés. Ezt tőle kell megkérdezni, mondja. (A hangfelvételen az akkori igazságügyi miniszter arról beszél, hogy Rogán Antalék bele akartak nyúlni az ügyészségi iratokba a Schadl-Völner-ügyben.)    

Visszalép-e Szentkirályi Alexandra?

Ki tudják-e zárni, hogy Szentkirályi Alexandrát visszaléptetik (Vitézy Dávid javára)? - szól a kérdés. Abban bíznak, hogy ő lesz Budapest főpolgármestere, válaszolja Gulyás Gergely. De ki tudják-e zárni ezt? - szól ismét a kérdés. Abban bíznak, hogy ő lesz Budapest főpolgármestere, szól ismét a válasz. Ennyiben maradnak.

Nem örül Magyar Péternek Gulyás Gergely

Gulyás Gergely nem üdvözli azt, hogy Magyar Péter megjelent a politikai életben. De utal arra, hogy ez a demokrácia, természetesen joga van ehhez, Budapesten pedig mindig akad pár tízezer tüntető, aki alkalomadtán hajlandó demonstrálni a kormány ellen.     

Álkérdések

Érdektelen kérdések, már megválaszolt kérdések vagy álkérdések hangzanak el, ezektől és a válaszoktól megkíméljük az olvasókat.  

Ferihegy

A ferihegyi gyorsforgalmi út felújítása és a gyorsvasút kiépítése jelentős összeget emésztene fel, több 100 milliárd forintos beruházás kellene, zajlanak a tárgyalások, mondja Gulyás Gergely. 

Kínai elnöki vizit

Vannak ideológiai különbségek a magyar és a kínai fél között, de elsősorban gazdasági kérdésekről lesz szó a kínai elnök budapesti vizitjén, mondja Gulyás Gergely. Konkrétumokkal egyelőre nem szolgált, majd meg fogják tenni a bejelentéseket.

Magyar Péter és a tagdíj

Magyar Péternek több korszaka volt, SZDSZ-es is volt, majd Fidesz-tag szeretett volna lenni, de szerinte nem fizette rendesen a párt tagdíját, mondja Gulyás Gergely. Szerinte 47 ezer forint tartozása van.

Balog Zoltán

Balog Zoltán református püspököt továbbra is támogatja, válaszolja egy kérdésre Gulyás Gergely.

"Borzalmasan rossz házasság"

Tudott arról, hogy a Magyar Péter - Varga Judit házasságban "előfordulhat erőszak"? - hangzik a kérdés. Gulyás Gergely (aki Magyar Péter barátja volt) tudta, hogy ez egy "borzalmasan rossz házasság", de többről nem tudott.    

EP-választás

A legutóbbi választáson kiemelkedően szerepeltünk, és ha most egy-két hellyel kevesebbet szereznénk az EP-ben, még az is nagyon jó eredmény lenne uniós szinten, véli Gulyás Gergely.

Ismét EP-választás

Szeretnék megnyerni az EP-választást, de nincs konkrét szám arra vonatkozóan, hogy hány EP-mandátumot szeretnének, mivel lennének elégedettek, mondja Gulyás Gergely.

Ismét a hangfelvétel

A Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvétellel kapcsolatos kérdésre Gulyás Gergely azt válaszolja: Varga Judit neki erről azt mondta, hogy addigra olyan borzalmas volt a viszonya a férjével, hogy "mindenre igent mondott". Szerinte ez a felvétel semmire sem alkalmas.

Az ügyészség függetlensége

A Völner-Schadl-ügy arra bizonyíték szerinte, hogy az ügyészség pártatlanul végzi a munkáját, mondja Gulyás Gergely a hangfelvétellel és az ügyészség függetlenségével kapcsolatos kérdésre.

Rogán Antal!

Most hangzik el először Rogán Antal neve. Gulyás Gergely nem kérdezte meg Rogán Antalt a hangfelvétel és az azon elhangzott állítások ügyében, válaszolja kérdésre.

Tanúként meghallgatták Gulyás Gergelyt

"Múlt héten tanúként meghallgattak az ügyben" - válaszolja a miniszter arra a kérdésre, hogy meghallgatták-e a Völner-Schadl-ügyben, illetve a hangfelvétel ügyében.

Mi áll a kegyelmi ügy hátterében?

Kiderült-e már, hogy mi állhatott a kegyelmi ügy hátterében? A kormánynak ehhez a döntéshez nem volt köze, tudomása sem volt róla, eltekintve a miniszteri ellenjegyzéstől, mondja Gulyás Gergely. De miért született ez a döntés? Erre azt tud válaszolni, aki ezt a döntést hozta, válaszolja.

Vége a mókának

Ennyi volt a Kormányinfó, köszönjük a figyelmet!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!