3p

A budapesti kutatóintézetek azonban maradnak és egyéb diplomát nem célzó képzéseiket is megtartják.

A CEU egyetemi tanácsa kezdeményezni fogja a Közép-európai Egyetem licencének visszavonását, írta az Akadémiai Dolgozók Fóruma Facebookon – számol be róla a 444.hu. A szervezet bejegyzése szerint:

A CEU nyitott kapuja szimbolikus jelentősségel is bírt
A CEU nyitott kapuja szimbolikus jelentősségel is bírt
Fotó: wikipedia

„A tegnapi nap folyamán a CEU eldöntött tényként adta hírül volt hallgatóinak szóló hírlevelében (CEU News for Alumni), hogy az egyetem tanácsa (Board of Trustees) kezdeményezni fogja a Közép-európai Egyetem (KEE) licencének visszavonását. A döntést azzal indokolja, hogy egy jó ideje nem vett fel hallgatót a magyar akkreditációjú programokra, és ezért nem tud egyetemként működni Budapesten. A budapesti kutatóintézetek maradnak és egyéb diplomát nem célzó képzéseiket is megtartják.

Korábban lehetett hallani arról, hogy a CEU Boardja egy fejlesztési tervet készíttetett a CEU jövőjével kapcsolatban. Az elkészült koncepció a CEU és Budapest végleges szétválasztását (uncoupling) javasolta. Aláírásgyűjtés indult a döntés ellen, de sikertelen volt. A döntés az egyetem racionalizálását szolgálja, ami tisztán intézményi szempontból érthető, hiszen sem az amerikai, sem a magyar képzés már évek óta nem folyik Budapesten, egy oktatási tevékenységet nem folytató intézmény fenntartása pedig nem észszerű. Az amerikai képzés akkreditációjából már korábban kivették a budapesti helyszínt. Most a magyar képzést papíron is beszüntetik.

Röviden, a CEU befejezi felsőoktatási tevékenységét Magyarországon. Az Orbán-kormány azon kísérlete, hogy elűzze a Közép-európai Egyetemet Budapestről, sikerrel járt.

A CEU beszüntetése logikus lépés, önmagában nincs is nagy jelentősége, hiszen egy már létező állapothoz igazítja a jogi kereteket. A döntés azonban szimbolizálja a magyar tudományosság számára tragikus valóságot. A pénzügyi fenntarthatóság és működésbeli áramvonalasítás indokai érthetőek az egyetem vezetése szempontjából, hiszen ők ma már Bécsben akarnak egy versenyképes intézményt építeni. Az alapító által kitalált Közép-Európa víziót szolgáló egyetemnek már nincs helye. A döntéshozók szerint alapvetően változtak meg a feltételek. Ugyanakkor azt is kifejezték, megértik, hogy a döntés sokaknak csalódást fog okozni, de ez elengedhetetlen az egyetem fennállása szempontjából, amely továbbra is az akadémiai szabadság és kiválóság világítótornyaként akar működni, kifejezetten azok számára, akiknek a legnagyobb szüksége van erre. Na, hát ők itt maradnak Budapesten.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!