2p

A Központi Nyomozó Főügyészség közleményben reagált Gulyás Gergely kormányinfón elhangzott szavaira. Részletezik, hogy mi nem bizonyíték.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy szerinte rossz gyakorlat az ügyészség részéről, hogy belerakták a nyomozati anyagba az OBH elnöke és Schadl György közötti telefonbeszélgetést, amelyet a Telex nyilvánosságra hozott – idézi fel a lap. Szerinte csak olyan dolgokat szabad belerakni a nyomozati anyagba, amik alátámasztják a vádat. A Schadl–Völner-ügyben szerinte komolyan hibáztak az ügyészek.

Gulyás Gergely kritikát fogalmazott meg a kormámyinfón az új szóvivő Vitályos Eszter társaságában
Gulyás Gergely kritikát fogalmazott meg a kormámyinfón az új szóvivő Vitályos Eszter társaságában
Fotó: Mfor / Dala Gábor

Szakmailag helyesen

Erre reagált most a Központi Nyomozó Főügyészség egy közleményben, amiben azt írták, hogy „a tegnapi Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter – szakmailag helyesen – azt nyilatkozta, hogy ha egy büntetőügyben lehallgatás történik, akkor a nyomozati anyag részévé csak olyan lehallgatási anyag tehető, amely a vádat alátámasztja”. Gulyás személyiségi jogsértésnek nevezte, hogy habár a Senyei György és Schadl György közötti beszélgetés nem tárgya a vádnak, mégis széles körben ismertté vált annak tartalma.

A nyomozás során kiderült, hogy megszerzett lehallgatási anyagok – köztük a Senyei és Schadl közötti konkrét beszélgetés vagy Schadl György közbenjárása egy vizsga esetén, esetleg Tóni, Barbara és Ádám említése – nem adnak alapot bűncselekményhez, nem képeznek bizonyítékot, ezért nincsenek is benne már a vádemeléskor átadott nyomozati anyagokban – írják.

„Az ügyészség törvényesen – a büntetőeljárás és az adatvédelem szabályait betartva – járt el a lehallgatási anyagok kezelése során” – zárja Központi Nyomozó Főügyészség.

A jobb időket megélt Völner Pált is megilleti a hatékony védelem
A jobb időket megélt Völner Pált is megilleti a hatékony védelem
Fotó: MTI

A védelem ezt másképp látja

Ugyanakkor Völner Pál védője a minap épp egy ilyen, a Telex által közölt részletre hivatkozva arra kérte a bíróságot, hogy minden beszélgetést csatoljon a bizonyítékokhoz, mert azok között lehet olyan, ami az ügy kimenetele szempontjából igenis releváns. Szerinte ilyen a Lupkovics-féle részlet is: a leirat alapján ugyanis Schadl György közbenjárt vagy megpróbált közbenjárni, hogy a kedves ismerősének, az akkor még megyei jegyzőként dolgozó Lupkovics Beátának jól sikerüljön a vizsgája, amitől nagyon félt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!