4p

A Nem Adom Fel Alapítvány büszkén jelentette be - az általuk üzemeltetett étteremben megrendezett sajtótájékoztatón - hogy sikeresen megoldották nyolc, fogyatékossággal élő ember otthonának megteremtését.

A 158 négyzetméteres, kétszintes lakóegység felújításával, amely a Baross utca és Vasas köz   sarkán lévő épületben található, most lettek készen. És büszkék rá. A földszinten egy akadálymentes lakóegység, mosdó, fürdőszoba, nagy közösségi tér és konyha található, míg az emelet négy saját fürdőszobával rendelkező lakóteret kínál a lakóknak. 

A Nem Adom Fel Alapítvány örömteli hírekről számolt be a sajtótájékoztatóján
A Nem Adom Fel Alapítvány örömteli hírekről számolt be a sajtótájékoztatóján
Fotó: Nem Adom Fel Alapítvány

Az ingatlan berendezéséhez és megvalósításához számos cég és vállalkozás nyújtott támogatást. A társadalmi felelősségvállalásról beszélt többek között az Arezzo Design Kft. képviseletében Jelinek-Várhegyi Katalin, aki hangsúlyozta: „Példát szeretnénk mutatni azért, hogy könnyebben, jobban és boldogabban élhessünk.” 

Ezt hangsúlyozta az IKEA részéről Bálint Attila Sustainability Responsible HU market képviseletében. Amint kiemelte, a Nem Adom Fel Alapítvány szellemiségében megtalálta azt a csatlakozási pontot, amely a cég számára is rendkívül fontos. Az Új-Ház Centrum Bau Star 98 Kft, és a SIKA jelenlévő képviselői is hangsúlyozták a fogyatékossággal élők támogatásának fontosságát.

Büttl Ferenc, a Fővárosi Szociális Alap ügyvezető igazgatója a támogatásról szólt
Büttl Ferenc, a Fővárosi Szociális Alap ügyvezető igazgatója a támogatásról szólt
Fotó: NAF

Jó helyre került a pályázat

Büttl Ferenc, a Fővárosi Szociális Alap ügyvezető igazgatója elmondta, hogy 20 nyertes pályázat született, és jelen esetben rendkívül jó helyre került az összeg.  A Baross utcai támogatott lakhatási projekt nem csak a lakók, hanem családjaik, valamint a budapesti és józsefvárosi közösség számára is jelentős előrelépést jelent. Az ünnepélyes megnyitón a beköltözők és hozzátartozóik először tekintették meg a teljesen berendezett lakóegységeket, amelyek új otthonukként szolgálnak majd. Safranek Sára, az egyik új lakrészbe beköltöző úgy fogalmazott: “Szeretnék én is kirepülni a családi fészekből! Ez olyan boldoggá tesz!” 

Miközben örül az ember egy ilyen hír olvastán, kicsit sajog a szíve. Ami sokaknak természetes – egy 158 négyzetméteres lakás – az nyolc ember számára maga a boldogság. Demagógnak tűnne felemlegetni, hogy mi mindenre herdál el ez az ország milliárdokat, aminek semmi értelme, és hogy mennyire kell örülni egy ilyen lehetőségnek is. Pedig ez ilyenkor mindenkinek az eszébe jut.

A Nem Adom Fel Alapítvány vezetője, Dely Géza sok helyen megfordul
A Nem Adom Fel Alapítvány vezetője, Dely Géza sok helyen megfordul
Fotó: Facebook/Újbuda

Dely Gézával, a Nem Adom Fel alapítvány kuratóriumának elnökével a projekt részleteiről beszélgettünk.

Magyarországon hány embernek volna szüksége ilyen lakóotthonra?

Sajnos, nem vagyunk birtokában ilyen statisztikának, de nagyon sok család, illetve érintett keres meg bennünket hasonló gonddal, vagy például azzal, hogy vidéki elhelyezésükből szeretnének Budapestre kerülni.

Ehhez képest hányan jutnak hozzá ehhez a lehetőséghez?

Budapesten nagyon kevesen, különösen ahhoz képest, hogy a fővárosban él a legtöbb fogyatékossággal élő személy, és arányaiban itt van a legkevesebb lehetőség számukra a támogatott önálló életre. Az uniós támogatással megvalósuló, úgynevezett kitagolási program ugyanis nem orvosolta azt a helyzetet, hogy a fővárosi önkormányzat minden intézménye Budapesten kívül helyezkedik el, egy kivétellel, 150-200 km-re. 

Mennyibe került egy-egy ilyen szoba megteremtése és mennyibe kerül az érintetteknek?

Mivel a kétszintes, összesen 158 négyzetméteres ingatlan teljes felújításon, födémcserén esett át, illetve minden szobához fürdőszobát is építettek, így a felújítási költség közel 50 millió Ft volt. A beköltözőknek nem kell egyszeri beköltözési díjat fizetni, csak a működtetés költségeikhez fognak hozzájárulni. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!