1p

Június 9-én önkormányzati és európai parlamenti választásokat tartanak. Az urnák reggel 6-kor nyitottak, kövesse velünk a nap eseményeit!

Hosszú nap elé nézünk, hiszen az önkormányzati választások első eredményei este 8 órakor, egy órával az urnazárás után érkeznek majd a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint, míg az európai parlamenti voksolás eredményeire csak este 11 után lehet számítani. A Klasszis Média Lapcsoport azonban egésznapos percről percre tudósítással készül önöknek.  Olvasta már választási kisokosunkat? 

Szijjártó Péter korán kelt

A külgazdasági és külügyminiszter elsőként szavazott Dunakeszin, rögtön a szavazókör nyitásakor jelent meg egy fekete Armani pólóban. A KKM közleménye szerint ezután a szokásos kormányzati frázisokkal „háborúvagybékézett” egyet.

Szijjártó Péter már szavazott - és ön?
Szijjártó Péter már szavazott - és ön?
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Érkeznek az első részvételi adatok

A Nemzeti Választási Iroda kétóránként teszi ezeket közzé, így pontosan nyomonkövethető, mennyire sikerült jól a pártok mozgósítási törekvése. 

Tovább a teljes cikkhez »

Ezt vigye magával!

Ne kövesse el azt a hibát, amit kollégánk néhány évvel ezelőtt, és bizonyosodjon meg arról, hogy személyi azonosítója érvényes és tényleg önnél van, valamint a lakcímkártyát se felejtse otthon!

A hivatalos tájékoztatás szerint a választópolgár bármilyen típusú érvényes személyi igazolvánnyal igazolhatja magát: a kártyával és a régi típusú, könyvecske formájú személyi igazolvánnyal egyaránt (utóbbi lehet a régi, kemény borítójú, a népköztársasági címerrel vagy a puha borítójú, a köztársasági címerrel). A bizottság elfogadja a kártya formátumú, érvényes ideiglenes személyi igazolványt, a kártya formátumú, érvényes gépjármű-vezetői engedélyt és az érvényes útleveleket is. Az egyes okmányok igénylése során, a kérelem benyújtásakor kapott átvételi elismervény (A4-es nyomtatott lap) azonban nem alkalmas a személyazonosság igazolására.

A személyazonosság igazolására az Európai Unió más tagállama által kiállított útlevelet, személyazonosító igazolványt, vezetői engedélyt is elfogadják.

Egy szavazófülke felborult, egy választó megmogorvult

A Nemzeti Választási Iroda szokás szerint honlapján vezeti a rendkívüli eseményeket, amelyből már most is történt kettő:

  • Szatymazon egy választó annyira szeretett volna az első szavazó lenni, hogy erősen sérelmezte, mikor a szavazóhelyiség nyitásakor a jegyzőkönyvvezető arról tájékoztatta, hogy egy már szintén várakozó választó volt az első,
  • Felsőpakonyon egy választópolgár elesett a fülkében, amely így felborult. A földre került állampolgárt felsegítették, az összedőlt tákolmányt pedig felállították.

Lejárt az igazolványa? Ne essen pánikba!

Ha szavazni indulna, ám most vette észre, hogy lejárt vagy elhagyta valamelyik okmányát, nem kell lemondania a választójogának érvényesítéséről.

Tovább a teljes cikkhez »

Két EP-listavezető már szavazott

Vona Gábor, a Második Reformkor Párt EP-listavezetője leadta szavazatát az európai parlamenti választáson vasárnap a főváros XI. kerületében. Mint mondta, nagyon büszkén jött most szavazni. Az eredményekkel kapcsolatos elvárásairól úgy fogalmazott,

mivel a Második Reformkor Pártra (2RK) most lehet először szavazni, abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy bármilyen eredménynek örülnek, de azért reménykedik a mandátumban.

Három európai parlamenti helyre számít - mondta Le Marietta, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) EP-listavezetője, miután leadta voksát a főváros II. kerületében vasárnap reggel. A listavezető kifejtette: így tudnak Törley Katalinnal és Juhász Veronikával csapatként elkezdeni dolgozni az Európai Parlamentben a párt által képviselt ügyekben. Le Marietta az MKKP számára legfontosabb értékek között említette az állampolgári részvételt, a közvetlen beleszólás lehetőségét, a korrupció elleni küzdelmet, valamint a Robin Hood alap elindítását. Az alapra helyi kezdeményezésekkel lehetne pályázni - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc már reggel elárulta, mi a megoldás

"Budapesten kétszer Karácsony, az EP-választáson a DK-MSZP-Párbeszéd lista, a településeken a DK által támogatott jelöltek, a megyei listákon pedig a DK listája a megoldás" - írta Gyurcsány Ferenc a Facebook-oldalán, miután Dobrev Klárával együtt leadta szavazatát. 

Mi már szavaztunk - írta a volt miniszterelnök
Mi már szavaztunk - írta a volt miniszterelnök
Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala

Deutsch Tamás is megtette, amit kellett

A Fidesz-KDNP listavezetője is a délelőtti órákat választotta a szavazáshoz, egy II. kerületi szavazókörben tűnt fel: 

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője készül leadni szavazatát az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a II. Kerületi Pitypang Utcai Általános Iskolában kialakított szavazókörben
Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője készül leadni szavazatát az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a II. Kerületi Pitypang Utcai Általános Iskolában kialakított szavazókörben
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Orbán Viktor is leadta a szavazatát - vajon kire?

A miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskola 53-as számú szavazókörben adta le szavazatát vasárnap délelőtt. 

Bedobták
Bedobták
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Mit jelent a rekordmagas részvétel?

Rekordmagas részvétel lesz, akár önkormányzati, akár EP választásokról beszélünk, ami komoly bajba sodorhatja a kisebb pártokat - vonta le a 7 órás részvételi adatok alapján a Választási földrajz

 

Kijöttek a 9 órás részvételi adatok

Reggel 9 óráig a szavazásra jogosultak 9,98 százaléka (785 546 szavazó) járult az urnákhoz.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint Budapesten szavazók 8,59 százaléka, 115 431 választópolgár adta le szavazatát 9 óráig.

A vármegyék közül a részvételi arány 9 órakor Tolna vármegyében volt a legmagasabb, 12,69 százalék, ami 22 256 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében volt: 8,48 százalék, 43 069 szavazó.

Forrás: NVI
Forrás: NVI

Mi volt az elmúlt választásokon?

Az 1998-as önkormányzati választáson 5,05 százalék, a 2002-es választáson 6,42 százalék szavazott 9 óráig. A 2006-os önkormányzati választáson a választásra jogosultak 7,70 százaléka, a 2010-es választáson 6,60 százaléka, tíz évvel ezelőtt 6,97 százaléka, öt évvel ezelőtt pedig 7,20 százaléka voksolt 9 óráig.

A 2004-es EP-választáson 5,45 százalék, a 2009-es választáson 6,03 százalék szavazott, tíz évvel ezelőtt 5,25 százalék, öt évvel ezelőtt pedig 7,78 százalék voksolt 9 óráig.

A következő adatok 11 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján - emlékeztet az MTI.

 

Akkor most hol lehet kampányolni?

Nem véletlen, hogy minden politikai párt aktív a választás napján is, ugyanis vasárnap a magyarországi szavazás ideje alatt is szabad kampányolni, ez alól csak a szavazóhelyiségek 150 méteres környéke a kivétel. Általános kampánycsend nincs, a választási törvény azonban előírja, hogy a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteres sugarú területen belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni. A szavazás napján választási gyűlést sem lehet tartani.

A Nemzeti Választási Bizottság 2014-es iránymutatása szerint továbbá a választási szervek tagjai a szavazás napján nem viselhetnek ruházatukon jelöltet vagy jelölőszervezetet népszerűsítő, azokhoz köthető szimbólumokat a szavazóhelyiségekben.

Nyoma veszett pénteken több tucat választási jelöltnek – mi történt?

A visszalépő, vagy elhalálozott, esetleg választójogát elveszítő jelölteket a szavazás előtt kihúzták a szavazólapról; az utolsó napon, pénteken 42-en estek ki.

Tovább a teljes cikkhez »

Szentkirályi Alexandra visszalépését hirdetmény is hirdeti

A szavazóhelyiségbe érkezőket rögtön ez fogadja, ahogy ez kollégánk fényképén is látszik:

Szentkirályi nincs, szavazás menetéről szóló tájékoztató van
Szentkirályi nincs, szavazás menetéről szóló tájékoztató van
Fotó: Klasszis Média/Mfor

Karácsony Gergely családjával ment szavazni

"Családi szavazás a szabad Budapestért" - írta a regnáló főpolgármester, majd az alábbi képet tette közzé a Facebook-on

 

Magyar Péter ötből négy szavazólapot vett fel

A Tisza párt EP-listavezetője a XII. kerületi Hegyvidéki Mesevár Óvodában kialakított szavazókörben dobta be szavazatát.

 Kire adhatta le szavazatát?
Kire adhatta le szavazatát?
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A voksolás után sajtótájékoztatót is tartott, ahol elárulta, öt szavazólapból négyet vett fel, főpolgármesterre nem szavazott, mert nem tudott választani a jelöltek között: 

Törökök és üzbégek is figyelik a választásokat

Mintegy félszáz nemzetközi megfigyelő regisztrált a vasárnapi választásra - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnapi adataiból. Öt éve az EP választást 33, míg az önkormányzati és nemzetiségi választást 30 nemzetközi megfigyelő követte.

Az NVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint 48 nemzetközi megfigyelőt akkreditáltak a választásra: a nagykövetségek közül az indonéz, a kazah és az üzbegisztáni öt megfigyelőt akkreditált. Azerbajdzsán, Georgia, Törökország, Montenegró és Üzbegisztán 2-2, Kazahsztán három, Bosznia-Hercegovina egy megfigyelőt regisztrált.

A European Network of Election Monitoring Organizations (ENEMO) nevű szervezettől 23 megfigyelőt regisztráltak, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) közösen két, az Election-Watch.EU nevű szervezet pedig négy megfigyelőt akkreditált a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament magyar tagjainak vasárnapi választására.

 

Két áramszünet is volt

A rendkívüli eseményekről szóló NVI portál szerint két szavazóhelyiségben is áramszünet történt, míg Gödön a jegyzőkönyvvezető rosszul lett. Szentendre egy választó ruhája okozott galibát, ugyanis beakadt az urna plombájába. 

Török Gábor szerint ezek az EP-választás legfontosabb kérdései

A politikai elemző úgy látja, már előre meg kell mondani, hogy hogyan érdemes értelmezni az adatokat.

Tovább a teljes cikkhez »

Vitézy Dávidot elengedte a macskája szavazni

A főpolgármester-jelölt is sikeresen leszavazott - derül ki a Facebook-oldalára feltöltött képből:

Vitézy Dávid még reggel posztolta ki, hogy macskája, Henry addig nem engedi el szavazni, amíg nem volt reggeli. Ezek szerint a macska jóllakott. 

Szombathelyen első a homokzsákpakolás , csak utána mennek szavazni a lakók

Elöntötte a hatalmas esőzés Szombathely Petőfi-telep nevű városrészét. Ezért a lakók most is homokzsákokat pakolnak. Csak ezután keresik fel a szavazókört - írta a nyugat.hu.

Özönlenek a szavazók - itt az újabb részvételi adat!

Továbbra is szokatlanul magas a részvételi arány.

Tovább a teljes cikkhez »

Botka László és Sulyok Tamás is Szegeden szavazott

A Krúdy Gyula Szakképző Iskolában járult az urnák elé Botka László szegedi polgármester. A városban szavazott Sulyok Tamás köztársasági elnök is. A két politikus nem beszélt egymással. A részvétel már 9 órakor 10 százalékos volt a városban - adta hírül a szegeder.hu.

 

 

Csikós is feltűnt már az urnáknál

Az MTI szokás szerint fotókban is dokumentálja a választás napját - így például egy szavazni készülő hortobágyi csikóst is megörökítettek:

Garai János csikós készül leadni szavazatát a hortobágyi községházában kialakított szavazókörben 2024. június 9-én
Garai János csikós készül leadni szavazatát a hortobágyi községházában kialakított szavazókörben 2024. június 9-én
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Lázár János nem finomkodott a szavazólappal

Az építési és közlekedési miniszter családjával ment el választani vasárnap délelőtt. Közösségi oldalára kitett egyik fotón a szavazólapra ránagyítva talán pontosan kivehető, hogy hova húzta be az X-et.

X a Fidesz-KDNP-n
X a Fidesz-KDNP-n
Fotó: Lázár János Facebook-oldala

A miniszter egy videót is közzétett, amelynek elején szinte bepofozza a szavazólapot az urnába. Ha kételkednénk, ő kire adta le voksát, ebből a videóból világosan kiderül:

Megakadt a szavazás

Elromlott a szavazatszámláló bizottság bélyegzője, ezért a szavazást 10 percre fel kellett függeszteni a Pest vármegyei Ráckeve 2. számú választókörzetében.

A Nemzeti Választási Iroda oldalán közzétett rendkívüli események szerint az új bélyegzőt kiszállították, a szavazást zökkenőmentesen tovább folytatták.

 

Donáth Anna is szavazott

Donáth Anna, a Momentum EP-listavezetője sem halogatta sokáig a szavazást, és még a nap első felében az urnákhoz járult egy XI. kerületi iskolában – erről fénykép is készült:

Donáth Anna, a Momentum EP-listavezetője leadja szavazatát az önkormányzati, európai parlamenti és nemzetiségi választásokon a XI. kerületi Kelenvölgyi Általános Iskolában kialakított 101. számú szavazókörben 2024. június 9-én
Donáth Anna, a Momentum EP-listavezetője leadja szavazatát az önkormányzati, európai parlamenti és nemzetiségi választásokon a XI. kerületi Kelenvölgyi Általános Iskolában kialakított 101. számú szavazókörben 2024. június 9-én
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Új feladatot talált Szentkirályi Alexandra

A pénteken visszalépett főpolgármester-jelölt is már leszavazott. A voksolás után pedig úgy tűnik, nincs már más dolga, ezért beült a telefonos mozgósítókhoz:

 

Márki-Zay Péter egész családját elvitte szavazni

Annyian állták körbe az urnát, hogy alig fértek el. A Mindenki Magyarországa Néppárt listavezetője egyébként egy hódmezővásárhelyi iskolában voksolt:

Márki-Zay Péter és családja
Márki-Zay Péter és családja
Fotó: MTI/Lehoczky Péter

 

Elővették a zseblámpákat

Vámosgyörkön is meggyűlt a bajuk az árammal a választóknak. A Nemzeti Választási Iroda oldalán közzétett rendkívüli események szerint a szavazóhelyiségben délelőtt elmet az áram, ezért a szavazófülkékbe zseblámpákat tettek.

 

 

Új helyen lesz Magyar Péterék eredményvárója

Megváltozott a Tisza Párt nagyközönségnek szánt eredményváró bulijának helyszíne, a Várkert Bazár előtti terület helyett a Petőfi híd budai hídfőjének felső rakpartján tartják - írja a Telex.

40 fokos hőségben is voksolnak

Olvasónktól kapott fotónkon Magyarország konzulátusa látható az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu Dhabiban. A szavazás a beszámoló szerint a nagy távolság ellenére rendkívül simán és jól szervezetten zajlott, nagyjából három percet vett igénybe - ez persze nem is baj akkor, amikor a kinti hőmérők 40 fokot mutatnak.

Jól szervezetten működik a külképviseleti szavazás az Egyesült Arab Emírségekben
Jól szervezetten működik a külképviseleti szavazás az Egyesült Arab Emírségekben
Fotó: Klasszis Média/Mfor

Karácsony Gergely szalvétán tippel

Budapest főpolgármesterének vasárnapi választási ebédje egy egész pizza lesz. De előtte azért egy darab szalvétára vetette, szerinte ki lesz a következő főpolgármester. Ön szerint kinek a nevét írta rá? 

Vitézy Dávid meghekkelte a FUTÁR-t

24-es valami/villamos/busz/választási szerelvény indul, ráadásul kétszer. 

Elég jól sikerült a XI. kerületi Bartók Béla elején, a Szent Gellért téren lefotózni, majd meghekkelni egy FUTÁR-kijelzőt. Ha nem budapestiek lennénk, el is hinnék, hogy van ilyen járat:

A bőség zavara: 50 jelölt?

Bizony ez is előfordul, méghozzá Tiszaburán, ahol a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint a legtöbb, kereken tehát félszáz egyéni listás jelölt indul.

Halmajugrán "csak" 46, Nagykállón 42, Kunmadarason 39, Szendrőládon 37, a baranyai Alsószentmártonban és Kunhegyesen 36-36 jelölt közül lehet választani.

Nekik ez volt az első

Nyíregyházán kulcstartót adtak azoknak, akik először voksoltak az önkormányzati, európai parlamenti és nemzetiségi választásokon.

Ez még csak a kezdet
Ez még csak a kezdet
Fotó: MTI/Balázs Attila

 

Ő is az Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumban kialakított szavazókörben szavazott
Ő is az Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumban kialakított szavazókörben szavazott
Fotó: MTI/Balázs Attila

 

Egy választó a liftben ragadt

Nem mindenhol zajlik olyan simán a külképviseleti választás, mint Abu Dhabiban: az NVI rendkívüli eseményeinek rovatában ugyanis arról ír, hogy egy Milánóban szavazni készülő állampolgár a liftben ragadt. A történetnek boldog vége lett, hiszen a karbantartók 15 perc után kiengedték, és leadhatta szavazatát. 

Remélem, jól ikszeltél!

„Ugye tudod, hova kell húzni az ikszet?” „Aztán a megfelelő helyre tedd!” „Remélem, hogy jól ikszeltél!” – ezeket a mondatokat hallottuk úton-útfélen, kávézóban, utcán, szavazóhelyiség közelében a mai választási napon Budapest II. kerületében. Félreértés ne essék: nem fenyegetésként hangzottak el ezek a szavak, csupán viccként, zrikaként. Az emberek összekacsintottak, leszavaztak, aztán ment mindenki a dolgára – a kérdésre mindenhol csupán egy mosoly vagy egy „hát persze!”  volt a válasz.

A II. kerület Keleti Károly utcai szavazóhelyiségeiben ottjártunkkor minden flottul ment, a várakozási idő esetünkben 1-2 perc volt. A legizgalmasabb közjáték az volt, amikor egy idős néni kijelentette, hogy ő nem fog a fülkére várni. Majd leült egy asztalhoz, és mindenki szeme láttára elkezdett ikszelgetni.                            

Ha sokat kell várnia a szavazásra

Gondoljon arra, hogy lehetne rosszabb is: Görögországban egy hatalmas baleset miatt több ezer szavazni induló görög választó ragadt egy méretes forgalmi dugóban. Athén közelében egy autópályán felborult egy üzemanyagot szállító teherautó péntek este, és lángokba borult, súlyos károkat okozva egy hídban, amelyet most bontanak le.

Szlovákiában már tudják, ki nyert?

A hvg.hu írt arról, hogy a kiszivárgott hírek szerint a liberálisok végeztek az első helyen, megelőzve Robert Fico kormányfő pártját. Részletek laptársunk oldalán, szintén a Klasszis Média Lapcsoprthoz tartozó Privátbankáron, itt >>>

Felcsúton hét Fideszessel hadakozik egy magát függetlennek jelölt hölgy

Három nő és négy férfi (köztük a hivatalban lévő polgármester, Mészáros László István), ez a Fidesz felcsúti csapata. Elvileg ellenük küzd Dobos Erzsébet, akit függetlenként vettek fel az önkormányzati választásokon egyéniben indult jelöltek listájára. Nem tudni, hogy a hölgyet támogatja-e bármilyen párt vagy civil szervezet.

Ilyen körülmények közt biztosan nem sokan szavaztak

Aprócska szavazókörökkel is lehet találkozni országszerte. 

Tovább a teljes cikkhez »

Veszélyes ebédszünet

Rákoczifalván elbotlott az egyik választási bizottsági tag az ebédszünetben és beverte a fejét - derült ki az NVI tájékoztatásából. Zalaszántón a túl sötét szavazófülke jelentett kihívást. 

Ebből tényleg durva részvételi rekord lesz? Térképen mutatjuk!

Megindultak a fővárosi szavazatok is, itt a 15 órás részvételi arányokról szóló adat. 

Tovább a teljes cikkhez »

Teljes káosz egy kőbányai szavazókörben

Megtagadták, hogy az EP-listára szavazzon egy polgár, holott jogosult volt.

Tovább a teljes cikkhez »

Mikor jönnek az első becslések az EP-választásokról?

Az Európai Parlament vasárnap este, negyed 9 után teszi közzé az első becslést az új EP összetételéről, a 27 tagállam előzetes eredményeit pedig este 11 után közlik, miután az utolsó szavazókörök is bezártak.

A tagállamok választási szervei este 11 óra után hozhatják nyilvánosságra a hivatalos, előzetes eredményeket, így az első tagállami becslések és az addigra elérhető előzetes tagállami eredmények alapján az EP negyed 12-kor közli a választás első összeurópai előzetes eredményét. Ekkor teszik közzé a várható mandátummegoszlást is. Ezután a parlament szolgálatai a nemzeti hatóságoktól kapott információk alapján frissített előrejelzéseket adnak ki, az utolsó előrejelzés hétfőn, körülbelül éjjel 1 órakor várható.

A Fidesz emblematikus alakja törvényt sértett

A Budapest XXI. kerületi Helyi Választási Bizottság döntése szerint Németh Szilárd megtévesztette a csepelieket, amikor azt állította, hogy a csepeli Szent Imre téren épülő új park kormányzati pénzből készül - írja a Csepel.info.

A cikk szerint a Fidesz alelnöke az elmúlt napokban több helyen állította, hogy az önkormányzat csak kormányzati forrásból tud fejleszteni, és azt a pénzt is ő szerezte a kerületnek. Állítása szerint ez így történt a Szent Imre téri park esetében is, amit még át sem adott az önkormányzat. Csakhogy ezek az állítások – ahogy a Választási Bizottság is megállapította – egyáltalán nem igazak. Németh Szilárd ezzel megtévesztette a választókat.

A csepeli önkormányzat fejlesztéseinek többsége saját erős, kormányzati pénzt elsősorban útépítésekre, egészségügyi fejlesztésekre és az energiakrízis kivédésére kapott a kerület. A Csepelt érintő kormányzati támogatásokra hosszú ideje Németh Szilárdnak nem volt pozitív befolyása. A Csepel.info úgy tudja, hogy a rezsibiztos inkább visszafogni, megszüntetni próbálta a Csepelre kerülő kormányzati támogatásokat, ezt azonban nem tudta elérni.

Furcsa pózban ment szavazni Borkai Zsolt és felesége

Borkai Zsolt, Győr régi-új polgármesterjelölt is leadta szavazatát. Feleségével az oldalán ment a szavazóhelyiség felé, egy kicsit intim öleléssel. 

A videóban arra buzdítja híveit, hogy a Dézsi-rendszert maguk mögött kell hagyni, hogy újra sikeres legyen Győr.

Százezer forint egy Fidesz-szavazat?

A Redditen arról írnak, hogy százezer forintot fizetnek, ha átjelentkeztél a Fidesz által megjelölt faluba. 

Tovább a teljes cikkhez »

Orbán Viktor-os posztja miatt megdorgálta a Facebook Újbuda polgármesterét

László Imre, Újbuda polgármesterének egyik posztja miatt figyelmeztetést küldött neki a Facebook.

Tovább a teljes cikkhez »

Óriási az érdeklődés, tényleg sokan mentek el szavazni

Már 50 százalék felett jár az országos részvételi arány.

Tovább a teljes cikkhez »

A szavazófülkében lett rosszul egy szavazó

Az incidens a Vas vármegyében lévő Vassurány, 1. számú szavazókörében történt, a szavazatszámló bizottság mentőt hivott, emiatt a szavazás lassult.

Szavazófülkében érte a halál a választópolgárt

Meghalt egy szavazó az egyik budapesti választókörben vasárnap délelőtt. A Tények információi szerint az idős férfi a csepeli művelődési házba érkezett, hogy leadja voksát, amikor váratlanul rosszul lett, majd vért köpött. 

Többen is a férfi segítségére siettek, ezután a kivonuló mentők is hosszasan küzdöttek az életéért, de nem jártak sikerrel.

Ebben a városban szavaznak a legtöbben az amerikai kontinensen

Az időeltolódás miatt magyar idő szerint szombaton szavazhattak a választás napján külföldön tartózkodó, de magyarországi lakhellyel rendelkező, külképviseleti névjegyzékbe felvett szavazópolgárok az Európai Parlament magyar tagjainak választásán.

Az amerikai kontinens 22 külképviseletén 1293 választópolgárból 1087 meg is jelent az urnáknál, így 84 százalékos volt a részvétel, közölte az NVI. Öt külképviseleten – Brazíliaváros, Sao Paulo (Brazília), Montevideo (Uruguay), Ottawa (Kanada) és Quito (Ecuador) az összes külképviseleti névjegyzékben szereplő választópolgár elment szavazni, ők 42-en voltak.

90 százalék felett alakult a részvételi arány Bogotában (Kolumbia), ott 22-ből 21, Buenos Airesben (Argentína) 19-ből 18, Ottawában (Kanada) 32-ből 30, Montrealban (Kanada) 60-ból 55, Havannában (Kuba) 10-ből 9 választó szavazott. A legtöbb szavazót, szám szerint 350-et New Yorkban várták, ebből 287-en meg is jelentek.

A részvétel 80 és 90 százalék között alakult Los Angelesben és Washingtonban (Amerikai Egyesült Államok), Vancouverben és Torontóban (Kanada), Panamavárosban (Panama) és Limában (Peru).

Öt további külképviseleten 70-80 százalék közötti volt a részvétel – Mexikóváros (Mexikó), továbbá San Francisco, Chicago, Miami (Amerikai Egyesült Államok). Houstonban (Amerikai Egyesült Államok) volt a legalacsonyabb a részvétel az amerikai kontinensen, az 54 választóból 40-en éltek szavazati jogukkal. (MTI)

Örülhet a Fidesz?

A magyarországi “rekordmagas részvétel” – este öt óráig a jogosultak 50,69 százaléka járult az urnákhoz – a Fidesznek kedvezhet, írja a Politico. A brüsszeli lap emlékeztet, hogy a 2019-es EP-választás idején csak 37,06 százalék volt ez az adat.

Idézik Krekó Pétert, a Political Capital ügyvezető igazgatóját, aki szerint különösen a falvakban magas a részvétel, ahol a kormánypárt hagyományosan erős. Ezért szerinte “jó eredmények várhatók a Fidesznek.”       

Milyen egy mozgóurnás szavazás?

Mutatunk pár képet:

Petőfiszálláson is kértek mozgóurnát
Petőfiszálláson is kértek mozgóurnát
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A Vakok Állami Intézetében így voksoltak
A Vakok Állami Intézetében így voksoltak
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!