2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A környék lakói hevesen tiltakoznak, a fideszes alpolgármesterhez köthető szervezet viszont mélyen hallgat.

A debreciner.hu nézett utána annak, hogyan viszonyul az egyébként látványosan aktívkodó Future of Debrecen nevű környezetvédelmi szervezet a CATL kormányzati részről erősen támogatott beruházásához.

Az utóbbi napokban bejárták a független sajtót azok a felvételek, amelyek a debreceni akkumulátorgyár ügyében szervezett lakossági fórumon készültek, és amelyekből jól látható, hogy a helyi lakosság egy része nagyon hevesen ellenzi a beruházás megvalósulását. Anélkül, hogy el tudnánk dönteni, a valóságban milyen környezeti kockázatokkal jár a kormányzati kommunikáció szerint  "Magyarországot akkumulátor-nagyhatalommá" változtató beruházások között is a legnagyobb értékű projekt, feltételezhetnénk, hogy egy aktív helyi környezetvédő szervezetnek van markáns véleménye erről a kérdésről.

Ilyenből egyet ismer a debreciner.hu, ez pedig a Future of Debrecen nevű szervezet, amely 2021 óta egyesületi formában is működik. A szervezet nevével egyébként sokan találkozhatnak a debreceniek, hiszen a lap szerint "logójuk megjelenik a közterületi szemeteseken és padokon, hirdetik magukat a közösségi médiában, podcastokat tesznek közzé, sőt még saját műsoruk is van az önkormányzati televízióban".

Ez a látványos aktivitás anyagi vonzattal is jár: Papp László polgármester 2021-ben egyedi döntésekkel 55 millió forint közpénzt jutattott a szervezetnek, 2022-ben pedig újabb 60 millió forint landolt az egyesületnél működési és felhalmozási támogatás formájában.

Ennek ellenére azt nem tudjuk, a Future of Debrecennél mit gondolnak a több ezermilliárdos, egyesek szerint környezetvédelmi szempontbó igencsak aggályos CATL-projektről. Erről ugyanis hónapok óta sem az egyesület honlapján, sem közösségi oldalán semmilyen információ nem jelent meg, ehelyett a legutóbbi televíziós adásban például a "fenntartható farsangot", illetve a téli madáretetés tudnivalóit mutatta be a szervezet.

A debreciner.hu szerint ennek ahhoz lehet köze, hogy az egyesületet Balázs Ákos fideszes alpolgármester hozta létre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!