<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Újabb ilyen harci eszközök is érkezhetnek.

Szombaton késő este megérkeztek az ukrán tengerészeti egységekhez az első Sea King típusú brit harci helikopterek - jelentette Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter közlése alapján az UNN hírügynökség. Azt nem közölte, hogy mennyi jármű jött, de tudni lehet, hogy tavaly decemberben 10 ukrán egységet kiképeztek Nagy-Britanniában ezeknek a használatára.

Sea King helikopterek. Fotó: UNN
Sea King helikopterek. Fotó: UNN

  • A német Spiegel hetilap szombaton kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a védelmi tárca már hónapokkal ezelőtt pontosította, hogy mennyi Leopard tankja van, s ezek közül melyiket lehetne átadni Ukrajnának. Összesen 312 darab van rendszeresítve, de ebből 100-at éppen karbantartanak vagy javítanak. A minisztérium szerint az ukránoknak leginkább a Leopard-2A5-ös típus felelne meg, ebből 19 darab van. 
  • Az oroszok szombat éjjel nehéztüzérséggel lőtték Nikopol város körzetét, de az ukránok szerint emberéletben nem esett kár. Üzemi és középületeket viszont romba döntöttek, az áramellátás megszűnt, közel 500 család került súlyos helyzetbe.
  • Az ukrán-orosz határhoz közeli Szumi körzetében is támadást indítottak az oroszok. Az ottani veszteségekről nem közöltek semmit az ukránok.
  • Kijevbe utazik a japán miniszterelnök, ezt a Yomiuri lap közölte. Várhatóan február közepén kerül sor a látogatásra. A hírek szerint ellátogat a frontra is és természetesen tárgyal Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel is. A lap szerint Tokiónak azért van szüksége erre a látogatásra, mert idén Japán a soros elnök a G7 csoportban s így is demonstrálni akarja, hogy támogatják az ukrán honvédelmi erőfeszítéseket.
  • Hasonló utat tervez a német védelmi miniszter is, aki a Welt am Sonntagnak nyilatkozva megerősítette: négy héten belül Ukrajnába megy és főleg a Leopard tankokkal kapcsolatban fogja pontosítani az együttműködés részleteit.
  • Bezár az RT France, az orosz állami televízió franciaországi csatornája, miután az ukrajnai orosz invázió kapcsán egy francia bank befagyasztotta a bankszámláit. Moszkva megtorlást helyezett kilátásba a francia pénzügyminisztérium intézkedése miatt. A francia pénzügyminisztérium azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy a csatorna bankszámláinak befagyasztására a legutóbbi európai uniós szankciók keretében került sor, nem francia kezdeményezésre.
  • Az RT és a Szputnyik orosz médiumok televíziós sugárzásának, illetve internetes oldalának a betiltását az Európai Unió tavaly március 2-án, röviddel azután rendelte el, hogy a Kreml csapatokat küldött Ukrajnába 2022 februárjában. Az RT France fellebbezését az Európai Unió Bírósága tavaly júliusban elutasította.
  • (MTI/UNN)