<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez olvasható ki abból, hogy az Európai Parlament új határozattervezet kimondja: a 17 kitárgyalt korrupcióellenes intézkedés teljes körű végrehajtása sem elegendő ahhoz, hogy Magyarországon megszűnjenek az EU pénzügyi érdekeit érő rendszerszintű kockázatok. 

Az Európai Parlament (EP) ötpárti állásfoglalás-tervezete felszólítja az EU döntéshozóit, hogy mindaddig ne hagyják jóvá a Magyarországtól különféle címeken visszatartott támogatásokat, amíg be nem bizonyosodik, hogy a korrupcióellenes intézkedések hatékonyak és visszafordíthatatlanok, illetve amíg a kormány végre nem hajtja a jogállamiság érvényesülését célzó valamennyi brüsszeli ajánlást – írta meg a Népszava a tárgyalások állásáról szóló és a lap által látott, majdnem végleges határozati javaslat alapján, amelyről csütörtökön szavazhatnak a képviselők.

Még nem jön, de jönni fog? Fotó: Pixabay
Még nem jön, de jönni fog? Fotó: Pixabay

Más kérdés, hogy a pénzekről döntő uniós intézményeknek nem kötelező figyelembe venniük az EP véleményét - teszi hozzá a lap.

A néppárti, szocialista, liberális, zöldpárti és szélsőbaloldali képviselők által egyeztetett szöveg leszögezi: az Európai Bizottság (EB) és a kormány között kitárgyalt 17 korrupcióellenes intézkedés teljes körű végrehajtása sem elegendő ahhoz, hogy Magyarországon megszűnjenek az Európai Unió pénzügyi érdekeit érő rendszerszintű kockázatok. 

A helyreállítási alapból érkező pénzügyi forrásokkal kapcsolatban is szigorú álláspontot képviselnek. Felszólítják az Európai Bizottságot, hogy addig ne utalja a tervet jóváhagyásra a tagállami kormányok elé, amíg Magyarország nem tesz eleget a jogállamiság terén tett valamennyi brüsszeli ajánlásnak, és amíg nem hajtja végre az EU Bíróságának és az Emberi Jogok Európai Bíróságának valamennyi vonatkozó ítéletét.