4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hírek szerint Indiából kaphat lőszereket Ukrajna. Az ukrán sereg pedig egyelőre sikerrel tartja távol a frontot Kupjanszktól. 

  • A keleti fronton egy több tucatnyi harckocsival és lövészpáncélossal indított, második világháborús stílusú orosz támadást vert vissza az ukrán hadsereg az elmúlt napokban. Ez volt a háború eddigi legnagyobb gépesített támadó akciója a front egyetlen pontján.
  • A front legészakibb szakaszán, Kupjanszk térségében kisebb sikeres támadást hajtottak végre az ukránok távolabbra tolva a frontot a várostól. Eközben az oroszok az ettől délre lévő a Lyman térségébe csoportosíthatták át erőik egy részét innen, ahol nagyobb sikerrel próbálnak előretörni.
  • Nagy tűz volt az Uralmas egyik üzemében ismeretlen okból. A háttérben nem dróntámadás áll. A gyárban tüzérségi lőszereket gyártanak.

Fontos segítséget kaphatott Ukrajna cseh és indiai közreműködéssel
Fontos segítséget kaphatott Ukrajna cseh és indiai közreműködéssel
Fotó: MTI/AP

  • A frontról érkező információk, fotók szerint indiai lőszert kaptak az ukránok. Nem hivatalosan, hanem minden bizonnyal a cseh közvetítéssel folyó beszerzés keretében. Az indiai hadsereg egyébként jelentős részben orosz fegyvereket használ.
  • Az autója elleni pokolgépes merényletben meghalt az orosz megszállás alatt lévő ukrajnai Luhanszk megye orosz közigazgatásának helyettes vezetője, Valerij Csajka. Nem ő az első, aki hasonló módon vesztette el az életét a Moszkva által kinevezett tisztviselők közül.
  • Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint egy háború előtti időszakban élünk Európában, mint 1939- ben, ám a helyzet inkább 1936-ra hasonlít – mondta Tim Marshall, a Prisoners of Geography című könyv szerzője. Ez az időszak volt az olasz és a német autoritárius rezsimek megerősödésének periódusa. A németek beavatkoztak a spanyol polgárháborúba, hogy felmérjék, mire jók a fegyvereik. Egy biztos, ha Ukrajna elesik, akkor csak idő kérdése, hogy Európa többi része belekeveredjen egy háborúba az oroszok ellen. Az orosz vezetés soha nem látta be, hogy a Baltikum független legyen Oroszországtól, és ha vissza tudják állítani az uralmat a három balti állam felett, akkor meg is teszik – véli a szakértő. Úgy gondolják, hogy ezek az országok – akárcsak Moldova vagy Georgia (Grúzia) – az ő „hátsó udvaruk”, ami ellenőrzésük alatt kell tartani. A NATO ugyan jóval erősebb katonailag, de ha Donald Trump visszatér az USA lére, és felhígítja a szövetséget, például az USA nem áll ki Ukrajna és a Baltikum mellett, az felhívás lenne keringőre az oroszoknak.
  • A szakértők többsége egyetért abban, hogy a bizonytalanság korszakát éljük, ám valójában egy nagy átalakulásban vagyunk – mondta Robert Fox brit katonai szakújságíró, aki 56 éve kíséri figyelemmel a világpolitika alakulását. Ennek az átalakulásnak a legnehezebb része az információs háború, amelyben háttérbe szorul a tényszerű, elemző újságírás. A politikusok keleten és nyugaton egyaránt tolerálják vagy támogatják ezt, mert fontosabb nekik, hogy a média az ő céljaikat, szolgálja, mint az, hogy igazat mond-e vagy sem. További eleme ennek az átalakulásnak, hogy főként Kelet-Európa, de az egész kontinens rohamosan változik. Nem tudni, mit hoz a jövő, de biztos, hogy Oroszország és az EU lényegesen más lehet három-négy év múlva ahhoz képest, amilyen most. A társadalmak elöregedése, a munkaerő zsugorodása, a fiatalok elfordulása a közélettől párosul azzal, hogy a nyugati civilizáció elveszti az önbizalmát. Szerinte elképesztően izgalmas, ami történik, nagy feladatot ad azoknak, akik nem a közösségi média vezérelte újságírásra hagyatkozva akarják ezt nyomon követni.
  • Az év első két hónapjában 60 százalékkal nőtt az csődök száma az orosz vállalatok körében – jelentette a Kommerszant gazdasági médium. Ezt megelőzően lejárt a cégek fizetésképtelenné válásával kapcsolatban 2022-ben bevezetett moratórium. Eközben az orosz jegybank 2023 végén 16 százalékra emelte alapkamatát, ami megdrágította az adósságok újrafinanszírozásához szükséges hiteleket.
  • Az oroszországi Ulan-Ude városának lakói a jövőben nem választják meg közvetlenül polgármesterüket, hanem távol-keleti Burjátia régió közgyűlésének elektori testülete jelöli ki a város vezetőjét. Ezt követően csak négy régiós főváros, illetve Moszkva és Szentpétervár marad olyan város, ahol közvetlenül választják meg a helyhatóság vezetőjét.
  • Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke együttérez a moszkvai terrortámadás áldozataival, ha ezt nem is mutatja – állította a Kreml sajtóosztálya. Ezzel magyarázzák miért nem találkozott még mindig a tragédia áldozatainak hozzátartozóival, miközben az EU és a USA képviselői felkeresték a merénylet helyszínén kialakított alkalmai emlékhelyet. Ha nem is borítják könnyek az arcát, nagyon fájdalmasan éli meg a történteket – mondta Dmitij Peszkov kormányszóvivő.

Források: BBC, Guardian, Moscow Times, Times Radio

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!