3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az elmúlt órák fontosabb fejleményei - dióhéjban.

  • Oroszország egy valószínűleg hiperszonikus cirkon rakétával találta el Kijevet, amelyet először alkalmaztak a csaknem két éve tartó háborúban – közölte egy ukrán kutatóintézet. Oroszország szerint a cirkon hatótávolsága 1000 kilométer és a hangsebesség kilencszeresével halad. A Kijevi Törvényszéki Vizsgálati Tudományos Kutatóintézet szerint a cirkon alkatrészeknek megfelelő törmelékdarabokat találtak a február 7-i támadás után.
  • Oroszország bejelentette, hogy 2022 júniusában befejezte a Zircon rakéta tesztelését, Vlagyimir Putyin pedig a páratlan fegyverrendszerek új generációjának részeként jellemezte azt. Oroszország Ukrajnát is megtámadta a Kinzhal hiperszonikus rakétával – amiről kiderült, hogy egy repülőgépről ledobott, földről indított ballisztikus rakéta volt. Megállíthatatlannak kellett volna lennie, de az ukrán csapatok rendszeresen lelőtték őket Patriot rakétákkal.
  • Az ukrán légierő közölte, hogy Oroszország rakéta- és dróntámadást intézett hétfőn Dnyipro központi városa ellen, és a polgármester szerint az infrastruktúrát eltalálták. A Suspilne köztévé a vízügyi hatóságot idézte, amely szerint az áramszünet miatt bezártak egy szivattyútelepet, és bizonyos kerületekben megszakadt az ellátás.
  • A francia Vignium nevű ügynökség azt állítja, hogy a Portal Kombat névre keresztelt hálózat legalább 193 olyan oldalt működtet, amelyek Ukrajna invázióját védő oroszbarát propagandát terjesztenek, és kritizálják a kijevi kormányt.

Putyin nem fukarkodott az öndicsérő jelzőkkel. Fotó: MTI
Putyin nem fukarkodott az öndicsérő jelzőkkel. Fotó: MTI

  • Gyászolók százai vettek részt hétfőn annak az ötfős családnak a temetésén, amely tagjai – köztük három kisgyerek – halálra égtek egy orosz dróntámadásban az északkelet-ukrajnai Harkiv városában. Orosz drónok péntek este csaptak le egy üzemanyag-raktárra, és tüzek keletkeztek, amelyek egy egész utcát elleptek, beleértve azt a házat is, amelyben a Putyatina család élt. Egy idős házaspár meghalt ugyanabban az utcában. Több mint 50 ember megsérült és 15 ház leégett.
  • Volodimir Zelenszkij körutat tervez a nyugat-európai fővárosokban, hogy Ukrajnának segélyért lobbizzon a héten a müncheni biztonsági konferencián – írja a Bloomberg News.
  • Az EU törvényt fogadott el a mintegy 300 milliárd eurós befagyasztott orosz jegybanki vagyonból származó váratlan nyereség tartalékba helyezéséről, ami az első konkrét lépés ahhoz, hogy ezt a pénzt Ukrajna újjáépítésének finanszírozására használják fel. Az EU és a G7 több mint egy éve vitatkozik arról, hogy fordíthatók-e, és ha igen, hogyan.
  • Miután Vlagyimir Putyin átadta Tucker Carlson amerikai kérdezőnek az Oroszország történelmi dicsőségének kimerítő változatát, egy mongol vezető Vlagyimir Putyint trollkodta a megszűnt eurázsiai birodalmak méretével kapcsolatban. „Putyin beszéde után. Találtam egy mongol történelmi térképet. ne aggódj. Békés és szabad nemzet vagyunk” – írta Tsakhia Elbegdorj volt mongol elnök a Twitter/X oldalán. Elbegdorj, aki korábban mongol miniszterelnök is volt, nemzetközi személyiség és a kommunista uralmat lezáró 1990-es mongliai demokratikus forradalom vezetője volt.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!