<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Zaporizzsjánál viszont szinte akadálytalanul nyomulnak az oroszok, de ezt az ukránok cáfolták.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy Zaporizzsja irányában az orosz erők előnyösebb állásokat foglaltak el, megölve mintegy 85 ukrán katonát, megsemmisítve egy D-30-as két D-20-as tarackot, egy gyalogsági harcjárművet, két páncélozott harcjárművet, egy kisteherautót és egy lőszerraktárt. Az orosz előrenyomulás Orihiv és Huljajpole város környékén is tart. Mindezt azonban vasárnap este kategórikusan cáfolta az ukrán hadvezetés. Azt közölték, hogy kisebb, 8-10 fős csapatocskák jutnak kicsit előrébb helyenként, de ezt nem lehet átfogó támadásnak nevezni.

Ukrán katonák egy mobil átkelőponton. Fotó: Volodimir Zelenszkij/Facebook
Ukrán katonák egy mobil átkelőponton. Fotó: Volodimir Zelenszkij/Facebook

  • Az orosz vezetés szerint a hadsereg és az "önkéntes rohamegységek" - ez a meghatározás a Wagner katonai magánszervezet fegyvereseit fedi - Donyeck környéjén is offenzívában vannak. Itt az ukrán veszteség, mint mondtál, több mint nyolcvan katona, három páncélozott harcjármű, két egyéb jármű és egy D-30-as tarack volt. Az ukrán fegyveres erők "Kupjanszk irányában" több mint ötven katonát, egy járművet és egy kisteherautót, "Liman irányában" több mint nyolcvan katonát, egy gyalogsági harcjárművet, öt páncélozott harcjárművet és egy kisteherautót, valamint egy AN/TPQ-48-as és egy AN/TPQQ-37-es amerikai ellentűzradart veszítettek.    
  • Az orosz harcászati repülőgépek, valamint, a rakéta- és tüzérségi erők csapást mértek az ukrán 128. hegyi rohamdandár parancsnokságára 74 tüzérségi egységre, valamint 119 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra. Az orosz légvédelem lelőtt egy ukrán Szu-25-ös repülőgépet, kilenc drónt, két HIMARS-rakétát és egy HARM radarelhárító rakétát.   
  • A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek ukrán tüzérségi támadást vasárnap. Beszámolójuk szerint Ilovajszkra éjszaka egy Tocska-U rakétát lőttek ki, Nova Kahovka környékén pedig nyolc falu maradt áram nélkül a villanyvezetéket ért találat miatt.
  • Ha Berlin nem hagyja jóvá a Leopard harckocsik átadását Ukrajnának, akkor Lengyelország egy szűkebb, Németország nélküli koalícióban is támogatná korszerű fegyverekkel az Oroszország által megtámadott országot - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő vasárnap. Boris Pistorius német védelmi miniszter azt mondta, megvizsgálják a lehetőségeket, felmérik a német haderőben használt Leopard 2-k állományát. Németország "beleesett a saját csapdájába, évek óta folytatja az Oroszországhoz való közeledés politikáját" - jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: ez a politika kudarcot vallott, Berlin pedig még mindig nem tudja beismerni a hibáját.
  • Lettország nem fogadja be a várható újabb sorozás elől menekülő orosz fiatalokat - jelentette be a lett külügyminiszter a Delfi című lapnak adott interjújában. Azt is elmondta, hogy Belarusz felől minden nap több tucatnyian akarnak átszökni a szomszédos Lettországba. Többségük orosz állampolgár, akik először Minszkbe repülnek Moszvából, majd onnan embercsempészek kezébe kerülnek, de a lett határőrök végül lekapcsolják őket.
  • Globális katasztrófához fog vezetni, ha Ukrajnát támadófegyverekkel látják el - írta Telegram-csatornáján vasárnap Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlement alsóházának elnöke. Szerinte tarthatatlan az a más országokban megfogalmazott érvelés, amely szerint "a nukleáris hatalmak korábban nem használtak tömegpusztító fegyvereket helyi konfliktusokban".

(MTI/UNN)