2p

A köztársasági elnök szerint megállapodtak Zelenszkijjel, hogy új fejezetet nyitnak, érdemi és konkrét lépéseket fognak tenni a kárpátaljai magyarság érdekében.

Vártam, hogy egymás szemébe nézve bizonyosodhassunk meg arról, hogy van kölcsönös szándék az együttműködésre – mondta az Indexnek Novák Katalin a Volodimir Zelenszkijjel való kijevi találkozójáról, amelyre most először került sor hosszabban és négyszemközt. 

A köztársasági elnök szerint az ukrán elnök azt mondta, hogy miután Kárpátalja jelenleg Ukrajna legbiztonságosabb régiója, hosszú távon is erőforrásként tekint rá. Novák hangsúlyozta, hogy kölcsönös érdekük, hogy a Kárpátalján élő mintegy 150 ezer fős magyar kisebbség tagjai teljeskörűen tudják gyakorolni kisebbségi jogaikat. Nem rejtette véka alá, hogy ebben a tekintetben most már érdemi előrelépésre van szükség.

Novák Katalint nem érte meglepetésként a légiriadó. Fotó: Facebook/Novák Katalin
Novák Katalint nem érte meglepetésként a légiriadó. Fotó: Facebook/Novák Katalin

A köztársasági elnök szerint megállapodtak Zelenszkijjel, hogy új fejezetet nyitnak, érdemi és konkrét lépéseket fognak tenni a kárpátaljai magyarság érdekében. "Nem szóvirágokra van szükség. A Magyarországon élő ukrán kisebbség tagjai nagyon kiterjedt jogokat élveznek, és ez így van jól. Az ukrán elnök azt mondta, hogy amit az ukrán kisebbség tagjai megkapnak Magyarországon, azt készek megadni a magyar kisebbség tagjainak is Ukrajnában. Ez kiindulópontnak nem rossz" – számolt be a tárgyalásról a köztársasági elnök.

Novák azt is elárulta, hogy mivel egy háborús országba látogatott, nem érte meglepetésként a légiriadó. Beszámolt arról, hogy Kijevben mindennaposak a támadások és gyakran szólalnak meg a szirénák, de nem volt még korábban óvóhelyen, így - mint fogalmazott - „szokatlan érzés volt lemenni egy bunkerbe”. Amely a föld alatt, egy mínusz 3. szinten lévő helyiségben volt, ahol „voltak ott székek, asztalok és víz”. A TEK munkatársai, akik a védelmükről gondoskodtak, egy applikáción keresztül követték a légiriadó alakulását.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!