4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Állítólag elsüllyesztették az utolsó ukrán hadihajót, a Moszkva elleni dróncsapás ellenére sem hirdetnek hadiállapotot az oroszok. Németorzságban bezárattak négy orosz főkonzulátust, csak egya maradhatott nyitva. Szerdai háborús összefoglaló.

  • Öten életüket vesztették, 19-en pedig megsebesültek, amikor ukrán sorozatvetőtámadás érte Karpati község baromfitelepét az elcsatolt Luhanszki Népköztársaságban - közölték szerdán a régió hatóságai. A tájékoztatás szerint a támadást amerikai HIMARS sorozatvető három srapnelt tartalmazó M30A1-es típusú, és egy M31-es típusú rakétájával hajtották végre. Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod megye kormányzója szerdán a Telegramon Sebekino város ellen Grad sorozatvetővel végrehajtott masszív támadásról számolt be, amelyben négy civil sebesült meg. Gladkov közölte, hogy a határmenti Sebekinói és Grajvoroni járásból evakuálják a gyerekeket, akiknek első, háromszáz fős csoportját Voronyezs megyébe küldik.
  • Megsemmisítette az ukrán haditengerészet utolsó hadihajóját, a Jurij Olefirenkót az orosz légierőnek az odesszai kikötő katonai részére hétfőn mért csapása - jelentette ki szerdán Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Állítása szerint a támadást precíziós fegyverekkel hajtották végre. A Spiegel Online szerint az ukránok egyelőre nem mondanak semmit a hadihajó sorsáról.
  • Igor Konasenkov a szerdai hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erők egy nap alatt elszenvedett emberveszteségét több mint 530 főben nevezte meg. Mint mondta, közülük több mint kétszázan a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el. Ott Konasenkov szerint a leghevesebb összecsapások Avdijivka közelében zajlottak, ahol az ukrán erőket Kransznohorivkánál és Jaszinovaténél több helyen kiverték állásaikból. A tájékoztatás szerint Advdijivkánál megsemmisült a Szkala rohamzászlóalj vezetési és megfigyelőpontja, valamint a 110. gépesített dandár rakéta- és tüzérségi raktára.

Folytatódnak a harcok. Fotó: MTI/AP
Folytatódnak a harcok. Fotó: MTI/AP

  • A Moszkva elleni dróntámadások és az Ukrajnával határos orosz területek folyamatos lövöldözése ellenére a Kreml nem akar hadiállapotot bevezetni. A hadiállapot bevezetéséről jelenleg nem tárgyalnak - közölte Moszkvában Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Spiegel Online szerint. Putyin csecsen bizalmasa, Ramzan Kadirov a Moszkva elleni egy nappal korábbi dróntámadások után keményebb fellépést követelt Ukrajnával szemben és a hadiállapot bevezetését , s erre reagált a szóvivő. Peszkov hangsúlyozta, hogy a döntés Moszkván múlik, nem pedig a régiókon.
  • Az orosz erők felrobbantották egy út egy részét az észak-ukrajnai Csernyihiv megyében, az ukrán-orosz-fehérorosz határ találkozásánál - hozta nyilvánosságra szerdán közleményben az ukrán határőrszolgálat. Andrij Demcsenko, a határőrség szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott nyilatkozatában hozzáfűzte, hogy a robbantás kedden történt a Csernyihiv és Brjanszk városok között vezető útnak a hármashatár közelében lévő részén. Szavai szerint az orosz erők vélhetőan az ukrán ellentámadástól tartva, önmaguk és Brjanszk védelmében robbantották fel az utat.
  • Egy kivételével valamennyi orosz főkonzulátust bezáratják Németországban. A berlini külügyminisztérium tájékoztatása szerint az öt németországi orosz főkonzulátus közül négy működési engedélyét visszavonják. A diplomáciai képviseleteket az év végéig kell bezárni. Oroszország így csak egy főkonzulátust működtethet az országban, valamint a berlini nagykövetséget. A rendelkezés válasz a Kreml döntésére, mely szerint a diplomatákat és a kulturális intézetek munkatársait együttvéve legfeljebb 350 német állami alkalmazott dolgozhat Oroszországban. Berlin ezért kénytelen bezárni a kalinyingrádi, a jekatyerinburgi és a novoszibirszki főkonzulátust, mert a létszámkorlát miatt nem lehetséges a konzuli szolgáltatások fenntartása.
  • A Wagner orosz zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin felszólította az ügyészeket, hogy vizsgálják ki az ukrajnai háború előtt és alatt magas rangú katonai és kormányzati tisztviselők által elkövetett bűncselekményeket – jelentette a Spiegel Online.. Prigozsin konkrét neveket azonban nem említett. A zsoldosfőnök már korábban azzal vádolta Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy inkompetenciájával szabotálta az ukrajnai orosz missziót.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!