3p

Ez történt szerdán az Izrael és a Hamász közötti háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

 • Az összes pékség kénytelen volt bezárni Gáza északi részén az alapanyagok, a víz és az olaj hiánya, valamint az izraeli bombázások okozta károsodás miatt, közölte az ENSZ egyik segélyszervezete. Napközben élelmet kereső, kétségbeesett emberek törtek be néhány pékségbe, és elvitték a megmaradt lisztet. Segélyszervezetek folyamatosan figyelmeztetnek, hogy az övezetet éhínség fenyegeti az izraeli blokád miatt, a segélyek pedig továbbra sem jutnak be elegendő mennyiségben a térségbe. Délen 11 pékség semmisült meg a bombázásokban, az emberek hosszú órákat állnak sorba kenyérért, miközben ki vannak téve a légicsapásoknak.    
   
 • António Guterres ENSZ-főtitkár katasztrofálisnak nevezte a gázai humanitárius helyzetet a Reutersnek adott interjúban. Mint mondta, az elmúlt 18 napban összesen 630 segélyszállító teherautó jutott be az övezetbe, miközben a háború előtt naponta 500 teherautó vitt segélyt. A szállítmányok növeléséről az ENSZ intenzív tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal és Egyiptommal. 

  Izraeli légitámadásban megsemmisült ház romjainál áll egy palesztin férfi a Gázai övezet déli részén lévő rafahi menekülttáborban 2023. október 9-én. Fotó: MTI/AP
  Izraeli légitámadásban megsemmisült ház romjainál áll egy palesztin férfi a Gázai övezet déli részén lévő rafahi menekülttáborban 2023. október 9-én. Fotó: MTI/AP
 • Az ENSZ-főtitkár az interjúban bírálta a palesztin Hamászt, de az izraeli vezetést is. Mint mondta,  a Hamász megsérti a jogot, amikor élő pajzsként használja a civileket. Ugyanakkor – mint fogalmazott – a Gázai övezetben megölt civilek száma azt jelzi, hogy valami „egyértelműen rossz” az izraeli hadműveleteket tekintve. Szerinte fontos lenne, ha Izrael megértené: nem áll érdekében, hogy naponta szörnyű képeket lássunk a drámai humanitárius helyzetről Gázában. Utalt arra, hogy ez nem tesz jót Izrael imázsának globálisan.
   
 • A gázai hatóságok közlése szerint 10 569-re emelkedett  az izraeli bombázások azonosított halálos áldozatainak száma az övezetben, tehát az elmúlt egy  nap alatt 241-gyel nőtt ez a szám. A halottak között 4324 gyerek van.
   
 • Humanitárius szünetre hívtak fel a G7-ek. Erre azért van szükség, hogy a segélyek be tudjanak jutni a civilekhez Szerintük a gázai „humanitárius krízist sürgősen kezelni kell”. Segélyszállítmányok már eddig is érkeztek a Gázai övezetbe, csak nem kellő számban.
   
 • Izrael nem veheti át az irányítást a Gázai övezet fölött, de valószínűleg szükség lesz átmeneti időszakra a konfliktus lezárását követően a palesztin területen – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán a G7-országok tárcavezetőinek tokiói találkozóján. Hozzátette: a Hamász Gáza fölötti uralma nem folytatható.

Forrás:The Guardian, BBC  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!