3p

Ötödszörre hagyja el hazáját az orosz elnök, de mivel olyan országokba utazik, amelyek nem írták alá a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) alapító szerződését, nem kell attól tartania, hogy letartóztatják.

  • Volodimir Zelenszkij az utolsó pillanatban váratlanul lemondta az amerikai szenátorokkal megszervezett virtuális találkozót. A hír egy nappal azután érkezett, hogy a Fehér Ház sürgős figyelmeztetést küldött arról, Kijev azon háborús erőfeszítései, hogy megvédje magát az orosz inváziótól, további amerikai katonai és gazdasági segítség nélkül kudarcot vallhatnak. Hogy ez ne így legyen, a Biden-kormányzat sürgeti a Kongresszust, hogy hagyjon jóvá több milliárd dolláros támogatást Ukrajna számára.
  • David Cameron brit külügyminiszter azt mondta a Lordok Házának, hogy 2024-ben nem csökken az Egyesült Királyság katonai támogatása Ukrajnának. A frissítést azután hozták nyilvánosságra, hogy a Fehér Ház figyelmeztetett, „hetek választják el attól, hogy kifogyjon a támogatásra szánt pénz”.
  • Az ukrán elnök szerdán csatlakozik a G7-ek vezetőinek videós csúcstalálkozójához – közölte a házigazda Japán. A megbeszélések Ukrajnán kívül a Közel-Keletre, a fejlődő országok támogatására és a mesterséges intelligenciára is kiterjednek majd – mondta a Fehér Ház egyik illetékese.
  • Vlagyimir Putyin szerdán az Egyesült Arab Emirátusokba és Szaúd-Arábiába utazik egy, hogy megvitassa az Izrael és Hamász között dúló háborút. Moszkva meg akarja erősíteni Oroszország szerepét a Közel-Keleten. Ez csak az ötödik külföldi útja lesz Putyinnak azóta, hogy a nemzetközi büntetőbíróság márciusban elfogatóparancsot adott ki ellene, miután ukrán gyerekek Oroszországba toloncolásának felelősségével vádolták. Sem az Egyesült Arab Emírségek, sem Szaúd-Arábia nem írta alá a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) alapító szerződését, ami azt jelenti, hogy nem kell letartóztatniuk az orosz elnököt.

Putyin utazgat. Fotó: MTI-EPA-PAVEL BYRKIN
Putyin utazgat. Fotó: MTI-EPA-PAVEL BYRKIN

  • Egy katari tisztségviselő szerint hat gyermeket küldenek vissza Ukrajnába Oroszországból a Katar által közvetített megállapodás értelmében. A gyerekek Moszkván keresztül Ukrajnába tartanak – közölte a forrás. Ez a gyerekek Katar által közvetített hazaküldésének második szakasza, miután októberben négy kiskorút már visszavittek.
  • Legalább ketten meghaltak, egy ember pedig megsebesült, miután az orosz erők csapást mértek a déli Herszon városára – közölte az ukrán elnökség hivatalának vezetője. A regionális ügyészség háborús bűnök miatt indított nyomozást az egyik csapással kapcsolatban, amely reggel 9 óra körül történt, és megölt egy 48 éves férfit és egy nőt, akiket még nem azonosítottak.
  • Oroszország azt állítja, hogy légvédelmi rendszerei kedden 41 Ukrajnából indított drónt semmisítettek meg vagy tartóztattak fel. Ukrajna pedig azt közölte, hogy hadserege 17 drónból 10-et lelőtt kedden, amelyet Oroszország indított útjára. Ukrajna nyugat-lvivi régiójának kormányzója, Makszim Kozickij elmondta, hogy három drón eltalált egy meg nem határozott infrastrukturális célpontot, ami tüzet okozott, de a károk minimálisak voltak, és személyi sérülés nem történt.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!