<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Kétnapos behatolás történt Ukrajnából Oroszországba. Háborús hírek.

  • A Reuters érdekes elemzést állított össze arról, mit jelent Belgorod az orosz hadműveletek számára. Az ügynökség által megkérdezett vagy idézett katonai elemzők szerint egy kétnapos behatolás Ukrajnából Oroszország nyugati határvidékére arra kényszerítheti a Kreml-et, hogy elterelje csapatait a frontvonalakról, miközben Kijev jelentős ellentámadásra készül, és pszichológiai csapást mérhet Moszkvára. Bár Kijev tagadott bármiféle szerepvállalást, Oroszország 15 hónappal ezelőtti megszállása óta a legnagyobb határon átnyúló ukrajnai rajtaütést szinte biztosan egyeztették az ukrán fegyveres erőkkel, miközben az ukrán fegyveres erőkkel készül a terület visszafoglalására – mondták a szakértők.

  • Rishi Sunak brit miniszterelnök egy londoni védelmi konferencián kijelentette, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei „évekig” készek támogatni az országot a háborúban – írja az FT. Hozzátette, hogy Oroszország stratégiája a „kivárás”. . . hogy az emberek [nyugaton] elfáradjanak, unatkozzanak . . . nem fog működni” – írta a lap.

  • Moszkva azt állítja, hogy visszaverte az Ukrajnához igazodó milíciák által vezetett támadást, amely kaotikus csaták sorozatához vezetett az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod régióban az elmúlt két napban. Belgorod kormányzója, Vjacseszlav Gladkov kedden későn közölte, hogy intézkedéseket vezettek be a terrorizmus megállítására, miután a határokon átnyúló támadást megszüntették. Csak néhány órával azután történt, hogy Moszkva azt állította, hogy visszaszorította a harcosokat a határon túlra. Gadkov szerint az orosz védelmi minisztérium és a biztonsági ügynökségek továbbra is „felmosó” kampányt folytatnak.

  • Li Qiang kínai miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy Kína hajlandó együttműködni Oroszországgal annak érdekében, hogy előmozdítsa pragmatikus együttműködésüket különböző területeken, és „új szintre” emelje azt – írja a Reuters.

  • Megkezdődött az ukrán pilóták kiképzése F-16-os repülőgépek vezetésére Lengyelországban – közölte Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője.

The Guardian