5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Átszakadt a Dnyeper gátja Nova Kahovkánál, a háborúzó felek természetesen egymást vádolják, az ukrán kofrmány terrorcselekménynek ítéli a támadást. Prigozsin tovább támadja az orosz hadsereg vezetését, Kijev pedig további szankciókra szólította fel a nemzetközi közösséget. Háborús összefoglaló.

  • Több mint másfél ezer ukrán katonát, valamint 28 harckocsit, köztük nyolc német Leopard tankot és három francia AMX-10RC kerekes harckocsit semmisített meg az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők újabb támadásának visszaverése során a donyecki régió déli részén - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője keddre virradó éjjel. Konasenkov a 28 harckocsin felül 109 páncélozott harcjárművet is az ukrán veszteségek közé sorolt a hadijelentésben. Konasenkov közölte, az ukrán erőkre harci repülőgépekkel, tüzérségi és rakéta erőkkel, valamint nehézlángszóró rendszerekkel mértek csapást.
  • Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága kedden azt közölte, az orosz erők felrobbantották a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátját a Dnyeper folyón. Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere az ukránokat vádolta a víztározóból táplálkozó vízerőmű elleni támadással. Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzója az orosz hadsereget vádolta a robbantással, melyet háborús bűncselekménynek nevezett. Az ukrán parancsnokság vizsgálja a pusztítás mértékét, valamint a kiömlő víz és az elöntött területek nagyságát. A víztározó látja el vízzel a zaporizzsjai atomerőművet is. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közleményt adott ki, melyben - a TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint - azt tudatta, hogy a létesítmény "nincs közvetlen veszélyben".
  • Ukrajna terroristaállamnak nevezte Oroszországot az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) meghallgatásán a Nova Kahovka-i víztározó gátja elleni robbantásos támadás miatt - tájékoztatott a L'essentiel című francia nyelvű luxembourgi hírportál kedden. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár "felháborító tettnek" nevezte az civilek ezreinek életét veszélyeztető gátrobbantást. Charles Michel úgy vélte, a polgári infrastruktúra lerombolása egyértelműen háborús bűnnek minősül, Oroszországot és segítőit pedig felelősségre kell vonni. Nova Kahovkában rendkívüli állapotot vezettek be.

Mindenki győzelmi jelentéseket ad. Fotó: MTI/AP
Mindenki győzelmi jelentéseket ad. Fotó: MTI/AP

  • Az ukrán külügyminisztérium kedden közleményben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy határozottan ítélje el a dél-ukrajnai, herszoni régióban található kahovkai vízerőmű elleni orosz támadást. A minisztérium a Hetek (G7) országcsoporthoz és az EU-hoz fordult azzal a felhívással, hogy fontolják meg új szankciók bevezetését Oroszországgal szemben. Különösképpen az orosz rakéta- és a nukleáris ipart érintő büntetőintézkedések meghozatalát sürgeti a tárca. Ukrajna az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésének összehívását is kezdeményezni szándékozik, és az orosz terrortámadás kérdését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetőségi ülésére kívánja vinni, valamint az EU polgári védelmi mechanizmusának aktiválását is el szeretné érni - derült ki a közleményből.
  • Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoshadsereg vezetője bírálta, hogy az Ukrajnát támadó orosz erők elvesztettek egy falut a kelet-ukrajnai Bahmut közelében, és azt mondta, hogy a védelmi minisztérium taktikája két héten belül további kudarcokhoz fog vezetni. Arra reagált, hogy Gyenisz Pusilin, a szakadár donyecki régió Moszkva által megbízott vezetője nehéznek minősítette a katonai helyzetet Bahmutnál. Prigozsin magánhadserege az ukrajnai háború leghosszabb csatája után a múlt hónapban gyakorlatilag az egész kelet-ukrajnai Bahmutot elfoglalta, és átadta ottani állásait az orosz kormánycsapatoknak. Azóta Ukrajna támadja a várostól északra és délre fekvő területeket. Prigozsin hónapok óta folytat nyilvánosan vitát Sojguval és Geraszimovval, azzal vádolva őket, hogy nem biztosítanak elegendő lőszert és támogatást a terepen lévő Wagner egységek számára, és így indokolatlanul súlyos veszteségeket okoznak nekik.
  • Terrortámadásokat tervez végrehajtani Oroszországban az ukrán katonai hírszerzés (GUR), beleértve egy "piszkos bomba" bevetését is - közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kedden a sajtóval. Az FSZB szerint a - sugárzó anyagot is tartalmazó - "piszkos bombával" végrehajtandó GUR-merénylet tervére akkor derült fény, amikor az orosz hatóságok kivizsgálták az Ivanovo megyei Szevernij repülőtéren állomásoztatott, nagy hatótávolságú repülőgépek ellen idén májusban tervezett ukrán diverzánsakciót.
  • Az év eleje óta mintegy 1, 3 millió ukrán menekült kapott munkát az uniós tagállamokban, bár nyelvi akadályok és a szakképesítés elismerésének hiánya miatt sokan a képzettségi szintjük alatti munkakörben dolgoznak - számolt be Nicolas Schmit foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős uniós biztos kedden Brüsszelben. Az Európai Bizottság iránymutatást adott a tagállami hatóságoknak a szakmai képesítések gyorsabb elismerése, valamint a munkaerőpiachoz, a szakképzéshez és a felnőttképzéshez való hozzáférés érdekében. Ylva Johannson belügyekért felelős uniós biztos elmondta: az orosz invázió kezdete óta 16 millió ukrán menekült lépett be az Európai Unióba, közülük 4 millióan továbbra is itt tartózkodnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!