3p

Az Orbán-rendszert ért esetleges kihívás felkeltette a nemzetközi sajtó kiemelt figyelmét is. Van, akik szerint Magyar Péter új mozgalma már az első szöget veri be a NER koporsójába.

Az angol nyelvű oldalak közül a The Guardian hosszú cikkben számolt be a budapesti tüntetésről – írja összeállításában a Népszava. A lap Végh Zsuzsannát, a German Marshall Fund programfelelősét idézi, aki szerint „Magyar Péter megjelenése váratlan volt és láthatóan váratlanul érte a kormányt és kommunikációs gépezetét”. A lap utal a Republikon Intézet legfrissebb felmérésére, amely szerint Magyar még be nem jelentett pártja 15 százalékot szerezhet egy esetleges voksoláson. Végh Zsuzsanna ezzel kapcsolatban megjegyzi: még nem világos, Magyar Péter képes lesz-e tartósan fejfájást okozni Orbánnak.

Magyar Péter vezette a tömeget a szombati tüntetésen
Magyar Péter vezette a tömeget a szombati tüntetésen
Fotó: Mfor/Izsó Márton Artúr

„Magyar Péter mozgalma reményt keltett azokban a magyarokban, akik ellenzik a miniszterelnököt, de bizalmatlanok az ország veterán baloldali figuráival szemben is. Orbán ellenfelei közül azonban néhányan aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy megoszthatja az ellenzéki szavazatokat” – állapítja meg a The Guardian.

A francia nyelvű média is beszámolt a tüntetésről, túlnyomórészt az AFP hírügynökség tudósítását átvéve. A France24 hírtelevízió portálja kiemelte:

„Orbán Viktor, aki fokozta a sajtószabadság korlátozására és az ország feletti befolyásának megerősítésére irányuló intézkedéseket, a kegyelmi ügy óta 14 éves hivatali idejének legsúlyosabb politikai válságával néz szembe.”

Az osztrák ORF emlékeztetett arra, ez volt már a harmadik tüntetés, amelyet Magyar Péter Orbán Viktor kormányával szemben szervezett. Honlapján azt írta, még meg nem nevezett pártjával a volt miniszterférj a szavazatok akár 20 százalékát is megszerezheti. Eddig azonban

„nem a jobboldali nacionalista kormánypártot, a Fideszt tudta gyengíteni, hanem az ellenzéki pártokat. Utóbbiak egyre inkább támadják Magyart”.

A bécsi Kurier címében azt írja, hogy százezrek tüntettek Budapesten a kormány ellen. Mint a lap emlékeztet rá, Magyarországon nagy az ellenállás a kormányfővel szemben. „A reménysugár Magyar Péter, aki nyíltan támadja Orbán Viktort - még pártot is akar alapítani és indulni az európai választásokon” – írja a lap online portálja. Magyar Péter beszédéből azt a részt emelte ki, amely szerint lépésről lépésre kell visszavenni az országot.

Németországban is érdeklődés kíséri a magyarországi történéseket, szombat este a német közszolgálati média honlapja, a Tagesschau szintén vezető helyen, két cikkben is foglalkozott a témával. A Das Erste közszolgálati csatorna budapesti helyszíni tudósítója a rendőrséget idézi, amely szerint negyedmillióan vonultak fel Orbán ellen. A Tagesschau portálja közölte: Magyar Péter Orbán Magyarországát maffiaállamnak nevezte, és arra bizonyítékokkal szolgált. Az ügyészség több ügyben is nyomoz.

"Adja át a kormány a hatalmat az emberek kezébe, és adja meg nekik a választás lehetőségét" – ezt a mondatot emelte ki Magyar Péter beszédéből a német médium.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!