2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A franciaországi parlamenti választások eredményére tekintettel befolyásos német politikusok az ország és az EU meggyengülését jósolják. Német külpolitikai szakértők arra figyelmeztetnek, hogy Párizs cselekvésképtelenséggel és megosztottsággal néz szembe, Macron pedig egész Európát válságba sodorhatja. Káncz Csaba jegyzete.

Franciaország törvényhozási lebénulását könnyebb lenne kezelni az EU számára, ha a francia-német motor másik fele jól működne. De ez nem így van.

Miután a német koalíció mindhárom pártja gyenge európai választási eredményt ért el, és együttesen a szavazatok mindössze 31 százalékát szerezték meg, Olaf Scholz kancellárnak sikerült megegyeznie a 2025-ös költségvetés tervezetéről, és ezzel - legalábbis egyelőre - elhárította a válságot, amely akár a kormánya bukását is okozhatta volna. Scholz ezt talán túlélte, de a belpolitikailag meggyengült Németország és Franciaország kérdéseket vet fel az európai vezetésről.

Ha a különböző pártok álláspontjai nem változnak, akkor nem látszik stabil kormány Franciaország számára, sőt Párizs "politikailag nagymértékben megbénulhat" - áll a berlini Nemzetközi és Biztonsági Intézet (SWP) közleményében.

Az ukrán zászló színeivel világítják meg a párizsi Eiffel-tornyot az Ukrajna melletti kiállás jeléül 2023. február 24-én, az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború első évfordulóján
Az ukrán zászló színeivel világítják meg a párizsi Eiffel-tornyot az Ukrajna melletti kiállás jeléül 2023. február 24-én, az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború első évfordulóján
Fotó: MTI/AP

Az SWP szerint egy "kisebbségi "Macron 2.0" kormány" "aligha tudna többséget szerezni politikai projektjeihez". Az elnöknek ezért "sokkal óvatosabban kell majd eljárnia az európai politikában", "el kell majd kerülnie a túlságosan nagyszabású reformkezdeményezéseket, és egy védekezőbb bizottsági menetrend mellett kell majd szavaznia".

Geopolitikai szakértőnk a továbbiakban szót ejt még az Európát érintő válságról, melyet a Klasszis Médiához tartozó Privátbankáron megjelent írására kattinva olvashatja el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!