2p

Az informális EU-csúcson egyebek mellett az is kiderülhet, Ursula von der Leyen marad-e az Európai Bizottság vezetője.

A június 6-9. közötti EP-választások óta először találkoznak személyesen a tagországok állam- és kormányfői. Bár az hivatalosan csak egy informális munkavacsora lesz, nem kizárt, hogy már ma dönthetnek arról, a jövő heti, június 27-28-án esedékes EU-csúcs után hivatalosan kit jelöljenek az Európai Bizottság (EB) élére. Emellett a Politico hírlevele szerint az Európai Tanács új elnökének, illetve az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének a személyére is javaslatot tehetnek.

A fő kérdés, hogy a tagállamok támogatják-e, a jelenlegi EB-elnök, a néppárti Ursula von der Leyen kezdje-e meg a második ciklusát. Arról is dönteniük kell, hogy Charles Michel lejáró mandátuma után az Európai Tanács vezetésével a szocialista portugál exminiszterelnököt, António Costát bízzák-e meg, a kvázi uniós külügyminiszter pedig a liberális észt kormányfő, Kaja Kallas lehet.

Von der Leyennek a szélsőjobbal, konkrétan az olasz Giorgia Melonival fenntartott jó kapcsolata gyanús számos szociáldemokrata szemében - hívja fel a figyelmet a hvg.hu cikke. Hozzátéve, az Európai Néppárton belül sem egységes a tábor, mert amikor pár hónapja Bukarestben hivatalosan is csúcsjelöltnek választották a német politikust, akkor a 800 küldöttből csak 500 szavazott, és azok közül is csak 400 támogatta Von der Leyent.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!