4p

Donyeck megyében részleges kijárási tilalmat rendelt el az orosz vezetés. Az Oroszországba bevándorlók jelentős része elégedetlen. 

 • Denisz Pusilin, akit az orosz kormány nevezett ki a megszállt ukrajnai Donyeck megye vezetésére, este 11 órától másnap reggel 4 óráig tartó kijárási tilalmat vezetett be a hét munkanapjaira vonatkozóan. Ezt megelőzően szeptember közepén katonai cenzúrát vezetek be a távközlési rendszereken folyó beszélgetések ellenőrzésére. Az új rendelettel egyidejűleg a szintén megszállt Luhanszk és Zaporizzsja, illetve Donyeck megye határán ellenőrzőpontokat állítottak fel.
 • Az ukrán határ közelében lévő Kurszk városában egy hivatali épületet ukrán dróntámadás ért. Ezt megelőzően egy ember meghalt, hárman megsérültek a Herszon megye ellen indított orosz tüzérségi támadásban.
 • Az ukrán hadsereg újabb légi csapást mért a Krímre egy nappal azt követően, hogy lerombolták az orosz flotta szevasztopoli főhadiszállását.
  Újabb csapást mértek a szevasztopoli területekre az ukránok. Fotó: Wikimedia
  Újabb csapást mértek a szevasztopoli területekre az ukránok. Fotó: Wikimedia
 • Az elmúlt napokban két gabonaszállító hajónak sikerült eljutnia Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből Törökországba annak ellenére, hogy Oroszország de facto blokád alá vette a hajózási útvonalakat.
 • Volodimir Zelenszkij, Ukrajna államfője amerikai üzletemberekkel, köztük Mike Bloomberggel is tárgyalt az USA-ban – jelentette a Reuters. Az Ukrajna majdani helyreállításával kapcsolatos befektetési lehetőségekről volt szó. Zelenszkij hazafelé tartva Kanadából megállt Lengyelországban, ahol lengyel önkénteseket tüntetett ki. Hivatalos találkozója azonban állami vezetőkkel nem volt.
 • Elsősorban az irtózatos mennyiségű orosz gyalogsági akna miatt riasztóan sok ukrán katona szenved amputálással végződő sérülést. Csak 2023 első fél évében 15 ezer amputálást hajtottak végre az ukrán orvosok – derül hivatalos ukrán adatokból, ezt azonban független hírforrások egyelőre nem erősítették. meg. Az adat mindenesetre riasztó annak tükrében, hogy a második világháború négy éve alatt 12 ezer brit katonának amputálták valamilyen végtagját.
 • A 2022 szeptemberében elrendelt oroszországi mozgósításban besorozott katonák közül egyértelműen bizonyíthatóan háromezren estek el – jelentette a Conflict Intelligence Team (CIT) független orosz nyomozócsoport. Ezekről az esetekről médiajelentésekből, családtagok és katonatársak beszámolójából tudhatunk. Az áldozatok fele 30 és 45 év közötti, egyharmada 20-29 éves volt. Csak négy van közülük, aki több mint 11 hónapot élt besorozása után. Az elesettek valós száma nyilvánvalóan jóval nagyobb.
 • Az orosz politikusok és állami tisztviselők egy része a frontra kérte magát, ahol katonaként szolgálva próbálnak érdemeket szerezni. A Kaszkad önkéntes zászlóaljat Dmitrij Szablin, a kormányzó párt, az Egységes Oroszország parlamenti képviselője vezeti és számos képviselőtársa szolgál alatta. Megfigyelők szerint a közösségi médiában megjelent pr-riportokon túl nem látni más érdemi tevékenységet, amit ezek az emberek katonaként végeznének.
 • Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz űrhivatal vezetője, akit azért rúgtak ki nemrégiben, mert a Holdra küldött orosz űrszonda lezuhant, a zaporizzsjai régió képviselőjeként térhez vissza a moszkvai parlamenti felső házába – írta a Kommerszant gazdasági lap. Leváltása után a megszállt Donyeckbe küldték katonai tanácsadónak. Oroszország saját részének tekinti az ukrajnai Zaporizzsja megyét.
 • Hivatalos becslések szerint több mint hárommillió bevándorló vendégmunkás dolgozik Oroszországban, akik főleg a volt szovjet tagköztársaságokból érkeztek. Ez az orosz munkaerő-állomány 4-5 százaléka. Hírek szerint a háborús szankciók miatt meggyengült rubel miatt, ami elértékteleníti fizetésüket, jelentős részük tovább kíván vándorolni. Denisz Berdakov politológus, bevándorlás-szakértő szerint azonban csak a képzettebb 5-7 százalékuk gondolhatja ezt komolyan.

Források:BBC, Guardian, Moscow Times, Al Jazeera, Reuters

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!