<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

63 orosz és 116 ukrán hadifogoly térhetett haza, az oroszok két brit önkéntes holttestét is visszaküldték. Mariupol körül egyre több az orosz katona, újabb ország küld Leopard-tankokat Ukrajnának - összefoglaló.

  • Újabb fogolycserére került sor a háborúzó felek közt. 116 katona került vissza Ukrajnába az ukrán tájékoztatás szerint; Oroszország pedig azt közölte, hogy 63 orosz hadifogoly térhetett haza. Oroszország kiadta két, Ukrajnában megölt brit önkéntes holttestét is. Ők január 6-án tűntek el a kelet-bakhmutai Szoledar közelében, miközben civileket próbáltak evakuálni.
  • Merrick Garland, az Egyesült Államok igazságügyi minisztere most először engedélyezte, hogy az ország megkezdje a lefoglalt orosz pénzek felhasználását Ukrajna megsegítésére. A pénz Konsztantyin Malofejev orosz oligarchától elkobzott vagyonból származik, miután áprilisban vádat emeltek ellene a szankciók kijátszása miatt - tette hozzá. Az ukrán főügyész, Andrij Kosztyin üdvözölte a lépést. Azt mondta, hogy az elkobzott vagyonból 5,4 millió dollárt fordítanak "Ukrajna újjáépítésére".
  • Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának. A pontos darabszám még nem ismert, "néhány harckocsi" szerepelt Antonio Costa miniszterelnök közlésében. Portugáliának 37 Leopard 2 harckocsija van, de a helyi média széles körben arról számolt be, hogy a legtöbbjük működésképtelen. Portugália most együttműködik Németországgal, hogy beszerezze a működésképtelen harckocsik javításához szükséges alkatrészeket. Részletek a Privátbankár.hu cikkében >>
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton beszélt Rishi Sunak brit miniszterelnökkel. Zelenszkij beszámolója szerint megköszönte Sunaknak az ukrán csapatok kiképzését a brit Challenger harckocsik használatára. Rishi Sunak pedig elmondta: igyekeznek biztosítani, hogy az Egyesült Királyság védelmi célú katonai felszerelései a lehető leggyorsabban eljussanak a frontvonalhoz.
  • Az ukrán elnök emellett továbbra is lobbizott annak támogatásáért, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tiltsa el Oroszországot a jövő nyári párizsi játékokról. Állítólag legalább 230 ukrán sportoló és edző vesztette életét a háborúban.
  • Az ukrán statisztikák szerint több mint 130 ezer orosz katona esett el a harcokban az invázió kezdete óta. Azt mondják, pénteken 720-szal nőtt az elesett orosz katonák száma. Az ukrán fegyveres erők vezérkara által közzétett számadatokat nem lehet független forrásból ellenőrizni - és nem egyeznek az oroszok által közölt számokkal.
  • Mariupol városa körül mintegy 10-15 ezerrel nőtt az orosz katonák száma a helyi polgármester tanácsadójának közlése szerint. Petro Andriuscsenko a Telegramon azt írta, hogy ezzel az orosz csapatok összlétszáma most körülbelül 30 ezer fő. A katonák a környező falvakban állomásoznak.
  • Szombat reggel közel két órán át országos légiriadó volt Ukrajnában. Értesülések szerint  egy nagy hatótávolságú korai előrejelző és légtérellenőrző repülőgép szállt fel a fehéroroszországi Machuliscsen repülőteréről, és Kinzsal rakétákkal felszerelt orosz MiG-31K repülőgépeket észleltek.