2p

Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

 • Ukrajna szövetségesei félnek attól, hogy Oroszország elveszíti a háborút, ezért azt szeretnék, hogy Kijev olyan módon nyerjen, hogy az ne jelentsen vereséget Oroszországnak, jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újságíróknak a Kyiv Independent szerint a napokban. Zelenszkij úgy véli, hogy azért félnek a szövetségeseik az orosz vereségtől, mert az "kiszámíthatatlan geopolitikai" következményekhez vezetne. Jelezte, hogy ő ezzel nem ért egyet, és Ukrajnának minden olyan segítséget meg kellene adni, amivel megnyerheti a háborút.
  Zelenszkij szerint a Nyugat fél az orosz győzelemtől
  Zelenszkij szerint a Nyugat fél az orosz győzelemtől
  Fotó: Twitter/Volodimir Zelenszkij
 • Lengyelország 300 millió eurós hitelt vesz fel az Európai Beruházási Banktól (EIB) az európai légvédelmi projekt részét képező lengyel-francia műholdprogramra - jelentette be Donald Tusk lengyel kormányfő hétfőn Varsóban, Nadia Calvino EIB-elnökkel közös sajtókonferenciáján. Lengyelország "nagyon olcsó, előnyös hitelekre számíthat" azon beruházások esetében, amelyek civil feladatokat, de egyúttal védelmi és biztonsági célokat is szolgálnak. Szerinte "egy lépéssel előrehaladunk a lengyelországi és az európai vaskupola létesítésének tervében", melynek a műholdrendszerek, valamint a felderítő rendszerek elválaszthatatlan részét képezik. Bejelentette továbbá: néhány napon belül több más európai miniszterelnökkel együtt bemutatja az Európai Bizottságnak  a légvédelmi rendszer létesítésének tervét.
   
 • Aggasztja a nyugati kormányokat az ukrán vezetés támogatottságának katasztrofális csökkenése, Volodimir Zelenszkij elnök támogatottsága már csak 17 százalék - közölte hétfőn az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) sajtóirodája. Az SZVR abból az alkalomból adott ki közleményt, hogy Zelenszkij ötéves mandátuma május 21-re virradóra lejár, és sokan az ukrán alkotmányra hivatkozva azt állítják, hogy attól kezdve nem tekinthető legitim államfőnek. A kémszolgálat szerint az ukrán vezetők megítélése különösen az új mozgósítási törvény elfogadását követően zuhant katasztrofálisan. "Az amerikaiak és az európaiak által végzett, zárt közvélemény-kutatások szerint Volodimir Zelenszkij támogatottsága 17 százalékra esett és tovább csökken" - állította az SZVR.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!