3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Donyeck megyét egész nap támadták az oroszok.

A német védelmi mminisztérium szombaton közölte, hogy haladéktalanul megkezdik újabb Patriot rakétarendszerek átadását Ukrajnának. Ez a már korábban beígért fegyvereken felüli szállítmány lesz - erősítették meg az X közösségi oldalon. Boris Pistorius védelmi miniszter azt írta, hogy így lesz esély védekezni az oroszok légitámadásai ellen. 

Ilyen Patriotból kellene meg jó pár Ukrajnának
Ilyen Patriotból kellene meg jó pár Ukrajnának
Fotó: Depositphotos

  • Bridget Brink kijevi amerikai nagykövet sürgős segítséget követelt az amerikai Kongresszustól, mert mint írta az X-en, Ukrajna napról napra egyre több emberéletet, áramot és területet veszít. A Szenátus márciusban már elfogadta a 95 milliárd dolláros nemzetbiztonsági csomagot, amiből 60 milliárd dollárt Ukrajnának adnak. Ugyanakkor a Kongresszus házelnöke, Mike Johnson ott még nem bocsátotta szavazásra a tervet, ugyanis Donald Trump kongresszusi hívei hevesen ellenzik azt.
  • Az ukrán vezérkar szombati jelentése szerint a hadsereg 948 orosz katonát tett ártalmatlanná az elmúlt órákban. A keleti frontszakaszokon több harci járművet megsemmisítettek és sikeresen ellenálltak az orosz támadási hullámoknak. Az oroszok 21 tankot, 43 péncélozott harcijárművet, két nagy hatótávolságú löveget, 13 lőszerraktárat és 38 egyéb katonai járművet veszítettek. 
  • Az oroszok két rakétatámadást, 91 egyéb légi csapást indítottak falvakra és városokra. Az orosz tüzérség 161 alkalommal lőtte a keleti és déli front összesen 110 települését.
  • Donyeck megye középső részét egész nap támadták az oroszok. Az első jelentések szerint több civil halott és sebesült is van, a túlélők a többemeletes épületek romjai alatt várják a mentőket. Tankcsapatokkal és gyalogsággal támadtak az oroszok Novokalinove térségében, akárcsak Donyeck megye több más településének körzetében. Több falunál sikerült előrenyomulniuk vagy bekeríteni egyiket-másikat.
  • Rustem Umerov ukrán védelmi miniszter japán kollégájával, Minoru Kiharával tárgyalt a szigetország által Ukrajnának nyújtott katonai és gazdasági segítségről. Umerov megköszönte az eddigi támogatást és annak növelését kérte. Külön megköszönte, hogy a japánok fejlett technológiájuk révén hozzájárulnak az aknamentesítéshez, továbbá a sebesült ukrán katonák rehabilitációjához.
  • Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár videókonferencián tárgyalt az Ukrajnának nyújtandó katonai segítség fogkozásáról. A két vezető az Európai Tanács jövő heti ülése előtt konzultált, megbeszélésükön az ukrajnai háborúnak az európai gazdaságra gyakorolt hatásairól is szó volt.

(Ukrinform/UNN)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!