3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Központokat állítanak fel, ahol lesz áram, meleg, gyógyszer és víz az orosz támadások után is. Jön az orosz olajársapka, viszont hamarosan nem jöhet orosz gáz Ukrajna felől. Háborús hírösszefoglaló.

  • Hamarosan bejelentheti a G7 csoport az orosz olajra meghatározott ársapka bevezetését egy amerikai kormányzati tisztviselő szerint. A csoport vezetősége a továbbiakban nem havonta, hanem csak évente néhány alkalommal fog összeülni az árszint esetleges megváltoztatásáról dönteni. A Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok alkotta G7 az unión kívüli a tengeri úton szállított orosz olajra meghatározott ársapkával az energiahordozók exportjából származó orosz bevételeket igyekszik csökkenteni. Az árkorlátozás december 5-étől léphet életbe. Oroszország már korábban bejelentette, hogy az ilyen intézkedést elfogadó országoknak nem fog olajat szállítani.

Lekapcsolt utcai világítás Kijev központjában. Ukrajnában egyre több áramkimaradásra lehet számítani az energetikai infrastuktúrát célzó orosz légitámadások miatt. Fotó: MTI/AP/Andrew Kravchenko
Lekapcsolt utcai világítás Kijev központjában. Ukrajnában egyre több áramkimaradásra lehet számítani az energetikai infrastuktúrát célzó orosz légitámadások miatt. Fotó: MTI/AP/Andrew Kravchenko

  • Volodomir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy országszerte „sérthetetlenségi központokat” állítanak fel. E központok 24 órában működve ingyen fognak elektromos áramot, fűtést, ivóvizet, internetszolgáltatást, mobiltelefonos szolgáltatást és gyógyszereket kínálni azokban a régiókban, ahol az orosz támadások miatt hosszabb időre megszűnnek a közszolgáltatások.

  • A Gazprom akár már jövő héten leállíthatja Ukrajnán keresztül bonyolított, nyugati irányú gázexportját. A cég azzal vádolja Ukrajnát, hogy nem érkezik meg a Moldovának szánt orosz gáz teljes mennyisége az Ukrajnán keresztülhaladó vezetékeken keresztül. Válaszul a Gazprom jövő hét hétfőn, azaz november 28-án már elkezdheti az ukrajnai vezetékeken a gázmennyiség csökkentését, amennyiben „továbbra is fennáll” ez a helyzet. Az ukrán fél tagadja, hogy kevesebb gáz lépett volna ki az országból Moldova felé, mint amennyi belépett Oroszország felől.
  • Két drónt lőtt le a krími orosz légvédelem a terület kormányzója szerint. A gépek egyike egy Szevasztopol közeli áramszolgáltató állomást támadott. A kormányzó szerint a támadások nem okoztak károkat, a lakosságot pedig nyugalomra intette.
  • Ukrán beszámolók szerint orosz rakétatámadás érte egy Zaporizzsja közelében található kórház szülészeti osztályát ma hajnalban. A Vilnianszk városát ért csapásban egy újszülött kisgyermek is életét vesztette.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!