4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az amerikai sajtó által megszellőztetett utazást, amely Zelenszkij első ismert külföldi látogatása lenne Oroszország Ukrajna ellen indított február 24-i támadása óta, biztonsági okok miatt az utolsó pillanatban még le lehet mondani. 

  • Amerikai sajtóértesülések szerint Volodimir Zelenszkij szerdán Washingtonba utazik, ellátogat a Fehér Házba, ahol találkozik Joe Bidennel, majd a Capitoliumban a nemzetbiztonsági bizottság republikánus és demokrata párti vezetőinél vizitel, és fel is szólalhat a Kongresszus szerda esti közös ülésén. Az utazást, amely Zelenszkij első ismert külföldi látogatása lenne Oroszország Ukrajna ellen indított február 24-i támadása óta, biztonsági okok miatt az utolsó pillanatban még le lehet mondani. 

Ez lenne Zelenszkij első ismert külföldi látogatása Oroszország Ukrajna ellen indított február 24-i támadása óta. Fotó: president.gov.ua
Ez lenne Zelenszkij első ismert külföldi látogatása Oroszország Ukrajna ellen indított február 24-i támadása óta. Fotó: president.gov.ua

  • Az Egyesült Államok költségvetése 45 milliárd dollárt (ez jelenlegi árfolyamon mintegy 18 ezer milliárd forint) szán Ukrajna támogatására 2023-ban - olvasható a kedden megjelent költségvetési törvénycsomag tervezetében, melyről a héten kell szavaznia a szövetségi törvényhozásnak. A 2023-as pénzügyi év kiadási tervezetének Ukrajnára vonatkozó fejezetében a többi között szerepel 11,9 milliárd dollár, ebből az amerikai hadsereg fegyverkészleteit pótolnák. Február 24-e, a háború kezdete óta az ukrajnai szállítások jó része az amerikai saját készletekből történt. Kilencmilliárd dollár az Ukrajnai Biztonsági Segítségnyújtás Kezdeményezés révén jut el Ukrajnába kiképzési, hírszerzési és egyéb tevékenység finanszírozására. Csaknem 7 milliárd dollárt az Egyesült Államok hadseregének európai parancsnoksága használhat fel saját műveletekre, hírszerzési feladatok támogatására és eszközök beszerzésére. A szövetségi költségvetés emellett tartalmaz 2,47 milliárd dollár humanitárius segítségnyújtást, 13 milliárd dollár gazdasági támogatást, valamint elkülönítenek 2,4 milliár dollárt az ukrajnai menekültek egyesült államokbeli integrációjának segítésére. Az összesen 45 milliárd dollár Ukrajna számára szóló szövetségi forrás 8 milliárd dollárral haladja meg azt az összeget, amelyet Joe Biden elnök erre a célra kért a Kongresszustól.
  • Két olasz újságíró videófelvételen arról beszélt kedden, hogy az orosz erők szándékosan lőttek rájuk a kelet-ukrajnai Herszonban - jelentette az ANSA olasz hírügynökség. "Egy lövedék megrongálta a gépkocsit, tűz alatt voltunk, majd sikerült épségben kiszállni a járműből. Én véreztem, de a sérülés nem volt súlyos" - mondta a kollégájával, Niccolo Celestivel közösen készített felvételen Claudio Locatelli riporter. "Ha kinyitottam volna az ajtót, akkor elveszíthettem volna a lábam, vagy még rosszabb történik. Az autón jól látható jelzés volt, hogy újságírókat szállít. Az ellenünk intézett támadás - tekintettel a helyszínre és a hevességére - szándékos volt" - mondta az újságíró. "A lövések a Dnyeper túlpartjáról jöttek, ahol az orosz katonák vannak" - ismertette. "Nincs mentség arra, hogy rálőnek a sajtósokra. Szerencsés vagyok, hogy megúsztam" - hangsúlyozta. A videón az állítólagos támadás több pillanata, valamint a gépkocsi golyó által összezúzott ablaka látható. 
  • Rakétavetőket és Crotale légvédelmi rakétarendszereket szállított Ukrajnának Franciaország legutóbb, és 2023 elején folytatja a szállításokat - közölte Emmanuel Macron francia elnök a TF1 és a LCI televíziók által kedden sugárzott interjúban. "Az elmúlt napokban Franciaország a korábbi szállítmányokon túl további fegyvereket - rakétavetőket, Crotale légvédelmi rakétarendszereket és felszereléseket - szállított Ukrajnának - mondta Macron az egyiptomi partok közelében hajózó Charles de Gaulle repülőhordozó fedélzetén. "(Sébastien Lecornu) védelmi miniszterrel azon is dolgozunk, hogy az első negyedévben ismét szállíthassunk hasznos fegyvereket és lőszereket, hogy az ukránok védekezni tudjanak a tüzérségi támadásokkal szemben" - tette hozzá az elnök, aki kedden regionális csúcstalálkozón vett részt Jordániában. A tervezett szállításokban szerepelnek Caesar önjáró lövegek. Ezekkel kapcsolatban Macron számot nem közölt, csak annyit mondott, hogy az a Dániával most folyó tárgyalásoktól függ, mert az Ukrajnának szállítandó Caesarokat eredetileg Dánia rendelte meg magának. Az ukrajnai háború februári kezdete óta Franciaország egyebek mellett tizennyolc 155 milliméteres, 40 kilométeres hatótávolságú, teherautóra szerelt Caesar löveget, páncéltörő rakétákat és VAB páncélozott személyszállító járműveket szállított Ukrajnának.

(The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!