<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A CIA igazgatója személyesen utazott Kijevbe, hogy figyelmeztesse Zelenszkijt, egyre gyanúsabb, hogy Belaruszból újabb támadás indulhat. Háborús hírösszefoglaló.

  • Ukrajna és Oroszország egy összesen ezer főt érintő fogolycseréről egyeztet a török ombudsman szerint. Az orosz és az ukrán emberi jogi biztos egy ankarai konferencia keretében találkozott múlt héten.
  • Közös hadgyakorlatot kezdett az orosz és a belarusz légierő, tovább erősítve a félelmeket, hogy újabb támadás indulhat Ukrajna ellen a Belaruszban állomásozó orosz erők, illetve esetlegesen a belarusz haderő részvételével. A belarusz védelmi minisztérium közlése szerint a mostani gyakorlatra vasárnap éjjel érkeztek egységek Oroszországból, és a gyakorlat már megkezdődött.
  • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt közölte, hogy Ukrajna újabb nehézfegyverekre számíthat a nyugati országoktól, méghozzá „hamarosan”.
  • A Norvégiába kalandosan átjutott állítólagos Wagner-zsoldos, Andrej Medvegyev menedékjogot kért a norvég hatóságoktól. A férfi állítólag 2022 júliusában kötött négyhónapos szerződést a zsoldoshadsereggel, és szemtanúja volt a harcot megtagadókra mért kemény büntetéseknek, illetve kivégzéseknek is.

12-szer tervezték már megölni az oroszok?  Fotó: Ukrán elnöki sajtóiroda
12-szer tervezték már megölni az oroszok? Fotó: Ukrán elnöki sajtóiroda

  • Egy hamarosan megjelenő új könyv szerint a CIA igazgatója, William Burns a háború kitörése előtt Kijevbe utazott, hogy személyesen figyelmeztesse Volodomir Zelenszkij ukrán elnököt egy ellene készülő orosz merényletkísérletre. A The Independent ismertetése szerint ez a figyelmeztetés sokat számított abban, hogy Zelenszkij elkezdte komolyan venni azokat az amerikai információkat, miszerint küszöbön áll az orosz támadás Ukrajna ellen. Burns „pontos részleteket” osztott meg az orosz tervekről látogatása alkalmával.
    Ukrán források szerint Zelenszkij tavaly február óta legalább 12 ellene tervezett orosz merényletkísérletet élt túl, a könyv szerzője, Chris Whipple forrásai szerint ezek közül kettőt biztosan a CIA által megosztott amerikai hírszerzési információk segítségével sikerült elhárítani.