8p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ebben az egészen elképesztő inflációs környezetben arra voltunk kíváncsiak, a színházak milyen eszközökkel küzdenek a gazdasági nehézségek ellen. Rákérdeztünk a színházaknál, hogy mennyivel kellett megemelniük a jegyáraikat az idei évadban, vissza kellett-e venniük a bemutatóik számát, tudtak-e béremelést végrehajtani a dolgozóiknál, s rezsiárak miatt hogyan néznek a tél elé? Színházi körképünk második része.

Két hete Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója arról beszélt, hogy a szokásos hat-nyolc új produkció helyett az idei évadban öt új darabot tudnak csak színpadra állítani a pénzhiány miatt. Emellett áremelést is kellett eszközölniük, a legdrágább jegy nagyjából tízezer forint.

Színházi körképünk első részében a Játékszín, a Belvárosi Színház, a Centrál Színház és a kaposvári Csiky Gergely Színház gazdasági nehézségeit vettük sorra, most újabb három műintézmény beszél az évadkezdésről.

Vígszínház: „Úgy tűnik, kedvezőbb rezsiszerződéseket tudunk kötni”

A Rudolf Péter igazgatta színházban az április-június közötti időszakban érzékeltek némi visszaesést a nézőszámban, de úgyis az előttük álló időszak fogja megmutatni, hogy ez egy tartós folyamat-e, vagy a csökkenést a szokásos, tavasz végétől érzékelhető kültéri programok iránti érdeklődés okozta.

Tavaly magasabb jegyárbevételt értek el, mint amit előre kalkuláltak. Fotó: Facebook
Tavaly magasabb jegyárbevételt értek el, mint amit előre kalkuláltak. Fotó: Facebook

Ugyanakkor a színház bérletei iránt nagy a kereslet a 2023/24-es évadra, eddig több mint 7200 darab fogyott, ami meghaladja a 2019-ben, a járvány előtti utolsó békeévben értékesített bérletek számát.

"Az előző évadhoz képest szeptembertől 13-14 százalékos inflációkövető jegyáremelést hajtottunk végre. A legmagasabb jegyárunk 12900 forint A Pál utcai fiúk és A nagy Gatsby hétvégi előadásaira. Bérleteink ára viszont változatlan maradt" - tájékoztatták lapunkat.

Arra a kérdésre, hogy a kell-e spórolniuk a bemutatók számán a gazdasági nehézségek miatt, azt válaszolták, hogy mint minden színház, a Vígszínház gazdasági helyzetére is hatással van az infláció és a megnövekedett rezsiköltségek.

„De emellett a közönség is mellettünk van, amiért nagyon hálásak vagyunk. A tavalyi évadban az éves kalkulált jegybevételnél magasabb bevételt értünk el, tehát többen jöttek el a játszóhelyeinkre, mint ahogy arra előzetesen számítottunk. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a 2023/24-es évadban nyolc bemutatóval tudunk tervezni” – tájékoztatta lapunkat a Vígszínház.

A Pinokkió című bemutatójukat a 2022/23-as évadról az ideire hozták át, így a bemutatót nem kellett lemondaniuk. A 2023/24-es évadban a Vígszínház három játszóhelyén 8 bemutatót tervez. Az üvegcipő, a Pinokkió, az Ármány és szerelem a Vígszínházban, a Krum, az Amadeus és A hazug a Pesti Színházban kerül műsorra, a Házi Színpadon pedig két premier előadás lesz: a Magyar Elektra és a Csoda. 

A nehézségek ellenére 2023-ban 10 százalékos béremelést tudtak végrehajtani, miközben takarékos gazdálkodást folytatnak. Most készítik elő a 2024. évi üzleti tervüket, részletesen megvizsgálva a költségcsökkentés és bevételnövelés lehetőségeit. 2023-ban a 2022. évihez képest a gázfogyasztásukat 53,14 százalékkal, a villamosenergia-fogyasztásukat 17,83 százalékkal csökkentették. Sőt, jelenleg úgy tűnik, kedvezőbb pozícióban sikerül újra kötniük a hosszútávú rezsiszerződéseket.

Katona József Színház: „Jövő év elején nem próbálunk”

A Máté Gábor igazgató által vezetett színház az árakat szintén nem egységesen, hanem jegyár-kategóriánként változtatta, mégpedig 0 és 50 százalék közötti mértékben.

A Katona József Színházban nem minden jegynek ment fel az ára. Fotó: Facebook
A Katona József Színházban nem minden jegynek ment fel az ára. Fotó: Facebook

Ez azt jelenti, hogy van olyan előadás, amelynek nem változott az ára a tavalyihoz képest, és van olyan, amelyé 4000 forinttal nőtt.

Hogy mennyire tapasztalták már a nyári szünet előtt az infláció hatását a kultúrára és a nézőszám alakulására, azt mondják, biztosak benne, hogy nézőik alaposabban meg fogják fontolni, milyen sűrűn járjanak színházba, s mely előadásokra vásároljanak jegyeket. A tavalyi évad végén érezhető volt némi visszaesés a nézőszámban – ami akár a nyári idő és szabadtéri programok számlájára is írható –, de bíznak benne, hogy nézőik a továbbiakban is érdemesnek fogják találni a Katona előadásait arra, hogy megváltsák a jegyeket.

"A gazdasági helyzetünk nagyban függ fenntartónk, a Főváros gazdasági helyzetétől. Folyamatos párbeszédben vagyunk, drasztikus javulásra nem számítunk a közeljövőben. A tavalyi bemutatószámnál egy sufnis előadással kevesebb produkcióval készülünk, ez azonban nem anyagi, hanem évadtervezési és egyeztetési szempontok alapján alakult így. Az előző évadban az anyagi bizonytalanságok miatt a nagyszabású, jelentős díszlet- és jelmezigényű Istenek alkonya produkció helyett Tarnóczi Jakab a Cseresznyéskertet vitte színre – szinte teljesen üres térben. Bízunk benne, hogy az idei évadban nem kényszerülünk ilyen radikális lépésre" tette hozzá az igazgatóság.

Bár 2023 elején a főváros kezdeményezésére és támogatásával tudtak bért emelni, mivel az a száguldó infláció alatt maradt, a reálbér szempontjából valójában csak korrekció volt. Abban bíznak, hogy még az idei évadban lesz lehetőség valós béremelésre.

A színház évek óta a takarékos üzemmódban működik, a rezsiváltás hatására fokozottan ügyelnek az áram- és gázfogyasztásra.

„Sajnos az épületünk adottságaiból, illetve a színházi működés sajátosságaiból kifolyólag ez csak egy bizonyos határig működőképes. Ahogy az előző évadban, úgy idén sem próbálunk januárban és februárban, így is spórólunk a fűtési költségekkel” – tették hozzá.

Radnóti Miklós Színház: „Tavaly nem akartuk a rezsiválság okozta pluszterheket a nézőkre hárítani”

„A mostani közel 35 százalékos emeléssel az utolsó utáni pillanatig kivártunk. Tekintettel arra, hogy a színházak támogatásai az idei évben nem tudtak a megnövekedett kiadásokra teljes mértékben fedezetet nyújtani, így kénytelenek vagyunk jegyáremeléssel növelni a bevételeinket”

Több, mint 30 százalékos emelést kellett végrehajtania a Radnóti Színháznak. Fotó: MTI
Több, mint 30 százalékos emelést kellett végrehajtania a Radnóti Színháznak. Fotó: MTI

– tájékoztatta lapunkat Hegedűs Judit, a színház gazdasági igazgatója, aki szerint a 2023/24-es évad jegyárváltozásairól egyébként a színházak több körben is egyeztettek, így ezt a döntést a többi színházzal átbeszélve hozták meg.

„Elsőre drasztikusnak tűnik az emelés, de 2019 óta nem volt erre példa. Hiszen 2019-ben és azt követően a Covid miatt a korábban évadonkénti kisebb emelések elmaradtak, mert hol zárva voltunk, hol csökkentett nézőterekkel játszhattuk az előadásainkat” – mondja a gazdasági vezető.

A Covid a nézői szokásokat is megváltoztatta, így az újrakezdéskor sem emeltek az áraikon. A tavalyi évadban pedig nem szerették volna a rezsiválság miatti pluszterheket a nézőkre hárítani.

Ezze együtt igyekeznek különböző kedvezményekkel mérsékelni a jegyáremelést. Augusztus végéig 10 százalék kedvezménnyel árulták az őszi előadásokra a jegyeket és a bérleteket, a különböző rendezvényeken, a TE!Feszten, a Pozsonyi Pikniken, illetve a Radnóti Nyitás napján 20 százalék árengedményt adtak. A pedagógusoknak, diákoknak és nyugdíjasoknak továbbra is 20 százalék kedvezményt biztosítanak év közben is. Ezen kívül négy különböző bérletet hirdettek meg, amelyekkel a bérlettulajdonosok átlagosan 20 százalékos diszkonttal tudják megtekinteni az előadásokat,

a Pedagógus-bérlet pedig ennél is nagyobb, 50 százalékos kedvezményt biztosít bizonyos előadásokra.   

"Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy az infláció ellenére a nézőszám eddig nem esett vissza, most már a Covid előtti időszak látogatottságát is sok esetben elértük vagy meghaladtuk, de jelen pillanatban nagyon nehéz jósolni bármit is az új évadra. Bízunk benne, hogy a színházak iránti érdeklődés a jövőben is fennmarad, de azt sem látjuk még, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet mennyire fogja ezt a későbbiekben befolyásolni" – teszi hozzá Hegedűs Judit. 

Sokan csak a rezsiárak emelkedésére fókuszálnak, de a Radnótit minden áremelkedés érinti: a fizetésekben, a díszletnél és a jelmezeknél, ahol drágább az alapanyag, a kelléknél az élelmiszer, illetve a szolgáltatások is drágultak. Ezekre egyre többet költenek, a támogatás és a bevétel pedig nem tud az inflációval arányosan emelkedni, de egyelőre még meg tudják oldani.

"Mi sosem tartunk sok bemutatót, átlagban 4-5 premierünk van. Ebben az évadban 4 bemutatóra készülünk, ugyanakkor az egy-egy bemutatóra fordítandó költségkeretet csökkentettük, és természetesen igyekszünk a működésünk során is mindenhol takarékoskodni" – közölték.

2021 novemberében saját forrásból 10-12 százalékos béremelést tudtak végrehajtani, majd 2022-ben volt egy nagyobb, az állam által biztosított 20 százalékos emelés, amelynek a fedezetét az idei évre is megkapták. A 2023-as év indításakor pedig átlagosan 16 százalékos emelésre biztosított fedezetet a főváros, s bár jelenleg a dolgozók ebből kevesebbet érzékelnek, abban bíznak, hogy az következő év elején ismét tud fedezetet biztosítani erre a fenntartó. 

A Radnóti gazdasági igazgatója szerint a tavalyi évad időjárása nagyon kegyes volt a színház működéséhez, hiszen a fűtést csak novemberben kellett bekapcsolni. Az előző időszakhoz képest ez közel 40 százalékos fogyasztáscsökkenést jelentett a gáz terén, de ugyanez nem jellemző a többi kiadásnál, amelyek a négyszeresére növekedtek.

"Bízunk benne, hogy hasonló évünk lesz idén is; amennyiben nem történnek drasztikus áremelkedések, akkor reményeink szerint a működésünk biztosított"  tette hozzá Hegedűs Judit.

A színházi körkép első részét itt tudják elolvasni:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!