3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nagyhatalom vagyunk, már ami a színházi szcénát illeti. Az állami színházak mellett független társulatok produkciói szórakoztatnak-gondolkodtatnak el bennünket. De hogyan tudnak ma megélni, hiszen alig lábaltak ki a Covid okozta válságból és a rezsirobbanásból? A színházak előző évadára visszatekintő sorozatunk második részében ezt a kérdést tettük fel a Belvárosi Színház tulajdonos-ügyvezetőjének.

A Belvárosi Színház egyike a legnépszerűbb magyar magánszínházaknak. Orlai Tibor tulajdonos-ügyvezető a legnagyobb sztárokat ugyanúgy fellépteti, mint a pályakezdő tehetségeket. Az előadások többsége teltházas.

Mikor tekinthető sikeresnek egy évad? Nemcsak a nézők tapsaira gondolok.

Nyilvánvalóan akkor, ha nyereséges, azaz, ha a jegybevételek fedezik a költségeket. A most záródó évadot ilyennek tekinthetjük.

Melyek a legnagyobb tételei a kiadásoknak? Munkabér, rezsi, bérleti díj, adó?

Mindez együtt, de az előadások létrehozásának, vidékre való szállításának a költségei ehhez még hozzájönnek. Több budapesti helyszínen is játszunk, ám előadásaink 40 százalékát vidéken láthatja a közönség. Ezeken a helyszíneken főleg kamaradarabok kerülnek színre, amelyek illeszkednek az ottani lehetőségekhez, körülményekhez.

Orlai Tibor, a Belvárosi Színház tulajdonos-ügyvezetője szerint a Covid és a háború miatt a könnyedebb, zenés, vidám darabok kedveltebbek. Fotó: Belvárosi Színház
Orlai Tibor, a Belvárosi Színház tulajdonos-ügyvezetője szerint a Covid és a háború miatt a könnyedebb, zenés, vidám darabok kedveltebbek. Fotó: Belvárosi Színház

Hajdanán buszokkal érkeztek Budapestre a nézők, hogy láthassanak egy-egy sikeres fővárosi előadást.

Ma is előfordul ilyen, de egyre ritkábban. A jegyárak emelkedtek, az elmúlt négy év alatt akár 60-70 százalékkal. Plusz a buszozás oda-vissza, mindez 2 személyre, akár 30 ezer forintba is kerülhet, ezt kevesen engedhetik meg maguknak. Ennek ellenére, a fővárosiakon, illetve a környező településeken lakókon kívül számon tartunk vidékről érkező törzsközönséget is. 

Apropó, jegyárak. Hogyan bírja a néző pénztárcája az áremelkedéseket?

Talán meglepő, de a drágább jegyek mindig elkelnek. Lehet, hogy kevesebbet járnak színházba az emberek, de akkor jó helyen akarnak ülni. Egyébként örömmel mondhatom, hogy az előadásaink többsége teltházas. Másra nem is támaszkodhatunk, mint a jegybevételre, hiszen nem kapunk állami támogatást, a szponzoráció elenyésző, legfeljebb némi barter kerül szóba.

Lehet, hogy kevesebbet járnak színházba az emberek, de akkor jó helyen akarnak ülni. Fotó: Belvárosi Színház
Lehet, hogy kevesebbet járnak színházba az emberek, de akkor jó helyen akarnak ülni. Fotó: Belvárosi Színház

Hogyan lehet rábírni egy jelmeztervezőt vagy egy díszlettervezőt, hogy maradjon egy bizonyos költséghatáron belül, amikor ő egészen mást képzelt el az adott előadás létrehozásához?

Mindenki tudja, mekkora keretből gazdálkodhat. Ezen belül arra is figyelni kell, hogy a díszlet például könnyen mozgatható, szerelhető, szállítható legyen, hiszen nemcsak a megtervezése és kivitelezése kerül sokba. Bár ez utóbbi különösen nagy tétel, mivel az építőanyagárak köztudottan sokat emelkedtek. Igyekszünk megteremteni a fiskális és a művészi szempontok között az egészséges kompromisszumot.

Változott-e a nézők ízlése? Ez bizonyára a jegybevételekből is nyomon követhető.

A Covid és a háború miatt a könnyedebb, zenés, vidám darabok kedveltebbek. Az emberek, ha most eljönnek színházba, kifejezetten szórakozni akarnak. Azért a jövő évadban próbálunk becsempészni a repertoárba néhány komolyabb, elgondolkodtató produkciót is.

A sorozat első cikkét itt olvashatják:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!