4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Míg régen a pezsgő fogyasztása szinte kizárólag születésnapokhoz, ünnepekhez és a szilveszterhez kötődött, addig ma a nyár itala is, a habzó és gyöngyöző borokkal kiegészülve. Még azok is szívesen kortyolják alkalmanként, jéghidegen, akik egyébként a szénsavmentes vízre esküsznek.

Ma már alig van olyan hazai rangos borászat, amelyik nem próbálkozott volna meg ezek kisüzemi gyártásával. Természetesen más technológiával készül a pezsgő, mint a habzóbor.

Más a pezsgő, a champagne és a gyöngyöző bor

A szupermarketekben pedig újabban prosecco-t és frizzantét is találunk a polcokon, amelyekről jó tudni, hogy pezsgőhöz, illetve gyöngyözőborhoz hasonló, szénsavas italt takarnak.  (Attól még persze, hogy olasz termékek, nem biztos, hogy jó minőségűek.)

Ugyanakkor champagne-nak nem nevezhetik el ezeket - sőt, a pezsgőket sem -, ezt az elnevezést ugyanis kizárólag a franciaországi Champagne megyében termelt szőlőből helyben, hagyományos módon készült nedűk viselhetik.

A magyar gyártású habzóborokat, gyöngyözőket és pezsgőket a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (NÉBIH) folyamatosan vizsgálja, annak érdekében, hogy a polcokra kerülő, e termékcsoportokba tartozó italok minden esetben megfeleljenek az előírt szigorú követelményeknek. Így óvhatják meg a fogyasztókat a buborékos, borászati termékekben, mint élvezeti cikkekben való kellemetlen csalódásoktól – olvashatjuk a hivatal közleményében.

Szigorúbb a szabályozás

A 2022. évi forgalomba hozatalt megelőzően, a NÉBIH 909 darab tételt vizsgált meg analitikailag, illetve a termékek eredetét adminisztratív módon is. Ezek a minták összesen 163 543,59 hektoliter mennyiségű buborékos italt képviseltek. Az eredményeket összefoglalva: 2022-ben 48 kifogásolt terméket találtak e kategóriában, ami nagyjából 5 százalékos nem megfelelést jelent. 

Nem mindegy, hogy pezsgő vagy gyöngyözőbor. Fotó: Pixabay
Nem mindegy, hogy pezsgő vagy gyöngyözőbor. Fotó: Pixabay

Ez a szám átlagosnak tekinthető a borászati termékeket tekintve, sőt, jó eredménynek mondható, főleg, hogy szigorúbb és bonyolultabb szabályozás vonatkozik ezekre a termékcsoportokra. Az adatokat részletesen elemezve látható, hogy tavaly arányaiban a szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőborokkal több probléma merült fel, (334-ből 32 darab) mint a pezsgők esetében (575-ből 16 darab).

Folyamatosan ellenőrzik az üzemeket is

A legjellemzőbb hiányosságok az adott termékkategóriára vonatkozó, és az adott palackban mérhető túlnyomás nem megfeleléséből, valamint az érzékszervi tulajdonságokból fakadtak. Fontos megjegyezni, hogy e termékek elkészítése kiemelt szakértelmet igényel, hiszen egy apróbb technológiai, érzékszervi hibát a szén-dioxid sokszorosan kiemel a termék érzékszervi jellemzőiben, ezzel rontva az élvezeti értékét.

A kereskedelmi polcokon található, „szén-dioxidos” borászati termékek ellenőrzése a NÉBIH téli szezonális ellenőrzés-sorozatának is „állandó eleme”.  A borok és a pezsgők ugyanis a karácsonyi-újévi ünnepkör legnépszerűbb termékei közé tartoznak, az emberek ekkor fogyasztanak legtöbbet ezekből az italokból.

Tavaly 19 borászati tételt vetettek alá laboratóriumi vizsgálatnak a szakemberek, és mindegyik megfelelt a vonatkozó előírásoknak. Az imént felsoroltakon túl a buborékos borászati termékek előállítását végző üzemek folyamatos hatósági ellenőrzés alatt állnak, és természetesen a kereskedelmi polcokra kerülő termékeket nemcsak az ünnepi időszakban, hanem egész évben szúrópróbaszerűen, az éves monitoring terv részeként is ellenőrzik.

Kétszer annyit kortyolunk, mint tíz éve

A hivatal további pezsgőteszteléseket végzett az úgynevezett Szupermenta során, melynek részletei a NÉBIH terméktesztelős oldalán is olvashatók.

Jó hírként számolt be a hivatal arról, hogy a borágazat eme, nagy hozzáadott értéket igénylő szegmense dinamikusan fejlődik. Ezt a tényt erősíti meg a hatósági adatbázis is. A fejlődés érzékeltetésére jó példa, hogy a tokaji és minőségi pezsgőből 2012-ben 121 580 liter került forgalomba, 2017-ben már 205 292 liter, míg 2022-ben a 2012-es mennyiség több mint duplája, azaz: 246 083 liternyi.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!