4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Liget Budapest projekt szállítmányozási kedvezményezettje a Museum Complex Szállítmányozó és Szolgáltató Kft., ennek két eleméről írtak alá szerződést márciusban. A cég kicsivel több mint 10 év alatt vált a kormány műkincs szállítójává.

Az első projektnél a teljes műtárgyállomány összbiztosítási összege nettó 5 000 000 000 forint, a műtárgyak száma mintegy 30 000 darab, a legértékesebb műtárgy egyedi biztosítási értéke pedig 200 millió forint. A rendelkezésre álló 700 millió forintos keretösszegből most 55,2 millió forintért a következőket végzi el a nyertes cég:  

A Városliget makettjét is költöztetik. Fotó: MTI
A Városliget makettjét is költöztetik. Fotó: MTI

A Néprajzi Múzeum kerámiagyűjteményének átszállítása Budapest X. kerületéből a XIV. kerületbe. Az átszállítás közel 26 000 darab, 2 milliárd forint összbiztosítási értékű műtárgyállományt érint. Természetesen költöztetik a könyvtárat és az archívumot is, amely 4 000 polcfolyóméternyi átlagos könyvet és 67 folyóméternyi muzeális könyvet érint.

Az archívum 14 000 tárgyából mintegy 2 000 tárgy különösen érzékeny a hő- és páraingadozásra, ezek szállításához hűthető rakterű teherautóra van szükség.

Az érzékeny tárgyakon belül mintegy 700 tárgy törékeny, ezek szállításához bélelt ládákra van szükség. Az állandó kiállítás műtárgyainak átszállítása pedig megközelítőleg 3 700 darab, 2,9 milliárd forint összbiztosítási értékű műtárgyat jelent Budapest XIII. kerületéből a XIV. kerületbe. A 3 700 tárgyból 500 darab érzékeny, törékeny műtárgy.

De csomagolják és viszik a Magyar Nemzeti Galéria műtárgyait és a megújult Városliget makettjét is.  

A másik közbeszerzés nem részletezi a feladatokat, csak nagy vonalakban vázolja azokat: "a Liget Budapest beruházásban érintett intézmények vagyonkezelésében illetőleg bármilyen egyéb jogcímen az intézmények őrizetében lévő műtárgyak, illetve egyéb, nem műtárgynak minősülő tárgyak, berendezések, eszközök költöztetése és/vagy szállítmányozása (csomagolási feladatokkal együtt) az intézmények telephelyei és a megrendelések vagy konzultációk során megjelölt szállítási célpontok között".

De azt lehet tudni, hogy itt a 975 milliós keretösszegből most egy 68,1 milliós megbízást hívnak le, ahol a teljes műtárgyállomány összbiztosítási összege nettó 690 millió forint, a műtárgy darabszám mintegy 250 ezer darab, a legértékesebb műtárgy egyedi biztosítási értéke pedig 500 millió forint.

Szóval műkincsek lévén csak úgy röpködnek a nullák.

A cég nyeresége öt év alatt több, mint 100-szorosára nőtt  

A Museum Complex már 2010-ben úgy indított, hogy mindössze féléves volt a cég, amikor egy furcsa közbeszerzés kapcsán komplett Csontváry-kiállítást fuvarozhatott ki az isztambuli Pera múzeumba, mindezzel megtörve az évek óta piacvezető Hungart, az első független magyar műtárgyszállító társaság karrierjét. A céget a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága hozta létre, ügyvezetője a múzeum alkalmazottja, Polgár Tibor lett. 2013-ban, a cég legveszteségesebb évében az ügyvezető épp ekkor, a mélyponton döntött úgy, hogy megvásárolja az időközben a MNV Zrt.-hez került céget.

És ahogy a Magyar Narancs egykori cikkében írja, a fillérekért megvásárolt, bukdácsoló kft. magánkézben szárnyalni kezdett, most pedig a Liget Budapest projekthez kapcsolódó, közel egy milliárdos műtárgyszállításoknak is a gazdája.

Azt pedig már 2018-ban Magyar Nemzet írta, hogy annyira még senkiben sem bízott az állam, mint ebben a műtárgyszállításban utazó cégben, amely Magyarországon mindig megnyeri a műkincs-közeli közbeszerzéseket.

A most 13 éves, 47 főt foglalkoztató Museum Complex elmúlt öt éve valóban parádésan alakult. 2017-ben 196,3 millió forintos árbevételtől jutott el a 2021-es 1,89 milliárdig, ahogy az 1,6 milliós nyereségtől a 172 milliós profitig.

Mindeközben a Museum Complex 2020 tavaszán az ICEFAT (vezető nemzetközi műtárgyszállító cégeket tömörítő szervezet) hivatalos tagjává vált.

Azt már csak mellesleg tesszük hozzá, hogy a Nemzeti Múzeum XIV. kerületi új épületének védelmét a kormány kedvenc őrző-védője, a Valton-Security látja el 213, 5 millió forintért. Ez a cég is keretszerződéssel rendelkezik a Liget Budapest intézményeire, amely 2,6 milliárdra szól, tehát ez csak az egyik részfeladatuk. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!