2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nagyon kemény kritikát fogalmazott meg a J.P. Morgan egyik vezető elemzője Trump kereskedelmi háborúja kapcsán. Számításaik szerint a védővámok nem segítenek érdemben az amerikai vállalatokon, sőt 1250 milliárd dollárral csökkenhet a cégek értéke.

Donald Trump elnök kemény kereskedelmi politikája, a kivetett védővámok korántsem biztos, hogy célt érnek, hangoztatta az elmúlt két hónapban számos elemző, akik azt is megjegyezték, hogy ha a külkereskedelmi mérleg javul is, összességében nem biztos, hogy pozitív lesz a kereskedelmi háború szaldója.

Az egyik legnagyobb amerikai bank, a J.P. Morgan vezető stratégája ennél tovább ment, és Marko Kolanovic számításai alapján ebből nem fog jól kijönni Amerika. Szerdán publikált véleménye szerint a március vége óta napvilágot látott hírek és döntések számottevően visszafogják a befektetőket, akik sokkal óvatosabbak lettek, nem véletlen estek például a piacok a vámok kivetésének hírére. A szakértő számszerűsítette is Trump döntéseinek rombolását, amely véleménye szerint 4-5 százalékkal fogta vissza a tőzsdéket.

Figyelembe véve az amerikai részvénypiacok kapitalizációját, vállalatok értékcsökkenés összesen 1250 milliárd dollárba került. Ez elképesztően nagy összeg, ha figyelembe vesszük, hogy a legkritikusabbnak tekintett külkereskedelmi partnerük, Kína esetében nagyságrendileg 350 milliárdos deficitről van szó.

A Trump hónapok óta dob be újabb és újabb ötleteket, amelyek révén a kereskedelmi partnereket szeretné megregulázni, illetve az amerikai cégeket helyzetbe hozni. Noha például Kína esetében többen úgy vélik, hogy gazdasági, jogi és erkölcsi alapja is van az amerikai fellépésnek, az elnök tervei nehezen válthatók valóra. A számok ugyanis azt mutatják, hogy a kereskedelmi háború végső soron az amerikai gazdasági érdekeknek legalább annyit ártanak, mint a vetélytársaknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!