2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A zöldhatóság megadta az engedélyt a védett növények áttelepítésére, amire egy vasúti vonalszakasz korszerűsítése miatt van szükség.

A Mészáros és Mészáros Kft. dolgozik a Százhalombatta-Pusztaszabolcs vasúti vonalszakasz korszerűsítésén dolgozik, mivel azonban a kivitelezés a szakasz közvetlen környezetében jelenlévő védett fajok egyedeit közvetlenül érinti, a növényegyedek áttelepítésére van szükség. Ehhez adta meg most az engedélyt a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság véleményének figyelembe vételével.

A hatóság úgy véli, a növényegyedek áttelepítésre mind termőhelyi, mind pedig fenntartási szempontból előreláthatólag alkalmasa, az áttelepítés sikeressége jónak becsülhet.

A dokumentum alapján az előzetes becslés szerint

  • 300 darab érdes csüdfű,
  • 500-600 hajtásból álló fátyolos nőszirom,
  • és 200 darab réti iszalag

kerülhet áttelepítésre, melynek menetét is rögzítették a zöldhatóság honlapján közzétett határozatban.

7,5 milliót mozgatnak meg Mészárosék

Mivel az érdes csüdfű és a réti iszalag eszmei értéke 5000 forint, a fátyolos nősziromé pedig 10 ezer, összesen 7,5 millió forint eszmei értéket kell sikeresen áttelepíteni a vasút vonal felújítása miatt.

Réti iszalag (Fotó: termeszetbolond.hu)
Réti iszalag (Fotó: termeszetbolond.hu)

Ami az áttelepítés menetét illeti, a munkaterületet jól láthatóan le kell határolni, a növényfajok egyedeinek kiemelését a gyökérzet kímélete mellett kell elvégezni úgy, hogy még aznap áttelepítésre kerüljenek. Az ezt követő napokban az áttelepített egyedeket locsolniuk kell Mészároséknak, az egyedek új helyét rögzíteni kell, majd legalább 3 éven keresztül az áttelepítés sikerességét helyszíni bejárással kell nyomon követni. Emellett a célterület gyomlálásáról is gondoskodni kell.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!