2p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
mfor.hu

A zöldhatóság megadta az engedélyt a védett növények áttelepítésére, amire egy vasúti vonalszakasz korszerűsítése miatt van szükség.

A Mészáros és Mészáros Kft. dolgozik a Százhalombatta-Pusztaszabolcs vasúti vonalszakasz korszerűsítésén dolgozik, mivel azonban a kivitelezés a szakasz közvetlen környezetében jelenlévő védett fajok egyedeit közvetlenül érinti, a növényegyedek áttelepítésére van szükség. Ehhez adta meg most az engedélyt a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság véleményének figyelembe vételével.

A hatóság úgy véli, a növényegyedek áttelepítésre mind termőhelyi, mind pedig fenntartási szempontból előreláthatólag alkalmasa, az áttelepítés sikeressége jónak becsülhet.

A dokumentum alapján az előzetes becslés szerint

  • 300 darab érdes csüdfű,
  • 500-600 hajtásból álló fátyolos nőszirom,
  • és 200 darab réti iszalag

kerülhet áttelepítésre, melynek menetét is rögzítették a zöldhatóság honlapján közzétett határozatban.

7,5 milliót mozgatnak meg Mészárosék

Mivel az érdes csüdfű és a réti iszalag eszmei értéke 5000 forint, a fátyolos nősziromé pedig 10 ezer, összesen 7,5 millió forint eszmei értéket kell sikeresen áttelepíteni a vasút vonal felújítása miatt.

Réti iszalag (Fotó: termeszetbolond.hu)Réti iszalag (Fotó: termeszetbolond.hu)

Ami az áttelepítés menetét illeti, a munkaterületet jól láthatóan le kell határolni, a növényfajok egyedeinek kiemelését a gyökérzet kímélete mellett kell elvégezni úgy, hogy még aznap áttelepítésre kerüljenek. Az ezt követő napokban az áttelepített egyedeket locsolniuk kell Mészároséknak, az egyedek új helyét rögzíteni kell, majd legalább 3 éven keresztül az áttelepítés sikerességét helyszíni bejárással kell nyomon követni. Emellett a célterület gyomlálásáról is gondoskodni kell.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.