TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A Bázel II kockázatkezelési rendszert az évtized második felében kell a pénzintézeteknek bevezetniük, ám az ezzel kapcsolatos teendőkre és azok vonzatára mind több szakember figyelmeztet. Egy most közölt szakértői vélemény szerint egy átlagos banknak az átállás az új kockázati modellekre és jelentésekre 20-50 millió forintjába kerül majd, míg egy nagy banknak ez 100 milliós költséget jelenthet.

Látni kell ugyanakkor azt is, hogy az optimális megoldás, az adattárház jellemzően a nagy bankoknak áll rendelkezésére. Ugyanakkor nem is minden szereplő tűzi ki célul a Basel II. egyezmény legösszetettebb, legkifinomultabb számításokat igénylő megvalósítását.

Mindezeket figyelembe véve úgy vélem - mondta el Papp Tibor, hogy egy átlagos banknak az átállás az új kockázati modellekre és jelentésekre úgy 20-50 millió forintjába kerül majd, míg egy nagy bank ezt inkább 100 millióból, vagy még drágábban tudja megvalósítani - mondta el a szakértő. Ez szinte teljes egészében szoftveres, azon belül is elsősorban fejlesztői költség, amely bevételként javarészt a hazai, kockázatkezelő és más banki szoftvereket fejlesztő és forgalmazó cégeknél jelentkezik majd. Mindez persze nem egy robbanásszerű folyamat, inkább szakaszosan generál majd munkát az elkövetkező 3-4 évben. Hardverre csak a Basel II. bevezetése miatt vélhetően senki nem ad ki igazán jelentős összegeket, a Bázel II.-höz kapcsolódó adattárolás és feldolgozás igénye ezt önmagában nem indokolja.

Tehát még egyszer hangsúlyozni kell, és azt hiszem, hogy ezzel minden felelős szakember egyetért: a Basel II. egyezmény ajánlásainak érvényesítése nem valamiféle verseny. Egyszerűen a kockázatszámításnak, és a szabályozói tőkekövetelmény számításának egy fejlettebb módja, amelyre várhatóan néhány éven belül minden hazai bank áttér majd. Az átállás azonban a bankok versenyképessége, vagy a profitja szempontjából nem kritikus, legfeljebb valamelyes, bankszinten még bőven finanszírozható költséggel jár majd. A magyar bankrendszert is stabilabbá teszi az egyezmény végrehajtása, de önmagában többletprofitot a banki szférában nem generál. Magyarán szólva: nincs mitől tartaniuk sem a bankoknak, sem az ügyfeleknek.

(Menedzsment Fórum)

Kapcsolódó anyagok
A magyar bankok többsége még nem készült fel az új kockázatkezelési előírásra

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.