3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Igaz, hogy már két hónapja minden vizes vb-s esemény véget ért, a mai napig képes drágulni a világverseny. Ezért a rendelkezésre álló adatok segítségével megpróbáltuk a lehetetlent: összesítettük a kiadásokat.

Igazi hungarikummá lehetne emelni a nyáron megrendezett vizes világbajnokságot, hiszen meglehetősen jól leképeződnek benne a magyar sajátosságok. Noha nagyobb bonyodalom, fennakadás nélkül nagyon rövid idő alatt sikerült minden feltételt megteremteni a rendezéshez, a kapkodásnak azonban meglett az ára. A vizes vb-t követő hetekben, hónapokban néha egészen elképesztő indokok miatt kényszerültek a szervezők a meglévő szerződések módosítására. Erre példaként felhozhatjuk a Főmterv Mérnöki Zrt.-vel kötött kontraktust, ami a közlekedési tervek elkészítésére irányult. A januárban megkötött 66,7 milliós szerződést azért kellett módosítani, mert a megrendelő, a Bp2017 Kft. elfeledkezett arról, hogy a közlekedési útvonalakat majd kommunikálni is kellene a versenyzők, résztvevők és nézők felé. Ezért még 10 milliót rádobtak az eredeti összegre.

Vagy épp említhetnénk azt a balatonfüredi közbeszerzést, melyet a Hanley Service Kft. nyert el. A vele kötött szerződést azért kellett módosítani, mert időközben rájöttek, hogy többek között a tomboló nyári melegben klímaberendezést is kellene rakni oda, ahol emberek tartózkodnak. Ezért plusz 28 milliót fizetett a megrendelő.

Duna Aréna
(Fotó: Facebook)Persze, meg lehetne említeni az olyan sokat vitatott projekteket is, mint a Margitszigeti Casino, mely el is készült határidőre, meg nem is, vagy épp az ELTE Bibó István Szakkollégiumot, mely a mai napig munkaterületként funkcionál.

A végszámla a közbeszerzési hirdetmények, adatbázisban fellelhető szerződésmódosítások alapján

nettó 108,1 milliárd forint (bruttó 137 milliárd). Vagyis minden magyarnak csecsemőtől az aggastyánig, szabolcsiaktól a zalaiakig fejenként 11 034 forintjába került a világverseny.

A háttérben felmerülő kisebb-nagyobb bakik mellett mégis eredményesen bonyolódott le a vizes világbajnokság, mely július vége óta - tehát a hivatalos versenyek után - 1,8 milliárd forinttal drágult tovább. Ha viszont a Masters versenyeket is beleszámítjuk, akkor kicsivel több mint 1 milliárd forintos a növekmény.

Szerződésmódosításokkal azonban nemcsak a vb után, hanem alatta és előtte is bőven találkozhattunk. A kapkodás ára ebben az esetben 8,15 milliárd forint volt, vagyis mondhatnánk azt is, hogy ez volt az ára annak, hogy rendkívüli sürgősséggel kellett lebonyolítani és elkészíteni mindent. Ilyen körülmények között pedig kár is meglepődni azon, hogy a közlekedési tervek kommunikációjáról elfeledkeztek a szervezők.

A legnagyobb dráguláson a Duna Aréna építése esett át, hiszen az eredetileg szignózott 38 milliárdos költség 42 milliárdra kúszott fel, de közel félmilliárddal lett drágább a Császár-Komjádi uszoda,  a városligeti szinkronúszó helyszín és a Margitsziget csatornozásái munkái is.

A költségeknek feltehetően pedig csak a töredékét fedezik a bevételek. Seszták Miklós nyár eleji nyilatkozata szerint a szervezők kb. 7-10 milliárd forintos bevétellel kalkulálnak. Persze, ebben nincs benne a Magyarországra érkező turisták és vendégek költései, sem annak forintosítása, hogy "két hétig Magyarországon és Budapesten volt a világ szeme".

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!