6p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Jó hír, hogy az árvaellátás 2022. január 1-jétől a duplájára emelkedik, tehát a jelenlegi 24 250 forint helyett minimum 50 ezer forintot kapnak majd az egy vagy két szülő nélkül maradt gyerekek. Az viszont rossz hír, hogy a 16. életévük betöltése előtt álló érintettek segélyét indokolatlanul felfüggeszthetik.

Novák Katalin tárca nélküli miniszter áprilisban jelentette be a jövő évre tervezett árvaellátás emelését. Magyarországon 55 ezer árva vagy félárva gyermek jogosult a támogatásra, amelynek átlagos összege jelenleg havonta 41 ezer forint. A jogosultak közül 42 ezren kapnak 50 ezer forintnál kevesebb pénzt havonta.

A nyugdijguru.hu úgy számol, hogy az állam az emeléssel sem vállalja túl magát, hiszen a Nyugdíjbiztosítási Alap 2021. évi 3 915 milliárd forintos költségvetésében az árvaellátásra mindössze 28,5 milliárd forint, a kassza 0,7 százaléka jut.

Mindjárt 16 éves. Fotónk illusztráció. Forrás: DepositphotosMindjárt 16 éves. Fotónk illusztráció. Forrás: Depositphotos

Az emelés ellenére üröm az örömben, hogy aki hamarosan betölti a tankötelezettségi korhatárt, tehát a 16. életévét, de nem adja le szélsebesen az iskolalátogatási papírját, miszerint továbbra is jogosult az összegre, akár több hónapra is eleshet a pénztől.

Az állam ugyanis a harmadik hullám csúcsán küldte ki a nemsokára 16 éves árvák-félárvák gondviselőinek, hogy azonnal küldjenek pecséttel ellátott iskolalátogatási papírt annak bizonyítására, hogy továbbra is részt vesznek a közoktatásban. Azokból a bezárt iskolákból kell(ett) beszerezni a dokumentumot, ahol a pandémia miatt digitális oktatásban tanulnak ősz óta a középiskolások.

Magyarországon 16 éves korig tart a tankötelezettség. Utána ugyan a legtöbben még tanulnak, ezért továbbra is jár nekik az árvaellátás, de természetesen vannak, akik nem maradnak az iskolapadban, így nekik nem jár. Egy szó, mint száz, ezért a továbbtanulóknak igazolniuk kell a tanulói jogviszonyukat.

Egy közigazgatásban dolgozó édesanya nagyobbik lánya május végén lesz 16 éves, ezért jött is az ellenőrzés márciusban – pandémia ide vagy oda. Azt meséli, hogy a legdurvább járványidőszakban ment be az iskolába és szerezte meg a pecséttel ellátott nyilatkozatot, de nem volt elég gyors: máris jött a megszüntető határozat, pedig gyermeke még el sem múlt 16 éves. 

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.