2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 74 ezer fős oltási kampány a hétvégén kudarcba fulladt, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálatot indít, miután panaszt nyújtottak be a hivatalba.

A történtek után egy magánszemély beadvánnyal fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz – nyilatkozta a Népszavának Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke, aki ennek nyomán vizsgálatot indít az ügyben.

„A hírek alapján valószínűsíthető, hogy valamilyen hiba csúszott a rendszerbe” –

tette hozzá, de a vizsgálat lezárultáig ennél bővebben nem szeretné kommentálni az eseményeket.

Orbán Viktor decemberben még úgy fogalmazott: 

"Ha egy hétvége alatt kellene mindenkit beoltani, aki szeretné, akkor arra képesek lennénk."

Azt is kifejtette, hogy egy általános országos, egy-két nap alatt történő teljes átoltásnak a feltételei megvannak, az oltási terv rendelkezésre áll, az ehhez szükséges eszközökkel, számítógépes nyilvántartással, adatbázissal, helyszínkijelöléssel, mindennel készen állnak, csak a vakcina hiányzik.

A jogosultakon kívül mások is kaptak oltást a hétvégén. Fotó: MTI
A jogosultakon kívül mások is kaptak oltást a hétvégén. Fotó: MTI

Müller Cecília országos tisztifőorvos múlt szerdán már felhívta a figyelmet az Operatív Törzs tájékoztatóján, hogy az eddigi legnagyobb oltási kampány zajlik majd a hétvégén, hiszen 74 ezer ember kap sms-ben behívót. Ezzel szemben a most hétvégére meghirdetett tömeges „oltakozásnál” kiderült, hogy nem csupán a vakcina hiánya okoz nehézséget: komoly problémák adódtak az adatbázissal is. Voltak, akiket a lakóhelyüktől távoli helyszínre hívtak be, voltak, akiket úgy akartak beoltani az első adaggal, hogy nemrég megkapták a vakcinát.

A kormányfő is elismerte, hogy akadtak gondok. Az sms-ben már kiküldött értesítéseket visszavonták, ha valaki azonban ennek ellenére elment az eredetileg megadott pontra, az esetek egy részében mégis megkaphatta az oltást.

Péterfalvi Attilának, az adatvédelmi hatóság elnökeként, a családjában történt tragédiák miatt egyébként nem lenne ellenére, ha a kormány – amennyiben az emberek hajlandósága nem érné el a kellő mértéket – kötelezővé tenné az oltást Magyarországon. 

A fiaskót követő hétfői Operatív Törzs tájékoztatóján Müller Cecília nem tért ki arra, mi okozhatta a kialakult káoszt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!