3p

Orbán Viktor ma reggeli rádióinterjújában arról a 180 fokos fordulatról is beszámolt, miszerint a középiskolákat május 10-ig biztos nem nyitják ki. Arról kérdeztük Totyik Tamást, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnökét, mit szólnak a hírhez.

„Mindenképpen örömteli fordulatnak értékeljük a bejelentést, pozitív elmozdulás a kormány eddigi merev álláspontjához képest. Bár az általános iskolákról, óvodákról, szakképzésről nem esett szó, tehát ez még félsiker, de bízunk abban, hogy itt is lesz még fordulat” – mondta el lapunknak az alelnök, hozzátéve: azt remélik, a kormány átérezte, hogy minden gyermekért felelős.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint további pozitív bejelentésben bíznak. Fotó: youtube
Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint további pozitív bejelentésben bíznak. Fotó: youtube

Épp ezért a részsiker mellett óvatosságra is intenek, hiszen nincs még végleges szabályozás az érettségiről sem, ahogy a szakmai vizsgákról sem.

Mivel az általános iskolákról nem esett szó a miniszterelnök reggeli rádióinterjújában, a PSZ úgy látja, hogy a kormány hagyott egy kiskaput az április 19-i iskolanyitásokról szóló rendeletben, aminek köszönhetően az oktatás visszaállításáról a minisztérium dönt, tehát elképzelhető, hogy még a kisebb gyerekeket illetően is pozitív megoldás születhet.

Arra a kérdésre, hogy mi lehetett az a döntő pont, ami a középiskolák későbbi nyitására sarkallta a kormányt, Totyik Tamás úgy véli, hogy

„a szülők, a gyerekek, a szakszervezetek, a virológusok, orvosok és járványügyi szakemberek közös fellépése vezethetett eredményre, ami mindenkinek sikert jelenthet.”

Az alelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy társszervezetükhöz, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) hasonlóan nem a munkát, hanem a jelenléti oktatás megtagadását helyezték kilátásba április 19-étől, ami nem azonos a munka megtagadásával. A Munka Törvénykönyve egyébként is lehetőséget biztosít arra, hogy ha a munkavégzés másokra nézve veszélyes, akkor ezt megtehetik.

„Elhisszük, hogy a versenyszférának szüksége van a munkaerőre, de egyfelől felügyeletet most is biztosítanak a gyerekeknek az iskolákban, másfelől a brit mutáns a gyerekekre is egyre veszélyesebb” – jelentette ki Totyik Tamás, aki rámutatott arra is, hogy mivel a magyar állam az Európai Uniótól kapott bértámogatást, abból a kisgyermekükkel otthon maradó szülőkre is lehetne áldozni, ahogy sok ország megtette már ezt.

„Ez valóban családbarát lépés lenne” – tette hozzá az alelnök,

aki szerint a Robert Koch Intézet kiszámolta, hogy Magyarország mikor nyithatná újra az iskolákat. Ez pedig a magyar lakosságra vetítve napi 1400 fő új fertőzöttet jelent, ami a mai számokat látva, még valóban messzinek tűnik.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!