4p

Miközben már gyerekek és sportolók birtokba is vették Kovács Katalin „kajakkirálynő” akadémiáját, még folynak egyes munkálatok. Emiatt 2,5 milliárddal többe kerül a beruházás.

A 43,4 milliárd forintos gigaberuházás vége 45,9 milliárd forint lesz. Így módosították ugyanis a West Hungária Bau Kft-vel kötött szerződést.

Ennek több oka is van, de a legfontosabb, hogy meg kellett hosszabbítani az úgynevezett ellenáramoltatott medence elkészítésének határidejét.  

A betervezett kajak-kenu medence technológiát egyébként a német kajak-kenu sport évtizedek óta eredményesen használja a Potsdami Olimpiai Központban. 2022. március elején annak rendje és módja szerint a technológia tervezőivel és kivitelezőivel megejtett helyszíni bejárás és az egyeztetések után a szükséges műszaki adatokat a német partner rendelkezésre is bocsátotta a magyaroknak.

Javában folynak a gyerektáborok, miközben a kivitelező még dolgozik a módosításokon. Fotó: Facebook
Javában folynak a gyerektáborok, miközben a kivitelező még dolgozik a módosításokon. Fotó: Facebook

A felek alá is írták a háromoldalú szerződést, ám a felülvizsgálat során felmerült, hogy sokkal jobb lenne laborszerű körülményeket biztosítani, hogy a sportágat a lehető legobjektívebb mérőszámokkal segítsék. Ezért úgy döntöttek: az ellenáramoltatott medencét új technológiával építik meg.

Ugyanis a vízen, versenyhajóban történő mérési környezetet kizárólag a fedett medence, illetve az ellenáramoltatott medence biztosíthatja. Kovács Katalinék (akinek a férje Schmidt Ádám, aki korábban a miniszterelnök főtanácsadójaként dolgozott a sport területén, 2022-ben pedig az ötödik Orbán-kormányban lett  sportállamtitkár) úgy vélik, hogy a kajak-kenu sportág érdekeit mind kutatási, mind fejlesztési, vagy edzésalkalmassági szempontból jobban szolgálja egy újfajta ellenáramoltatott medence. A technológiaváltás lényege, hogy a kajak-kenu hosszútávú versenyzési paramétereit is mérhetővé teszi, amely mérések a 150 méteres hosszúságú medencében nem lehetségesek.

Az eredeti kiírásban egy 150 méter hosszú tanmedence szerepel, ám az új terv megvalósítása speciális, a világon egyedülálló gépész technológiát igényel, amellyel a munkák elején nem számoltak, mert menet közben merült fel az ötlet.

Az áremelkedés oka még az is, hogy a céltorony épületet áttervezik úgy, hogy verseny esetén megfelelő műszaki- és egyéb hátteret biztosítson. Valamint a szállásépületek terveiben nem szerepelt magaslati szoba, illetve magaslati sportdiagnosztikai labor (edzőterem), ezek is utólag merültek fel, ahogy több rajtkő kialakítása is a főépületnél.

2020 decemberében kezdte meg működését Sukorón Magyarország első, államilag támogatott kajak-kenu akadémiája, a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia. A névadó és az akadémia elnöke Kovács Katalin, háromszoros olimpiai bajnok és harmincegyszeres világbajnok kajakozó, új rendszereken nyugvó, világviszonylatban is egyedülálló sportakadémiát álmodott meg, amely hosszú távon kiemelkedő utánpótlás-műhelye lehet Magyarország legsikeresebb olimpiai sportágának, a kajak-kenunak.

Az indulás óta az akadémiának többszáz gyerek, ifjúsági és U23-as korú sportolója van. A sportakadémia végleges létesítményének építési munkálatai jelenleg is zajlanak, a sportkomplexumot várhatóan 2024-ben vehetik birtokukba a sportolók. 

Sokan illették kritikával a környezetromboló beruházást, amihez a Fejér Megyei Kormányhivatal oldalán megtalálható határozat szerint még csak környezeti hatástanulmány készítése sem volt szükséges. Sőt, a kormány a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította, mert a korábbi szabályozások nem tették volna lehetővé a Velencei-tó partján álló telek ilyen mértékű túlzsúfolását.

Bár a zöldhatóságként eljáró kormányhivatal szerint a beruházásnak nincs jelentős környezeti hatása, az Átlátszó azt írta, hogy a Google Earth archív felvételei szerint jól látszik, hogy az elmúlt időszakban a területet a tóparti erdősáv kivételével teljesen letarolták.

Időközben a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia stratégiai partnerséget kötött Magyarország legnagyobb biztosításközvetítő alkuszcégével – a Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt.-vel, amely a piacon egyedülálló, exkluzív biztosításokkal garantálja az akadémia teljes körű biztosítási védelmét. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!